Despre România, cu câştigătorii concursului RRI "Govora - turism balnear la nivel european"

despre românia, cu câştigătorii concursului rri "govora - turism balnear la nivel european" 	Radio România Internațional v-a invitat să participați la un concurs de cultură generală cu titlul "Govora - turism balnear la nivel european", dedicat stațiunii Govora și turismului balnear.

 

Radio România Internațional v-a invitat să participați la un concurs de cultură generală cu titlul "Govora - turism balnear la nivel european", dedicat stațiunii Govora și turismului balnear. Concursul s-a bucurat de un mare succes și am primit sute de răspunsuri corecte și complete. Hans Verner Lollike, din Danemarca, a fost câștigătorul marelui premiu. Acesta a venit în România împreună cu soția sa, Inge-Lise Lollike și s-a bucurat de un sejur de nouă zile, pentru două persoane, cu pensiune completă, în perioada 15-30 iunie 2019, la Hotelul Palace, din Băile Govora. Însă Hans nu e pentru prima oară în România. 

 

"E a patra oară când vin în România. Ultima oară a fost acum zece ani. Când te plimbi prin țară, vezi că devine tot mai colorată. Nu prea se mai găsesc deloc magazine cu aspect comunist. Se simte un progres puternic. Nu văd ce e în sufletul oamenilor, dar, având în vedere perioada de zece ani, se vede un progres mare al României. Sper că Uniunea Europeană, ca familie, a ajutat la acest progres. Atât Inge-Lise, soția mea, cât și eu suntem ambii de la țară. Oricui îi place să revadă lucruri din copilărie. În satele voastre, se poate vedea păstorul. Noi nu aveam păstori în Danemarca, din cauza structurii. E o țară mică și nu avem spațiile așa de largi ca în România.  Am văzut căruțe și oameni alături de gâște, dar și foarte mulți cai. Sper ca progresul vostru să nu fie atât de puternic încât să vă uitați trecutul, fiindcă identitatea culturală românească e puternică. Până și oamenii care nu sunt credincioși activi, au o legătură cu tradiția ortodoxă."

            

Atmosfera a fost una foarte prietenoasă. Seara, după vizitele în stațiune și în împrejurimi, câștigătorii au stat să vadă împreună cu gazdele un meci de fotbal. Inge-Lise Lollike: "Mi-a plăcut foarte mult să fiu aici, mi-a plăcut atmosfera și mi-a plăcut că ne-am plimbat mult în ultima săptămână. Am văzut cadrul natural frumos și o mare parte a României. Meciul de fotbal a fost foarte bun și sigur că am făcut galerie României. Poate ascultătorii cred că sunt vreo adolescentă, însă nu sunt. Totuși, când eram tânără am jucat mult handbal. Iar, pe vremea aceea, echipa mică a satului nostru era a cincea din Danemarca."

            

Hans Verner Lollike, a fost foarte impresionat de Hotelul Palace, din Băile Govora, în care și-au petrecut sejurul în România: "E unic. Are o istorie bogată. A fost inaugurat în 1914 și a fost renovat 99 ani mai târziu, iar acum îndeplinește toate standardele. Am putea spune că e luxos și te obișnuiești foarte ușor cu acest lux. Soția mea e o înotătoare bună și a mers în fiecare zi la SPA. A înotat acolo și i-a plăcut foarte mult. Am înotat și eu de două ori, ceea ce nu mai făcusem de 20 de ani. Nu sunt așa de îndrăgostit de apă, dar mi-a plăcut și mie. Apoi, am făcut tratamentele balneare în fiecare zi. E un lucru total  neobișnuit pentru cultura noastră. Unii compatrioți merg în Germania, însă în Danemarca nu avem așa ceva. A fost ceva deosebit și vă mulțumesc pentru șansa de a trăi așa ceva."

            

Județul Vâlcea ocupă al doilea loc ca număr de lăcașe de cult în România. Ridicate acum sute de ani, incluse în lista monumentelor naționale, acestea impresionează prin istoria lor bogată. Hans Verner Lollike: "Am vizitat șase sau șapte mănăstiri.  E alt lucru deosebit de tradiția noastră. Nu avem călugărițe, avem câteva comunități de surori, însă și acestea dispar încet în lumea noastră seculară. În România, există locuri spirituale pentru vizitat. Se pot vizita cu toată familia, la un picnic, după care se poate participa la slujbă parțial sau la toată slujba. Toate locurile au fost renovate și sunt foarte frumoase. Ne plac florile,căci avem și noi grădina noastră de flori, dar am văzut atâtea flori frumoase aici. Am primit explicații despre arhitectura. Nu știu dacă îmi amintesc tot, căci a fost un întreg an universitar de istorie și de arhitectură într-o săptămână. Însă vom încerca să ne amintim tot."

            

Câștigătorii concursului Govora - turism balnear la nivel european au făcut și o mică excursie în județul Gorj, la Târgu Jiu, pentru a vedea operele sculptorului Constantin Brâncuși: "Sunt foarte recunoscător, iar Radio România Internațional mi-a făcut cunoștință cu opera lui Brâncuși acum mulți ani. Fiind creștin, mă interesează noile moduri de exprimare a credinței. A fost dragoste la prima vedere și fascinație. Opera sa e atât de intelectuală pe de-o parte și simplă pe de alta. A fost ceva deosebit  pentru mine să văd sculpturile artistului. Chiar cred că a exprimat ceva ce nu putem pune în cuvinte. Noi am fost și în Paris, acum câțiva ani, și i-am văzut și atelierul. Așadar, mulțumim Radio România Internațional din capul locului. L-am cunoscut pe Brâncuși într-un mod special."

 

Pe de altă parte, Inge-Lise Lollike a fost impresionată de București, capitala României. "E un oraș foarte frumos și vechi. Și se văd toate epocile istorice reprezentate prin clădiri. Nu mă așteptam să văd atâtea clădiri frumoase dinaintea perioadei comuniste, fiindcă știam că majoritatea clădirilor din centrul orașului au fost demolate de dictator pentru construcția Palatului Parlamentului. Am fost cu adevărat uimită să văd toate aceste clădiri foarte vechi și frumoase, dar și atât de diferite, cu arhitectură franceză, austriacă, românească. Ghidul nostru ne-a arătat și o casă germană (*Carul cu bere). Am privit-o de afară și era foarte frumoasă. Iar când am intrat, era o berărie foarte veche. Am admirat tavanul și încăperile, iar apoi am putut coborî și la subsol, unde a fost la fel de impresionant. Turul s-a încheiat într-unul din parcurile frumoase ale Bucureștiului. Și mă bucur că aveți parcuri în oraș, locuri în care locuitorii să poată respira aer curat."

 

Radio România Internațional este, după Radio China și BBC, cel mai mare post de radio din lume, care emite pe unde scurte, spune Hans Verner Lollike:  "Mulți oameni care nu mai pot asculta alte posturi de radio, vă ascultă pe voi. Și sunt mulți și din toată lumea. Aș vrea să le spun celor care ascultă să continue să asculte, să vă scrie, să se pună la curent cu punctele de vedere ale României, fiindcă e foarte important. Ascult știrile, programele sportive, dar îmi place și cele culturale. Aveți un stil foarte bun. Sunt emisiuni scurte despre natură, turism și-mi place stilul ăsta."

 

Inge-Lise Lollike a fost impresionată în primul rând de oamenii pe care i-a întâlnit. În al doilea rând, de experiențele frumoase: "Însă oamenii sunt cei care contează mai mult. Dacă întâlnești oameni buni, rămâi cu o impresie generală bună despre toată țara. Doresc postului Radio România Internațional toată puterea, energia și cât mai multe idei bune. Și vă mulțumesc că-mi țineți soțul ocupat de atâtea ori! Acum e mai simplu, însă, la început, avea camera lui pentru ascultare. Acum putem sta în aceeași cameră când ascultă și e foarte fericit când ia legătura cu voi, ascultând sau scriindu-vă e-mailuri."

 

Radio România Internațional va continua să organizeze concursuri, așadar rămâneți alături de emisiunile noastre și puteți avea șansa de a ne vedea în România. 

 

 

The trip to Romania of the winners of the contest "Govora - spa tourism at European level"
www.rri.ro
Publicat: 2019-06-27 14:04:00
Vizualizari: 500
TiparesteTipareste