Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Medicină pe roţi

Pe lângă problemele sociale şi economice din zonele defavorizate, mai ales cele de la ţară, îngrijirile medicale sunt şi ele nesatisfăcătoare, acolo unde nu lipsesc cu desărvăşire, căci, de pildă, 53% dintre localitățile din România nu au suficienți medici de familie.

Caravana cu medici
Caravana cu medici

, 24.04.2024, 14:30

Cele mai recente statistici ne arată faptul că există inegalitate între zona rurală și zona urbană şi în ceea ce privește numărul cabinetelor de medicină de familie. Preponderent, ele se află în zonele urbane cu 6.300 de cabinete, comparativ cu 4.100 de cabinete în mediul rural. Mai mult decât atât. Organizaţia non-guvernamentală Salvaţi Copiii, în demersurile sale de ajutorare a mamelor şi a celor mai mici pacienţi, a descoperit că una din zece gravide din mediul rural nu a fost la control la medicul de familie în timpul sarcinii. În acelaşi timp, 34% dintre gravide nu au fost la medicul ginecolog în timpul sarcinii, iar 50% dintre acestea menționează că analizele, ecografiile, consultațiile nu au fost gratuite.

Din ce motive se întâmplă asta ? Silvia Burcea, coordonatoare de programe în cadrul Salvaţi Copiii, a găsit câteva răspunsuri.

Există un cumul de factori. Vorbim aici de persoane vulnerabile, care se confruntă cu sărăcia și care, pe de o parte, nu pot ajunge la un medic pentru că se află în localități situate la zeci de kilometri depărtare de primul spital județean, localități unde nu există microbuz, nu există tren astfel încât să poată ajunge la un spital județean. Iar aceste persoane nu au resurse astfel încât să poată plăti un mijloc de transport privat. Vorbim și de persoane care nu au educație medicală sau nu au fost niciodată la medic. Avem cazuri de gravide care la a șasea sarcină nu au fost niciodată la un control, la o monitorizare în timpul sarcinii. Este deci un cumul de factori.”

 

Acest cumul de factori este completat şi de alte cauze specifice modului în care profesia de medic este exercitată în România. Doctorul Mihai Ranete ne oferă o perspectivă din interior.

„În zona rurală s-a pus accentul, așa cum este corect până la un anumit punct, pe medicina de familie, dar trebuie să înțelegem că în zonele rurale trăiesc oameni care au nevoie și de consultări specializate. Și, pe lângă deficitul de medici de familie, căci în majoritatea comunelor și satelor din România avem un medic de familie doar pe hârtie, gândiți-vă că de multe ori aceștia trebuie să vadă un număr destul de mare sau trebuie să parcurgă mulți kilometri.

Pe lângă medicina de familie, există un deficit destul de mare de medici specialiști și aici nu mă refer neapărat la mediul rural, cât și la orașe. Sunt județe în care nu există un specialist pediatru și sunt județe în care există unu sau doi specialiștii ginecologi și așa mai departe. Medicii au început să rămână în centrele mari pentru că aici au resursele necesare. Asta apare ca un dezavantaj pentru pacient, care trebuie să se deplaseze către un spital mare, unde să poată accesa un serviciu de genul ăsta. Și chestiunea asta devine problematică pentru că mulți dintre aceștia nu-și permit să-și cumpere nici măcar biletul către cel mai apropiat spital pentru a accesa un consult ginecologic sau un consult pediatric.”

 

De aceea, împreună cu alţi colegi, Mihai Ranete a pus pe picioare asociaţia Caravana cu medici, înfiinţată cu 10 ani în urmă de cinci medici rezidenţi. Ajutorul lor constă în pregătirea unor cabinete mobile care se deplasează prin satele României, dotate cu aparatură şi echipe de medici specialişti.

Mihai Ranete detaliază: „Caravanele în momentul de față au trei mari direcții. Prima dintre ele este caravana dedicată patologiei cardiovasculare pentru pacienți adulți și vizăm bolile cardiovasculare cele mai frecvente în rândul lor.

Medicii la fața locului, ajutați bineînțeles și de aparatură, reușesc să asigure practic o adevărată zi de internare chiar în satul pacienților. Un al doilea tip de caravane este cel dedicat sănătății femeii. Și asta are o componentă importantă educațională și unde vizăm partea de sănătatea sânului. Se fac ecografii de sân. Pacientele primesc vouchere să-și facă o mamografie în cel mai apropiat centru din zona lor. Se fac consultări ginecologice și, la final, oferim niște răspunsuri concrete.

Ajutorul de la „Salvați Copiii” ne permite în momentul de față să aprofundăm consultul ginecologic. Cele trei unități mobile sunt adaptate pentru asta și ne oferă un cadru sigur și legal de a oferi aceste servicii, chiar și lângă o școală sau într-un sat de pe vârful unui deal.

Și nu în ultimul rând, sunt caravanele dedicate pediatriei, unde pacienții noștri sunt copii. Acestea au, de asemenea, o importantă componentă educațională centrată pe partea de stomatologie. Copiii sunt învățați ce înseamnă o carie şi ce înseamnă o igienă corectă a dinților. Se face un consult în acest sens și, pe de altă parte, există consultările pediatrice cu o evaluare globală.”

 

Şi, de curând, asociaţia Caravana cu medici a primit un ajutor important prin parteneriatul cu organizaţia „Salvaţi Copiii” care le-a oferit alte trei unităţi mobile, după cum aflăm de la Silvia Burcea”

„Cele trei unități mobile sunt de fapt niște cabinete medicale pe roți. Ele au mobilier medical, au ecograf cu trei sonde și oferă un spațiu sigur și legal. Pentru efectuarea și efectuarea acestor consultații putem să ajungem cu aceste caravane în zone izolate, acolo unde nu există cabinete de medicină. Este foarte important de menționat faptul că unim în jurul acestor unități medicale adevărate rețele. Vorbim aici de parteneriate cu autoritățile locale, echipe de asistenți sociali, asistenți medicali care întâi scanează și marchează comunitățile astfel încât să identifice cazurile vulnerabile care au nevoie cu adevărat de ajutor urgent și, de asemenea, bineînțeles, de echipele multidisciplinare de medici specialiști.”

 

Bineînţeles, acesta este doar un ajutor punctual care ar trebui cumva înglobat în serviciile medicale oferite de autorităţile locale pentru a-l face sustenabil cât mai mult timp în viitor. De aceea, proiectele următoare ale celor două organizaţii non-guvernamentale merg în direcţia extinderii acestui tip de serviciu medical mobil pentru a suplini cât se poate lipsa infrastructurii obişnuite.

RadioRomaniaInternational · Societate – 24.04.2024
Foto:: pixabay.com
Societate miercuri, 17 aprilie 2024

Obezitatea la români

În fiecare an, la început de martie, este celebrată Ziua Mondială a Obezităţii, menită să atragă atenţia asupra acestei patologii din ce...

Obezitatea la români
Copii refugiati din Ucraina (foto: Radio Romania Cluj)
Societate miercuri, 03 aprilie 2024

Copiii și războiul – un studiu de caz trist

57% dintre copiii chestionați au spus că sunt fie foarte nefericiți, fie ceva mai puțin fericiți. 23% dintre ei nu merg la școală, deși...

Copiii și războiul – un studiu de caz trist
(foto: pixabay.com)
Societate miercuri, 27 martie 2024

Democrația în declin

Un consorțiu de organizații non-guvernamentale format din Centrul de Resurse pentru participare publică (CERE), ActiveWatch și Asociația pentru...

Democrația în declin
Clinica Veronica sursa foto fb clinica veronica
Societate miercuri, 20 martie 2024

Veronica

O chema Veronica Popa și era una dintre multele mame singure, fără posibilităţi materiale din România. Diagnosticată cu cancer în stadiu...

Veronica
Societate miercuri, 13 martie 2024

Părinții vor aer curat pentru copiii lor

Cum calitatea aerului din marile orașe se tot înrăutățește, crește și numărul rapoartelor medicale care leagă poluare de îmbolnăviri și...

Părinții vor aer curat pentru copiii lor
Societate miercuri, 06 martie 2024

Românii şi lectura

„Singurul lucru pe care trebuie să-l știi este unde se află biblioteca”– aceste cuvinte, atribuite lui Albert Einstein, au fost...

Românii şi lectura
Societate miercuri, 28 februarie 2024

Antreprenoriat feminin sustenabil

Întreprinderi sustenabile, bazate pe recondiționarea unor produse vechi care pot căpăta o viață nouă prin refolosirea materialelor, se...

Antreprenoriat feminin sustenabil
Societate miercuri, 21 februarie 2024

Românii și armata voluntară

„Țară, țară, vrem ostași!” Nu, nu este leit-motivul scandat al unuia din jocurile preferate ale foarte multor copii din România...

Românii și armata voluntară

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company