Bratislava - oraşul care va găzdui Autoritatea Europeană a Muncii

bratislava - oraşul care va găzdui autoritatea europeană a muncii Consiliul UE a adoptat în mod oficial Regulamentul de instituire a Autorității Europene a Muncii.

Consiliul UE a adoptat în mod oficial Regulamentul de instituire a Autorității Europene a Muncii. În aceeaşi zi, statele membre au decis că Bratislava, Slovacia, va fi oraşul care  va găzdui sediul Autorității Europene a Muncii. 


În prezent, 17 milioane de europeni trăiesc sau muncesc într-un alt stat membru decât cel de origine. Această cifră s-a dublat aproape, în comparație cu un deceniu în urmă. Au crescut, astfel, şi provocările în ceea ce priveşte gestionarea mobilităţii în UE. Libera circulație este una dintre cele mai apreciate libertăți pe care le oferă piaţa internă. Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, peste 8 din 10 europeni sprijină "libera circulație a cetățenilor UE, care pot locui, lucra, studia și desfășura activități economice oriunde în UE". Numai că, pentru a menține libera circulație a lucrătorilor în cadrul Uniunii, este nevoie de norme clare, echitabile și ușor de aplicat. Există deja un vast corpus legislativ care reglementează acest drept. Nou creata Autoritate Europeană a Muncii va asigura faptul că normele Uniunii referitoare la mobilitatea forței de muncă vor fi aplicate în mod echitabil, simplu și eficient.


Odată cu adoptarea oficială de către Consiliu a Regulamentului de instituire a Autorității Europene a Muncii, statele membre au ales şi oraşul în care aceasta îşi va avea sediul - Bratislava, Slovacia. Alegerea sediului s-a făcut de comun acord, în conformitate cu o procedură şi cu criterii aprobate de statele membre, conform cărora ţările membre interesate au avut obligația de a transmite până la 6 mai 2019 o ofertă pentru a găzdui autoritatea, indicând în detaliu modul în care sunt respectate aceste criterii și specificând condițiile oferite.


Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, doamna Marianne Thyssen, a salutat decizia Consiliului:


"Vreau să felicit Bratislava, Slovacia pentru alegerea ca sediu al Autorităţii Europene a Muncii. Bănuiesc că mutarea la Bratislava se va face rapid și usor. Până atunci, Autoritatea va începe să lucreze de la Bruxelles și se va asigura că regulile existente sunt puse în aplicare în mod simplu, eficient şi echitabil prin facilitarea cooperării și schimbului de informații  între  autoritățile naționale din domeniul muncii. Autoritatea va sprijini, de asemenea, organizarea inspecțiilor coordonate comune și va media potențialele litigii sau neînțelegeri între autoritățile naționale. Vom  avea ofiţeri de legătură din toate statele membre într-un singur loc,  ceea ce cu siguranță va întări aplicarea comună normelor și asta este foarte important. Autoritatea va juca, de asemenea, un rol cheie în facilitarea şi simplificarea accesului la informație pentru companiile și cetățenii care vor să se deplaseze".


Autoritatea Europeană a Muncii va începe să funcționeze de anul acesta și va deveni pe deplin operațională până în 2024. La 16 octombrie 2019, vor fi prezentate Consiliul de administrație și programul de lucru al Autorității.www.rri.ro
Publicat: 2019-06-25 11:33:00
Vizualizari: 277
TiparesteTipareste