Jurnal românesc - 03.05.2018

jurnal românesc - 03.05.2018 De Ziua Mondială a Presei, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a mulţumit tuturor condeielor și vocilor din mass-media care păstrează și promovează limba română în țară și în străinătate

De Ziua Mondială a Presei, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a mulţumit tuturor condeielor și vocilor din mass-media care păstrează și promovează limba română în țară și în străinătate. Intr-un mesaj adresat cu acest prilej, ministrul a subliniat că marcarea acestei zile reprezintă o oportunitate pentru a evidenţia principiile fundamentale ale libertăţii de exprimare, pentru a evalua situația presei în întreaga lume, pentru a apăra independenţa mass-media şi pentru a aduce un omagiu jurnaliștilor care şi-au pierdut viaţa în timp ce îşi exercitau profesia. Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 1993 și a devenit un simbol recunoscut internațional.


In  perioada 4 - 6 mai, la Club Atlantico din Roma, are loc cea de-a VIII-a ediție a Expo România-Italia, un eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri și comunității românești din diaspora. Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Asociaţia Românilor din Italia, va organiza un concert dedicat Centenarului Marii Uniri, care face parte dintr-o serie de manifestări dedicate promovării identităţii naţionale în afara graniţelor ţării, prin cunoaşterea şi aprofundarea elementelor definitorii ale culturii româneşti. În programul Expo România-Italia figurează un maraton al filmului românesc, precum şi spectacole de muzică, obiceiuri, tradiţii populare şi poezie. Momentele artistice vor fi susținute de artiști din România, precum: Aurelian Temișan, Dinu Iancu Sălăjanu, Ilie Caraș, Elisabeta Turcu și Nicolae Botgros alături de taraful său. Printre obiectivele principale ale Expo România-Italia se numără înfrăţirea unor localităţi din România şi Italia, prezentarea serviciilor destinate celor care vor să se întoarcă acasă, dezvoltarea relaţiilor de colaborare între instituţii româneşti şi italiene, promovarea economiilor locale din România la nivel internaţional, promovarea turismului românesc şi dezvoltarea relaţiilor comerciale bilaterale.


Guvernul de la Viena a prezentat, miercuri, un proiect de lege care prevede corelarea alocațiilor pentru copiii muncitorilor din Austria proveniți din unele state UE la nivelul celor din statul în care trăiesc copii, relatează DPA şi Die Presse. Există cazuri în care alocațiile vor scădea, dar şi în care acestea vor creşte. Potrivit sursei citate, în prezent Viena acordă anual alocații în valoare de circa 273 de milioane de euro pentru copiii cetățenilor europeni care muncesc în Austria. Ministrul pentru familie, Juliane Bogner-Strauss, estimează că Austria ar economisi anual în jur de 100 de milioane de euro.  Proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament pentru a intra în vigoare. Comisia Europeană a spus că va investiga dacă politica austriacă este discriminatorie în cazul lucrătorilor UE non-austrieci.


Comisia Europeană a menţinut estimările referitoare la creşterea economiei României în 2018, la 4,5%, iar pentru 2019 se aşteaptă la un avans de 3,9%. Conform previziunilor economice de primăvară publicate joi de Executivul comunitar, deficitul bugetar ar urma să ajungă la 3,4% din PIB în 2018, pentru ca în 2019 să se adâncească la 3,8% din PIB. Rata inflaţiei ar urma să crească la 4,2% anul acesta şi să încetinească la 3,4% anul viitor, în timp ce rata şomajului se va situa la 4,5% în 2018 şi la 4,4% în 2019. Deficitul de cont curent ar urma să ajungă la 3,6% din PIB în 2018, pentru ca în 2019 să se situeze la 3,9% din PIB.


www.rri.ro
Publicat: 2018-05-03 11:16:00
Vizualizari: 369
TiparesteTipareste