Piaţa muncii în UE

piaţa muncii în ue Arno Metzler, preşedintele grupul 3, Diversitate Europa, susţine ideea unei pieţe a muncii unitare, bazată pe mobilitate.

Pe fondul redresării economice modeste din ultimii ani, numărul total al locurilor de muncă din UE a crescut și șomajul a scăzut. Cu toate acestea, rata șomajului pe termen lung și a șomajului în rândul tinerilor rămâne mare. Prioritatea principală a Europei trebuie să fie de a crea mai multe locuri de muncă de calitate. Aceasta este o piatră de încercare, în special în contextul schimbărilor legate de inovare tehnică și globalizare, care reprezintă atât oportunități, cât și provocări pentru piața forței de muncă.


Comisia Europeană face eforturi pentru a crea o cât mai eficientă strategie europeană de ocupare a forței de muncă, motiv pentru care consultă Comitetul Economic şi Social European (CESE) cu privire la aceste aspectele. CESE a adoptat avize cu privire la toate inițiativele principale de la nivelul UE (de exemplu, pilonul european al drepturilor sociale, orientările pentru politicile de ocupare a forței de muncă, pachetul privind ocuparea forței de muncă, garanția pentru tineret).


Astfel, după cum afirma Arno Metzler, Preşedintele grupului 3,  Diversitate Europa: 

"Avem mari speranţe pentru viitorul Europei, (...) CESE şi organizaţiile societăţii civile au contribuit şi avem Pactul Verde, care este necesar. Avem şi reprezentanţi ai grupărilor pentru protecţia mediului în grupul nostru , aşa că noi susţinem de peste 20 de ani că ar trebui să existe anumite activităţi, investiţii, care să contribuie şi la protecţia mediului şi la eradicarea sărăciei. Şi cu toţii trebuie să ne asigurăm că există banii necesari pentru a face acestea. Pentru că atunci când se vorbeşte despre 3 miliarde de euro ce urmează să fie investiţi în deceniul următor, (...) trebuie să ai capacitatea să foloseşti banii eficient, aşa că trebuie să dezvoltăm tehnologii ce nu sunt încă la nivelul optim, să dezvoltăm cercetarea. (...) Şi după cum văd Comisia a început promiţător!"


Arno Metzler, Preşedintele, a precizat că grupul 3, Diversitate Europa, al cărui preşedinte este sprijină coordonarea dintre statele membre în ceea ce privește asigurarea ocupării transfrontaliere a locurilor de muncă: 


"În Grupul al 3-lea avem reprezentanţii instituţiilor de învăţământ. Şi când ne uităm la toate pieţele muncii din UE vedem că există o legătură clară între educaţie şi calificările pe care le-ai căpătat pe parcursul vieţii profesionale. Aşa că vom pune un accent deosebit pe acest aspect, vor fi fonduri regionale investite în sistemele de învăţământ, astfel încât să fie posibil să calificăm după nevoi. Pe de altă parte, mulţi cetăţeni din UE se plâng că avem şomaj în multe ţări şi că avem o lipsă de lucrători calificaţi în alte ţări. Aşa că este momentul să discutăm despre o piaţă a muncii unitară şi despre mobilitate. Ştiu că nu e o idee foarte populară, dar dacă vrem să combatem sărăcia nu e de ajuns să dăm bani celor care nu au. Există soluţii mai complexe, cu implicări mult mai multe."


În prezent, 17 milioane de cetățeni ai UE locuiesc și muncesc în străinătate într-o altă țară a UE, 1,4 milioane de cetățeni ai UE fac naveta către alt stat membru în fiecare zi pentru a merge la lucru şi există 2,3 milioane de operațiuni de detașare pentru prestarea de servicii în alt stat membru. www.rri.ro
Publicat: 2020-02-26 10:24:00
Vizualizari: 860
TiparesteTipareste