Parcul natural Văcăreşti

parcul natural văcăreşti Astăzi vă invităm să facem un popas într-o zonă cu particularităţi deltaice a Bucureştiului: Parcul natural Văcăreşti.

Astăzi vă invităm să facem un popas într-o zonă cu particularităţi deltaice a Bucureştiului: Parcul natural Văcăreşti. O zonă cu o suprafață de 189 ha, cuprinsă între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței (între târgul auto de la Vitan și podul de la fostul Abator).


În cei peste 20 de ani cât a fost neglijată, zona Lacului Văcărești a fost recucerită de natură. Locul, cunoscut atunci drept "Groapa Văcărești", a fost alimentat de ape din subteran, care au permis creșterea unei vegetații diverse și a unor viețuitoare, dintre care păsări precum stârci, egrete, cormorani, pescăruși, lebede, lișițe, rațe sălbatice, muscarul negru şi animale acvatice precum șerpi de apă, tritoni, dar și vulpi, iepuri, vidre și bizami, care supraviețuiesc într-un ecosistem stabil. Astfel, la începutul anului 2015, reprezentanții Grupului de inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești au fondat Asociația Parcul Natural Văcărești, care a preluat demersurile de înființare a Parcului Natural Văcărești.


Nicoleta Marin, ranger la Parcul natural Văcăreşti, ne-a spus că sunt multe motive pentru  a ne opri aici: "E un spaţiu verde care oferă aer curat, oferă linişte, dimineaţa oferă adevărate concerte fabuloase ale păsărilor. Sunt aici aproape 150 de specii care fie cuibăresc, fie sunt în trecere, dar dimineaţa este o adevărată orchestră, e ceva ce nu se poate rata! Apoi e o potecă tematică, urmează să mai apară şi altele. Vizitatorii pot să afle despre speciile de flori, despre animale, avem vidre, vulpi, mai multe specii de amfibieni, reptile. Apoi sunt traseele de biciclete. Este traseul panoramic care urmăreşte coama digului, sunt aproximativ 6 km, de potecă de pe care se poate admira întrega panoramă. Sunt 183 ha de spaţiu verde, cu un peisaj asemănător cu cel din deltă. Există o potecă de biciclete care străbate şi parcul. Sunt două puncte de observare a peisajului şi de observare a păsărilor, peapă, ele fiind amplasate aproape de două dintre lacurile din parc. Unul este la nivelul solului, iar altul este un foişor de observaţie ridicat la aproximativ 2 metri de sol."


De câţiva ani, în Parcul natural Văcăreşti se desfăşoară mai multe evenimente, menite să-i familiarizeze pe vizitatori cu frumuseţea acestei zone sălbatice din oraş. Nicoleta Marin ne-a şi anunţat câteva: "Avem un eveniment deschis pe 1 iunie, oamenii pot veni, iar rangerii le vor povesti despre parc, despre ce se poate face aici, intenţionăm să organizăm tururi de observare a păsărilor, tururi tematice pentru observarea insectelor, pentru a afla despre viaţa albinelor, evenimente care urmează să fie programate în următoarele două luni."

            

Începând de anul trecut, în parc a fost amenajat primul traseu de cicloturism şi drumeţie. Traseul se adresează bicicletelor echipate pentru terenuri accidentate și este permis adulților și copiilor însoţiţi de părinți. Ruta este alcătuită din două părți: poteca "belvedere" și poteca "printre bălți". Aceasta se desfășoară pe digul care împrejmuiește parcul, coborând în interior, pe potecile principale, traseul fiind parcurs în aproximativ 60 de minute. 

 

Cu speranţa că veţi da cursa invitaţiei noastre de a vă opri în Parcul natural Văcăreşti, vă aşteptăm data viitoare cu o nouă destinaţie! 


www.rri.ro
Publicat: 2018-05-30 14:35:00
Vizualizari: 1124
TiparesteTipareste