Români în lume - 13.03.2019

români în lume - 13.03.2019 Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chișinău, în colaborare cu Filarmonica Națională "Serghei Lunchievici" organizează epoziția de pictură "Punți" a artistului plastic Ala Leancă-Lupu.

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chișinău, în colaborare cu Filarmonica Națională "Serghei Lunchievici"  organizează epoziția de pictură "Punți" a artistului plastic Ala Leancă-Lupu. Vernisajul va avea loc pe 16  martie la Galeria Filarmonicii din capitala Republicii Moldova. Alina Lupu-Leancă este designer și artist plastic. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova şi lector superior la Universitatea Tehnică a Moldovei. Artista este cofondator al expoziției bienale "Creatori şi tendinţe" şi autoarea costumaţiei de scenă a Irinei Ponarovskaia şi a Nataliei Barbu şi echipei sale participante la concursul Eurovision, desfăşurat în Suedia. Proiectul de promovare a artelor plastice românești a fost lansat de ICR Chișinău în 2016, când au fost realizate expozițiile tânărului sculptor ieșean Vlad Babcinețchi și cea a pictorului Anatol Lazarev. În 2017 au fost organizate 5 expoziţii de pictură, iar în 2018 expoziţiile artiştilor Radu Negru şi Victor Frimu, Dumitru Balica și Pavel Obreja, a pictorului Ion Jabinschi și a participanților la Simpozionul Butuceni 2018. Anul acesta, în ianuarie, ICR Chişinău a organizat expoziția artistului plastic Valeriu Jabinschi.


Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul organizează, pe 28 martie, un eveniment închinat Zilei Francofoniei. Este vorba despre prezentarea producției cinematografice "Le Concert / Concertul", realizată de Radu Mihăileanu, care va avea loc la Institutul Francez din metropola turcă. Filmul spune povestea lui Andrei Filipov, considerat un geniu, dirijorul de prestigiu al Orchestrei Bolshoi, cea mai bună orchestră din Rusia. "Concertul" este o coproducţie franco-ruso-română şi a fost filmat în mare parte în studiourile Castel Film România. Filmul este scris şi regizat de Radu Mihăileanu. Din distribuţie fac parte Aleksei Guskov, Melanie Laurent, François Berleand, Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Săbdaru şi Maria Dinulescu. Pelicula a avut premiera la Paris în noiembrie 2009 şi a fost văzută de peste 51.000 de oameni în prima zi. "Ziua Internațională a Francofoniei" este sărbătorită anual în 75 de state, iar potrivit celui mai recent raport al Observatorului de limbă franceză, publicat în 2014, numărul vorbitorilor de limbă franceză, a fost estimat la 274 de milioane.


Ambasada României în Ucraina şi Consulatul General al României la Cernăuți, în parteneriat cu Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți, organizează spectacolul "Mărțișoare", dedicat inaugurării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Evenimentul cultural va avea loc pe 14 martie la Palatul "Tineretul Bucovinei" din Cernăuţi şi face parte din Proiectul "Mărțișor 2019 la Kiev și Cernăuți, Ucraina" finanţat de Institutul Cultural Român. Potrivit Agenţiei Bucpress, invitați speciali ai manifestării sunt membrii ansamblului folcloric "Mara" de la Centrul Cultural Sighetu Marmației. Intrarea la eveniment este liberă.


Institutul Cultural Român de la Varşovia participă la programul de manifestări culturale dedicate Zilei Internaţionale a Francofoniei, organizate în Polonia și Estonia. Pe toată durata lunii martie, ICR Varşovia va participa la Festivalurile Filmului Francofon de la Varșovia și Tallinn cu lung-metrajele "Charleston", în regia lui Andrei Crețulescu, și "Love building", în regia Iuliei Rugină. La Varșovia, proiecția filmului "Charleston" va avea loc pe 14 martie, iar la Tallinn, "Love building" va fi prezentat pe 20 martie. Totodată, în spațiile expoziționale ale Bibliotecii Voievodale din Cracovia, va putea fi admirată expoziția de fotografie "Transilvania 2018 în obiectivul fotografilor polonezi", pregătită de ICR Varșovia. Evenimentele dedicate Francofoniei se vor încheia la sfârșitul lunii martie cu Seara gusturilor francofone, manifestare în cadrul căreia fiecare ţară participantă prezintă produse culinare specifice.www.rri.ro
Publicat: 2019-03-13 11:33:00
Vizualizari: 534
TiparesteTipareste