Sistemul de mobilitate urbană din Regiunea Centru se modernizează cu bani europeni

sistemul de mobilitate urbană din regiunea centru se modernizează cu bani europeni Primăria din Făgăraș a pregătit și depus la ADR Centru, în vederea finanțării prin Programul Operațional Regional 2014-2020, trei proiecte integrate prin care se dorește modernizarea sistemului de mobilitate urbană.

Primăria din Făgăraș a pregătit și depus la ADR Centru, în vederea finanțării prin  Programul Operațional Regional 2014-2020, trei proiecte integrate prin care se dorește modernizarea sistemului de mobilitate urbană.

          

Valoarea totală cumulată a celor trei proiecte este de peste 135 milioane lei. Potrivit edililor locali se  urmărește dezvoltarea mobilității urbane prin shimbarea accentului, de la o mobilitate bazată pe utilizarea autoturismelor, la mobilitatea bazată pe mersul pe jos, la utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, la utilizarea transportului public de înaltă calitate și eficiență, concomitent cu utilizarea unor categorii de vehicule nepoluante.

         

Primul proiect,  în valoare totală de peste 43 milioane lei,a fost deja semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Prin intermediul acestuia se vor moderniza peste 1,4 hectare de spații pietonale și vor fi achiziționate 6 autobuze electrice și 75 de biciclete, a precizat pentru Radio Tg Mureș purtătorul de cuvânt al ADR Centru, Nicolae Mărginean:

 


"Prin acest proiect, municipalitatea din Făgăraș își propune să crească atât mobilitatea cetățenilor, a bunurilor și a serviciilor, cât și să pună în practică planul de mobilitate urbană durabilă. Este vorba, de fapt, de un proces mult mai amplu, atât la nivel regional, cât și la nivel național, privind reducerea emisiilor poluante cauzate de utilizării excesive a vehiculelor proprii în dauna transportului organizat și a folosirii transportului în comun și a folosirii unor mijloace nepoluante."

         

Potrivit specialiștilor, proiectul va duce la triplarea numărului de oameni care folosesc transportul în comun  și la creșterea cu mai mult de 14% a numărului de bicicliști din oraș.

          

Pentru stimularea folosirii mijloacelor alternative de transport se vor proiecta stații de închiriere biciclete, cu toate dotările necesare. Prin acest proiect vor fi construite sau modernizate piste de biciclete în suprafață totală de peste 10.000 mp, unde vor exista 7 stații de închiriere, pentru cele 75 de biciclete disponibile în sistem bike-sharing.

         

Merită reținut că municipiul Făgăraș este doar unul dintre cele 11 orașe din Regiunea Centru care au depus proiecte pe Prioritatea de investiții a Programului REGIO prin care se dorește reducerea emisiilor poluante pe baza Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă, iar la nivelul Regiunii sunt solicitate peste 420 milioane lei pentru acest gen de proiecte de îmbunătățire a climatului din orașe.www.rri.ro
Publicat: 2019-10-17 08:29:00
Vizualizari: 138
TiparesteTipareste