Jurnal românesc - 27.11.2017

jurnal românesc - 27.11.2017 Şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Teodor Meleşcanu, a participat, duminică, la inaugurarea celei mai noi reprezentanţe oficiale a României în Italia, Consulatul General al României la Bari.

Cele opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor activa în regim normal, conform unui protocol semnat între Chișinău și Tiraspol, la Tighina, la sfârșitul săptămânii trecute. Punerea în practică a acestui document permite normalizarea situației după aproape 15 ani în care personalul și elevii școlilor respective au fost persecutați de regimul separatist, comentează, luni, publicația Independent. Un protocol privind instituțiile de învățământ din stânga Nistrului prevede diminuarea tarifelor la serviciile comunale, stabilirea unor plăți simbolice pentru închirierea clădirilor, cu stipularea expresă că respectivele contracte vor fi încheiate pe un termen de 10 ani cu posibilitatea prelungirii acestora. De asemenea, protocolul reglementează problema terenurilor unde sunt amplasate școlile, asigurarea liberei circulații a profesorilor și a elevilor, precum și aprovizionarea nestingherită cu materiale didactice și bunuri necesare pentru buna desfășurare a procesului educațional. În 33 de instituții din regiunea transnistreană, elevii vorbitori de română învață din manuale după curicula Federației Ruse, numai că traduse în aşa-zisa 'limbă moldovenească', adică în limba română cu caractere chirilice, precizează Independent.


Pe 28 noiembrie, la Consulatul General al României la Cahul va avea loc o recepţie cu prilejul zilei de 1 Decembrie. În acest context, Institutul 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru românii de pretutindeni va contribui la marcarea Zilei Naţionale a României la Cahul prin organizarea unui concert susţinut de Corala bărbătească ortodoxă 'Armonia' a Arhiepiscopiei Tomisului. Cu un repertoriu care le-a adus medalii de aur la fiecare participare europeană şi mondială, Corala 'Armonia' a Arhiepiscopiei Tomisului este unul dintre corurile româneşti cele mai premiate şi recunoscute pe plan internaţional. Membrii corului cântă atât muzică religioasă, cât şi muzică populară românească. Corala a fost înfiinţată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, iar doi ani mai târziu a trecut sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. La concert vor fi prezenţi diplomaţi de pe ambele maluri ale Prutului, autorităţi locale, cadre didactice care s-au implicat în proiectele Institutului 'Eudoxiu Hurmuzachi' pe parcursul anului, istorici, academicieni şi oameni de afaceri. Evenimentul de la Cahul deschide seria manifestărilor care marchează Centenarul Marii Uniri.


Şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Teodor Meleşcanu, a participat, duminică, la inaugurarea celei mai noi reprezentanţe oficiale a României în Italia, Consulatul General al României la Bari. El a subliniat faptul că deschiderea acestui oficiu consular vine în întâmpinarea unor aşteptări legitime ale comunităţii româneşti din Italia şi se înscrie în zona preocupărilor MAE de consolidare a prezenţei consulare a statului român în zone cu o pondere semnificativă a diasporei româneşti. Potrivit unui comunicat al MAE, inaugurarea oficială a Consulatului General al României la Bari reprezintă debutul primei etape a extinderii reţelei consulare, proces care include operaţionalizarea cel mai scurt timp, în 2018, a Consulatelor Generale ale României la Manchester, Stuttgart, Miami şi Salzburg, după finalizarea tuturor procedurilor logistice. 


www.rri.ro
Publicat: 2017-11-27 12:20:00
Vizualizari: 479
TiparesteTipareste