Acordul nuclear cu Iranul

acordul nuclear cu iranul În 2015, membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU plus Germania şi Uniunea Europeană încheiau cu Iranul un acord privitor la programul nuclear al regimului de la Teheran.

În 2015, membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU plus Germania şi Uniunea Europeană încheiau cu Iranul un acord privitor la programul nuclear al regimului de la Teheran. Planul de acţiune prevedea capacitatea de creştere a arsenalului nuclear iranian, extinderea facilităţilor nucleare, convertirea celor existente în scopuri civile, capacitatea de producţie a combustibilului nuclar. Iranul şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică au căzut de acord şi asupra unui program de monitorizare şi a unui pachet de sancţiuni în cazul în care punctele prevăzute în plan nu vor fi respectate. În schimb, Uniunea Europeană va ridica total sancţiunile impuse Iranului şi SUA le va ridica pe cele legate de programul nuclear iranian.


Însă în luna mai 2018, preşedintele american Donald Trump a forţat retragerea SUA din acord denunţând slabiciunea acestuia. În timp ce ţările europene semnatare Marea Britanie, Franţa şi Germania au regretat decizia americană, Uniunea Europeană a continuat să urmărească planul de acţiune. În acest sens, în aceeaşi lună mai 2018 a anunţat că sancţiunile americane împotriva Iranului nu vor avea efect în spaţiul comun. În acelaşi timp, executivul european a încurajat investiţiile europene în republica islamică.


La iniţiativa Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă Federica Mogherini, în decembrie 2018 blocul comunitar a conceput un sistem de a facilita comerţul non-dolar cu Iranul. Acest sistem denumit "vehicul special" intenţionează să păstreze beneficii economice pentru Iran şi să încurajeze progresul acordului. 


Maja Kocijancic, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a spus că vehiculul special pe care Uniunea Europeană l-a gândit pentru o relaţie corectă cu Iranul este o iniţiativă a tuturor statelor membre ale blocului comunitar şi asumat de toţi cei implicaţi: "Acesta este cuvântul de ordine folosit de statele membre. În conformitate cu informaţiile pe care le avem, procesul continuă şi avansează bine. Acesta este o parte a unui efort mai larg al Uniunii Europene de a păstra acordul atât timp cât Iranul va continua să-şi respecte angajamentele legate de programul nuclear. Credem că vehiculul special va lua fiinţă în săptămânile următoare ca mod de a proteja şi promova afacerile legitime cu Iranul. Acesta este angajamentul întregii Uniuni Europene nu numai al Comisiei, este în mod real o poziţie unită a întregii Europe. Este de asemenea un mesaj politic trimis de întreaga Uniune Europeană, de statele membre direct implicate."


În următoarele săptămâni este aşteptat ca vehiculul special să fie articulat, deşi detaliile încă se discută.www.rri.ro
Publicat: 2019-01-09 10:50:00
Vizualizari: 485
TiparesteTipareste