Argumente pentru vaccinare

argumente pentru vaccinare România se află pe primele locuri în Uniunea Europeană la capitolul deceselor înregistrate în rândul copiilor sub 5 ani, potrivit datelor publicate de UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

România se află pe primele locuri în Uniunea Europeană la capitolul deceselor înregistrate în rândul copiilor sub 5 ani, potrivit datelor publicate de UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Raportul Alternativ Periodic prezentat Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, în 3 octombrie, la Geneva, de organizaţia Salvaţi Copiii, arată că fenomenul este constant mai grav în mediul rural, motivele ţinând, în principal, de accesul mai redus la servicii medicale, de distanţa mare până la localităţile unde astfel de servicii pot fi accesate, de nivelul scăzut de educaţie a mamei şi de veniturile reduse ale gospodăriei. În ceea ce priveşte decesele copiilor mai mici de cinci ani, este îngrijorător faptul că aproape jumătate dintre acestea (48%) au cauze evitabile. Analiza Salvaţi Copiii indică şi o scădere a ratei vaccinărilor şi a accesului la servicii medicale, mai ales pentru copiii din mediul rural şi a celor de etnie romă. Statisticile arată că acoperirea vaccinală în România înregistrează procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%. 


Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie din Bucureşti, explică importanţa vaccinării: "Vaccinarea, de când se aplică pe scară largă, la nivel mondial, a salvat sute de milioane de vieţi, a salvat sute de milioane de copii care ar fi putut avea sechele grave în urma bolilor pe care noi le numim prevenibile prin vaccinare. În acest moment, în Europa cel putin, în SUA, în America de Nord, dar şi în multe alte regiuni ale lumii, anumite boli practic au dispărut din peisajul patologiei infecţioase. Sunt cazuri foarte rare sau chiar nu mai apar cazuri şi datorită acestei situaţii lumea a început să-şi pună problema - de ce mai trebuie să ne vaccinăm pentru ca boala practic nu mai există? Lumea trebuie să ştie, însă, că boala nu mai există şi va rămâne în această situaţie a unui număr foarte, foarte mic de cazuri sau chiar cazuri zero, cum spunem noi, doar dacă vaccinarea continuă." 


Vaccinarea salvează vieţi, explică specialiştii din sănătate, care fac un apel pentru respectarea programelor obligatorii de vaccinare, în condiţiile în care tot mai multe cazuri de rujeolă au apărut în ultimul timp în România. Este vorba de peste 700 de cazuri de îmbolnăvire, iar trei dintre copii chiar au murit. Cât de gravă este situaţia în ceea ce priveşte vaccinarea în România? Din nou, Alexandru Rafila: "Situaţia este gravă în sensul că observăm de la an la an că acoperirea vaccinală scade şi ajungem în unele zone din ţara noastră, în centrul ţării sau în zona de vest, de nord-vest, la acoperiri vaccinale foarte, foarte mici, îngrijorătoare, 50 - 60% dintre copii sunt vaccinaţi. Şi vedeţi ce s-a întâmplat în acest an când a existat, şi încă evoluează, o epidemie de rujeolă, se datorează exact acestei scăderi vaccinale. Copiii nevaccinaţi fac posibilă circulaţia virusului rujeolic în rândul lor, şi, mai mult, această circulaţie poate să afecteze şi copiii cu vârstă mai mică de 1 an, care nu sunt încă recomandaţi să fie vaccinaţi. Recomandarea de vaccinare este la vârsta de un an. Şi atunci, datorită circulaţiei acestui virus şi apariţiei de cazuri la copii cu vârste mai mari de un an, şi cei cu vârsta mai mică de un an riscă să fie expuşi şi sunt la risc. Şi, din păcate, au fost trei decese înregistrate în acest an." 


Medicii de familie şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii condamnă refuzul unora dintre părinţi de a-şi vaccina copiii şi dau asigurări că imunizările incluse în programul Naţional de Vaccinare se fac tocmai pentru eradicarea unor boli care pot fi grave şi pot duce la deces. Alexandru Rafila insistă asupra importanţei unei bune informări : "Publicul trebuie să înţeleagă că dacă vrea să ia o decizie respensabilă în ceea ce priveşte sănătatea copiilor trebuie să o facă din surse profesionale. Adică să întrebe - să întrebe medicii epidemiologi, medicii infecţionişti, medicii microbiologi şi, bineînţeles, medicii de familie, medicii pediatrii, apropo de utilitatea administrării unui vaccin. Să nu ia informaţii din surse întâmplătoare, de pe internet. Şi, din păcate, sunt chiar şi persoane care au absolvit universtităţile de medicină dar care nu practică medicina şi care oferă informaţii eronate. Ei nu sunt avizaţi, ei transmit nişte informaţii care nu sunt adevărate şi o dezabatere cu argumente ştiinţifice niciodată nu poate să ducă la credibilitatea argumentelor lor." 


Trebuie să schimbăm ceva, trebuie să găsim o soluţie legislativă ca aprovizionarea cu vaccinuri să se facă în mod constant, mai spune preşedintele Societăţii de Microbiologie, atrăgând atenţia că acea soluţie poate să ofere şi finanţarea unei campanii permanente de informare. Pentru că, spune Alexandru Rafila, o campanie sporadică de informare este insuficientă. Părinţii trebuie să înţeleagă că reacţiile adverse sunt extrem de rare şi, pe de altă parte, că nevaccinându-şi copiii lor îi expun pe aceştia, dar şi pe alţii, la problemele legate de această patologie infecţioasă prevenibilă prin vaccinare.www.rri.ro
Publicat: 2016-10-07 09:50:00
Vizualizari: 357
TiparesteTipareste