Retrospectiva săptămânii 14.04.-20.04.2019

retrospectiva săptămânii 14.04.-20.04.2019 Referendumul din 26 mai/ Remaniere a guvernului Dăncilă/ Bilanţ al primelor 100 de zile de mandat al României la Consiliul UE/ S-a deschis sezonul România- Franţa

Referendumul din 26 mai

Reunite în sedinţă comună, miercuri, cele două camere ale Parlamentului de la Bucureşti au avizat favorabil solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe 26 mai, odata cu alegerile europarlamentare. Temele propuse de şeful statului se referă la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie şi la interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor şi al organizării judiciare.

Şeful statului vrea să ştie şi părerea alegătorilor în ceea ce priveşte posibilitatea ca şi alte autorităţi, în afara Avocatului Poporului, să aibă dreptul de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe. Demersul preşedintelui survine pe fondul numeroaselor modificări legislative din domeniul judiciar promovate de majoritatea parlamentară şi cabinetul PSD – ALDE, modificări controversate, contestate în ţară şi criticate de partenerii europeni ai României. Solicitarea preşedintelui, care a avut săptămâna trecută, consultări pe această temă cu partidele parlamentare, primise, marţi, girul unanim al parlamentarilor din comisiile juridice.

 

Remaniere a guvernului Dăncilă

Premierul român Viorica Dăncilă i-a transmis şefului statului propuneri de numire a noi miniştri la Fonduri Europene, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi la Justiţie. Cei trei titulari au demisionat – Rovana Plumb şi Natalia Intotero pentru a participa la europarlamentare, iar Tudorel Toader a luat această decizie după ce principalul partid aflat la guvernare, PSD, i-a retras sprijinul politic, iar premierul a propus revocarea.

Retragerea sprijinului a survenit pe fondul tergiversării adoptării controversatelor ordonanțe de urgenţă privind modificarea codurilor penale. Preşedintele va anunţa la începutul săptămânii viitoare ce decizie va lua privind propunerile de numire a noilor miniştri, dar a declarat, că, în opinia sa, noua remaniere urmăreşte să întărească, ceea ce a numit "asaltul PSD asupra justiţiei". România trebuie să revină urgent pe calea reformelor şi să continue lupta împotriva corupţiei, a avertizat, pe de altă parte, comisarul european pentru Justiţie, Věra Jourová, într-o dezbatere în Parlamentul European pe marginea statului de drept.

 

Bilanţ al primelor 100 de zile de mandat al României la Consiliul UE

În primele 3 luni de mandat ale preşedinţiei României la Consiliul UE au fost finalizate 90 de dosare legislative dificile, Bucureştiul gestionând, în acelaşi timp, peste 1.100 de evenimente şi reuniuni, a anunţat premierul Viorica Dăncilă. Referindu-se la unele dintre dosarele finalizate recent, Dăncilă a salutat adoptarea formală în Consiliu, ca ultim pas al procedurii legislative, a normelor comune pentru piaţa gazelor naturale, cele privind drepturile de autor, normele referitoare la contractele de vânzări de bunuri şi contractele de furnizare de conţinut digital online.

Bucureştiul a fost implicat activ şi în negocierile pentru Brexit, a precizat premierul, care a vorbit şi despre importanţa alegerilor europarlamentare din 26 mai, arătând că România a lucrat pentru crearea unui mediu de desfăşurare a alegerilor în mod liber şi corect, au fost stabilite reguli mai clare pentru protecţia datelor cu caracter personal şi sancţionarea folosirii acestora în scopul de a manipula desfăşurarea şi rezultatele alegerilor.

 

Conferinţă pe tema provocărilor de securitate pe flancul estic al NATO

O conferinţă pe tema provocărilor de securitate pe flancul estic al Alianţei Nord – Atlantice, organizată la Bucureşti, a evidenţiat, o dată în plus, nevoia întăririi capacităţilor NATO la Marea Baltică şi la Marea Neagră. Preşedintele român Klaus Iohannis a pledat în favoarea unei prezenţe aliate unitare, consolidate şi coerente pe întregul flanc estic, amintind că zona Mării Negre continuă să fie marcată de conflicte îngheţate şi de tensiuni latente, context care obligă, în opinia sa, NATO la o astfel de prezenţă, necesară pentru a realiza o postură eficientă de descurajare şi apărare. La conferinţă, SUA şi Germania au apreciat modul în care Bucureştiul îşi asumă şi îşi respectă angajamentele în cadrul NATO.

 

S-a deschis sezonul România- Franţa

Sezonul România - Franţa 2019 s-a deschis, în această săptămână, la Bucureşti, în următoarele patru luni fiind programate întâlniri, expoziţii, festivaluri şi concerte în zeci de oraşe. Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a menţionat că ţara sa organizează pentru prima dată sezonul împreună cu un alt stat membru al UE, iar aceasta ilustrează foarte bine specificul relaţiei dintre România şi Franţa. La rândul său, ministrul român de resort, Daniel Breaz, a evocat aspecte legate de legătura culturală dintre cele două țări, subliniind că, de-a lungul generaţiilor, cultura Franţei rămâne model, oglindă şi un prieten de drum lung al românilor.

Sezonul Franţa-România, a fost organizat din 28 noiembrie până pe 5 aprilie în peste 100 de oraşe din Hexagon și a avut un succes enorm, francezii redescoperind România şi artiştii acesteia. Evenimentul este menit să întărească legăturile economice, științifice, culturale şi de societate care unesc cele două țări.


www.rri.ro
Publicat: 2019-04-20 11:43:00
Vizualizari: 1239
TiparesteTipareste