Iaşi, Capitala Renaşterii Naţionale

iaşi, capitala renaşterii naţionale O copie a dosarului care conţine documentele originale ce atestă transferul, în 1916 şi 1917, a tezaurului României către autorităţile ruse este expusă la Palatul Culturii din Iaşi.

O copie a dosarului care conţine documentele originale ce atestă transferul, în 1916 şi 1917, a tezaurului României către autorităţile ruse este expusă la Palatul Culturii din Iaşi. Documentele au fost incluse între exponatele expoziţiei ,,BNR în timpul Marelui Război”. Este unul din evenimentele organizate de Banca Naţională a României (BNR)  şi Primăria Municipiului Iaşi reunite sub titlul „Iaşi, Capitala Renaşterii Naţionale”, evenimente dedicate împlinirii unui secol de când Iaşiul a devenit capitală de război.

 

Documentele, după cum afirmă organizatorii, au ca scop iniţierea unui proces de reevaluare a rolului istoric jucat de Moldova şi de Iaşi în efortul comun de renaştere politică şi militară a Statului Român cu prilejul împlinirii unui secol de la transformarea Iaşiului în capitală de război. Expoziţia organizată de BNR mai cuprinde, printre altele, monede româneşti şi străine din aur care au făcut parte din tezaurul transferat în decembrie 1916 la Moscova, dar şi monedele şi bancnotele emise de BNR şi aflate în circulaţie în perioada Primului Război Mondial în România. 

 


www.rri.ro
Publicat: 2016-12-16 15:21:00
Vizualizari: 326
TiparesteTipareste