Jurnal românesc 10.08.2016

jurnal românesc 10.08.2016 De ce nu s-au înscris mai mulţi români din străinătate în Registrul Electoral pentru a putea vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare din toamnă?

De ce nu s-au înscris mai mulţi români din străinătate în Registrul Electoral pentru a putea vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare din toamnă? Având în vedere că termenul limită până la care se mai pot înregistra este în jurul datei de 1 septembrie, portalul anticorupţie România Curată îi invită pe românii din Diaspora să scrie şi să spună dacă s-au înregistrat în Registrul Electoral şi, dacă nu au făcut-o până acum, care sunt motivele care i-au împiedicat. De asemenea, ei sunt invitaţi să trimită întrebări şi nelămuriri legate de votul prin corespondenţă, dar şi referitoare la celelalte modalităţi de a vota. La toate aceste întrebări vor răspunde ministrul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, şi un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente, care vor participa joi, 11 august, începând cu ora 11, la webinarul organizat de România Curată pe tema votului prin corespondenţă. Întrebările pot fi adresate direct celor doi oficiali, iar ei vor răspunde pe parcursul webinarului, sau pot fi trimise înainte pe email la adresa  contact@romaniacurata.ro.


Ambasada României la Londra a anunţat că a preluat poziţiile instituţiilor abilitate ale statului român (IGPR şi DIICOT) şi le-a transmis, cu scop de drept la replică, postului britanic de televiziune Sky News. Totodată, Ambasada a sesizat autoritatea de reglementare din domeniul comunicaţiilor din Marea Britanie, OFCOM, referitor la reportajul 'Criminal Gang Selling Military Weapons', difuzat de respectivul post pe 7 august. Jurnalişti britanici susţin în reportaj că, după două luni de negocieri, au fost îndrumaţi spre o zonă izolată din România, unde s-au întâlnit cu traficanţi de arme. Acestea ar fi fost aduse din Ucraina, destinaţia lor finală fiind vestul Europei şi Orientul Mijlociu. Din primele verificări efectuate de poliţiştii români, cu sprijinul celorlalte instituţii din sistemul de securitate naţională, rezultă că armele prezentate în reportaj nu sunt de asalt, ci de vânătoare, iar, până în acest moment, nu există date din care să rezulte că ar proveni din săvârşirea infracţiunii de contrabandă. Sursele din cadrul DIICOT susţin că reportajul 'a fost aranjat', jurnaliştii indicându-le presupuşilor traficanţi inclusiv ce să spună la filmare. De asemenea, jurnaliştii i-ar fi plătit pe presupuşii traficanţi.


Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul de numire a Deliei Popescu în funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş. Delia Popescu activează în domeniul e-guvernării din 2003, ocupându-se de dezvoltarea şi implementarea sistemelor informatice destinate furnizării serviciilor publice electronice atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul de afaceri. Din 2014, Delia Popescu este preşedinte al Agenţiei pentru Agenda Digitală a României. Amintim că postul de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în actualul Cabinet tehnocrat de la Bucureşti era ocupat interimar după remanierea efectuată la începutul lunii trecute.


Secretarul de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, l-a primit pe ambasadorul agreat al Elveţiei la Bucureşti, Urs Herren, în vederea prezentării copiilor scrisorilor de acreditare, prilej cu care a salutat decizia acestui stat de a elimina restricţiile de pe piaţa muncii pentru cetăţenii românii începând cu 1 iunie 2016. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, cei doi oficiali au abordat stadiul şi perspectivele relaţiei româno-elveţiene, subliniind satisfacţia pentru calitatea dialogului politic şi dorinţa de impulsionare a acestuia pe viitor. Daniela Gîtman a exprimat speranţa că, în problema limitării imigraţiei prin cote, va fi identificată o soluţie comună şi aplicabilă tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, care să nu permită discriminări între cetăţenii acestora. www.rri.ro
Publicat: 2016-08-10 12:00:00
Vizualizari: 131
TiparesteTipareste