Retrospectiva săptămânii 15.03.- 21.03.2020

retrospectiva săptămânii 15.03.- 21.03.2020	Stare de urgenţă în România din cauza pandemiei cu noul coronavirus/ Bucureştiul sprijină repatrierea românilor aflaţi în străinătate/ Pedepse înăsprite pentru nerespectarea regulilor pentru limitarea pandemiei

Stare de urgenţă în România din cauza pandemiei cu noul coronavirus

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, în România a fost decretată, luni, pentru 30 de zile, stare de urgenţă, din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, care a făcut anunțul, răspândirea infecţiilor cu COVID-19 nu poate fi stopată decât prin măsuri excepţionale care și-au dovedit efectele pozitive în ţări grav afectate până acum. De aceea, timp de o luna și în România au fost  luate astfel de măsuri. Școlile și universitățile vor ramane închise, frontierele s-ar putea închide şi ele, iar, dacă va fi nevoie, în unele zone ar putea fi interzisă circulaţia rutieră, feroviară sau aeriană. Ar putea fi, totodată, rechiziţionate stocuri de echipamente de protecţie, dezinfectanţi şi medicamente utilizate în tratarea noului coronavirus.

Șeful statului a lansat un apel conaţionalilor săi să respecte cu stricteţe regulile,să evite aglomerările să limiteze cât se poate de mult orice deplasare. Decretul privind instituirea stării de urgenţă - semnat de şeful statului - a fost publicat în Monitorul Oficial. Joi la amiază, Parlamentul s-a reunit în plen pentru a-l vota. Dezbaterile au avut loc, în premieră, prin teleconferinţă, senatorii şi deputaţii votând prin intermediul unei aplicaţii informatice securizate.

 

Noi restricţii pentru combatarea COVID 19 impuse de autorităţile române

În România, aflată de luni în stare de urgență, au intrat în vigoare noi restricţii pentru combaterea răspândirii noului coronavirus. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, marți seară, că, prin ordonanță militară, a fost suspendată activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice atât în interiorul, cât și în exteriorul restaurantelor, hotelurilor, cafenelelor sau altor localuri publice. Au fost suspendate toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală în spații închise. În plan medical, rezidenții la specialitățile medicină de urgență, anestezie terapie intensivă și boli infecțioase își întrerup stagiile de practică în toate celelalte secții în care erau distribuiți prin rotație și sunt incluși în turele și gărzile din secțiile a căror specialitate o urmează.

Studenții la medicină începând cu anul 4 și elevii începând din anul 2 ai școlilor postliceale sanitare vor fi recrutați, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activitățile din camerele de gardă, dacă va fi depășită capacitatea curentă a unităților medicale. În privința transportului aerian efectuat de operatori economici, toate zborurile Spania-România și retur sunt suspendate, începând din 18 martie timp de 14 zile. În egală măsură, se prelungește măsura suspendării zborurilor spre și dinspre Italia, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 23 martie. Principalul operator feroviar din Romania, CFR Călători, suspendă, temporar, circulaţia trenurilor internaţionale care fac legătura cu Ungaria si Austria, Bulgaria şi Republica Moldova vecine.

 

Guvernul romăn pedepsele pentru cei care nu respecta regulile impuse pentru limitarea pandemiei

Executivul român a decis înăsprirea pedepselor pentru cei care nu stau în izolare la domiciliu ori care mint sau dezinformează autorităţile în legătură cu zona în care au călătorit. Infracţiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii bolilor este prevăzută în Codul Penal, care a fost modificat prin ordonanţă de urgenţă. Premierul Ludovic Orban a explicat ca modificările au fost făcute după ce s-au dat amenzi şi s-au întocmit zeci de dosare penale, deoarece oameni care fuseseră plasaţi în izolare nu au respectat măsura sau pentru că persoane care veneau din zonele roşii de coronavirus au minţit autorităţile pentru a nu fi duse în centre de carantină. Noile pedepse pot ajunge şi la 15 ani de închisoare.

 

Măsuri de sprijin pentru angajaţii şi companiile româneşti afectate de pandemie

Executivul de la Bucureşti a aprobat şi o serie de măsuri în sprijinul mediului economic și de afaceri, în încercarea de a limita efectele negative ale pandemiei de coronavirus. Măsurile vizează atât companiile afectate direct de restricțiile impuse de această situație, cât și pe cele care resimt efectele negative generate indirect de schimbarea temporară a modului de viață al oamenilor. Astfel, guvernul a decis să majoreze plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu circa un miliard de euro şi să asigure plata şomajului tehnic în proporţie de 75% din salariul brut.  

Măsurile vin în contextul în care mari companii din România au anunțat că își suspendă activitatea pe diverse perioade de timp, pentru a-și proteja angajații de infectarea cu noul coronavirus. Astfel, producătorul auto Dacia, parte a concernului Renault, şi-a întrerupt joi producţia la uzinele din Mioveni (sud), până pe data de 5 aprilie, 13.500 de angajaţi intrând în şomaj tehnic. Și americanii de la Ford, care dețin o fabrică în România, la Craiova (sud), au anunțat că angajații au intrat în şomaj tehnic de joi şi vor beneficia de o indemnizaţie de 78% din salariul de bază. Și italienii de la Pirelli, care au o fabrică la Slatina (sud) îşi suspendă temporar activitatea, fiind afectați 4000 de angajați.

 

Bucureştiul sprijină repatrierea românilor aflaţi în străinătate afectaţi de măsurile de limitare a răspăndirii COVID 19

Mii de români care au rămas blocaţi între Austria şi Ungaria au revenit în ţară, de la deschiderea culoarului verde pentru traversarea Ungariei. Autorităţile de la Budapesta au anunţat că le vor permite cetăţenilor români să traverseze Ungaria pentru a ajunge acasă, în fiecare noapte, între orele 21:00 şi 5:00, pe rutele indicate de către autorităţile ungare. Acordul a fost obţinut, miercuri, de ministrul român de externe Bogdan Aurescu într-o  noua convorbire cu omologul său de la Budapesta Péter Szijjártó. Pe de altă parte Ministerul de Externe de la Bucureşti informează că în aceasta săptămână au fost repatriaţi, în urma demersurilor MAE şi ale Ministerului Transporturilor, sute de cetăţeni români aflaţi temporar în străinătate, care au fost afectaţi de măsurile luate de statele europene pentru gestionarea şi prevenirea epidemiei de COVID-19. 

MAE reînnoieşte apelurile privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esenţiale şi recomandarea ca turiştii sau cetăţenii români aflaţi temporar în străinătate să revină de urgenţă în ţară. De asemenea, instituţia solicită cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să respecte strict recomandările autorităţilor din aceste state şi subliniază că deplasările către România nu sunt recomandate.  Si şeful statului a lansat un nou apel românilor din afara graniţelor să nu vină în acest an acasă de sărbători, deoarece, în contextul normelor stabilite de experţi, când se întorc în ţară trebuie să intre în carantină sau izolare, dupa caz.


www.rri.ro
Publicat: 2020-03-21 08:00:00
Vizualizari: 1635
TiparesteTipareste