Radio Basarabia, primul post de radio de la Chişinău, a împlinit 80 de ani

radio basarabia, primul post de radio de la chişinău, a împlinit 80 de ani S-au împlinit 80 de ani de la inaugurarea primului post de radio la Chişinău - Radio Basarabia.

S-au împlinit  80 de ani de la inaugurarea primului post de radio la Chişinău - Radio Basarabia. Radio Basarabia a fost inaugurat oficial pe 8 octombrie prin transmiterea liturghie de la Catedrala Mitropoliei din Chişinău. Postul avea programe muzicale şi informative, iar rolul acestuia a fost unul esenţial în păstrarea valorilor româneşti. Lansarea postului la Chişinău a permis dezvoltarea şi consolidarea reţelei de radiofonie românească, dar a fost în acelaşi timp şi un răspuns la expansiunea comunismului sovietic şi la propaganda bolşevică difuzate de radioul din Tiraspol, ne-au transmis colegii de la Radio Chinşinău, care au acoperit jurnalistic in extenso evenimentul anversar.

 

Radio Basarabia, cunoscut şi ca Radio Chişinău, a avut cel mai modern echipament de la acea vreme, având în dotare trei studiouri: unul mare pentru orchestră, coruri şi fanfare, unul mediu pentru solişti şi taraful şi un studio mic pentru conferenţiari şi crainici. De asemenea, Radio Chişinău a dispus şi de un laborator tehnică.

 

Radio Basarabia a funcţionat doar 300 de zile. În iunie 1940, postul a fost preluat de puterea sovietică, iar în 1941, odată cu retragerea Armatei Roşii din Basarabia, sovieticii au aruncat în aer clădirea postului şi antena şi au executat prin mitraliere personalul. Radioul românesc a fost un element coagulant al României după Unirea din 1918 prin programele, emisiunile, mesajele pe care le-a transmis, la fel cum, ulterior, a proiectat şi asupra Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti influenţe româneşti importante. Radio România a fost recepţionat şi în Basarabia după anexarea acesteia la URSS. Radio Bucureşti şi Radio Iaşi se auzeau cel mai bine în satele de pe malul Prutului, iar emisiunile "Vorba românească" şi "Cântecul Popular" au contribuit în mare măsură la păstrarea şi îmbogăţirea limbii române şi a culturii naţionale dincoace de Prut.

 

Misiunea postului Radio Basarabia de a promova valorile şi cultura românească au fost preluate de Radio Chişinău, post aparţinând Societăţii Române de Radiodifuziune, la relansarea postului în 2011.

 

Colegii de la RADOR au realizat un amplu DOCUMENTAR consacrat aniversării Radio Basarabia, iar colegii d ela actualul Radio Chişinău un videoclip de promovare:

 


www.rri.ro
Publicat: 2019-10-08 16:35:00
Vizualizari: 1180
TiparesteTipareste