Un raport pozitiv pentru justiţia din România

un raport pozitiv pentru justiţia din românia România a făcut progrese în lupta împotriva corupţiei, fapt confirmat de Transparency International, dar şi de raportul Comisiei Europene privind reformele din justiţie.

"Corupţia poate fi învinsă dacă lucrăm împreună. Pentru a elimina abuzul de putere, luarea de mită şi a arunca lumină asupra înţelegerilor secrete, cetăţenii trebuie să le spună împreună guvernelor lor că s-au săturat. Indicele de Percepţie a Corupţiei 2015 arată clar - corupţia rămâne o problemă în întreaga lume. Dar 2015 a fost şi un an în care oamenii au ieşit din nou în stradă pentru a protesta împotriva corupţiei." Declaraţia a fost făcută de José Ugaz, preşedintele Transparency International - organizaţie care a anunţat, miercuri, clasamentul statelor lumii conform Indicelui de Percepţie a Corupţiei 2015. 


Cu un scor de 46 de puncte, raportat la o medie a ţărilor Uniunii Europene de 65,36 de puncte, România se plasează în acest clasament pe locul 58 din 168 de ţări. Criticată ani la rând pentru insuficientele rezultate împotriva corupţiei, România a făcut un salt de 11 poziţii spre scorul de 100 de puncte echivalat unei ţări fără corupţie. 


Rezultatele bune obţinute de Bucureşti în lupta împotriva corupţiei nu au trecut neobservate nici la Bruxelles, transpuse într-un raport pozitiv din partea Comisiei Europene privind reformele din justiţie pentru România. Ministrul român al justiţiei, Raluca Prună: "E al treilea raport pozitiv, se înscrie, deci într-o serie, nu avem surprize foarte mari. Instituţiile de combaterea corupţiei, DNA, în particular dar şi instanţele - Înalta Curte, Agenţia Naţională de Integritate - activitatea lor este reţinută ca fiind termen pozitiv. Şi iarăşi, fără să fie o surpriză, avem şi puncte unde progresele sunt încă aşteptate şi anume în ceea ce priveşte Parlamentul, relaţia pe care Parlamentul înţelege să o aibă în ceea ce priveşte cererile de ridicare a imunităţii."


Ministrul consideră, însă, că, după un deceniu de monitorizare, mai sunt puncte vulnerabile care trebuie rezolvate: "Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze este că la 10 ani după instituirea mecanismului mai avem încă nişte puncte importante în care trebuie să livrăm rezultate. Dacă avem răbdarea să comparăm ce au fost instituţiile care fac obiectul acestui raport, ce au fost ele în 2006 şi ce sunt ele, astăzi, în 2016, nu putem decât constata că ele s-au consolidat, sunt mult mai eficiente, mult mai mature, mult mai capabile să facă ceea ce scrie în lege ca au competenţă să facă. Deci, din acest punct de vedere mecanismul şi-a dovedit în mod categoric utilitatea." 


Bucureştiul speră ca în viitorul apropiat România şi Comisia Europeană să ajungă la concluzia că Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu mai este util şi să se renunţe la acest raport.www.rri.ro
Publicat: 2016-01-27 13:10:00
Vizualizari: 277
TiparesteTipareste