Personalități ale antreprenoriatului românesc - Dumitru Mociornița

personalități ale antreprenoriatului românesc - dumitru mociornița Economia României a luat un avânt deosebit după ce statul român a devenit suveran și independent, începând cu a doua jumătate a secolului al 19-lea.

Economia României a luat un avânt deosebit după ce statul român a devenit suveran și independent, începând cu a doua jumătate a secolului al 19-lea. Creditele externe au ajutat la formarea sistemului bancar românesc și de creditare, care a oferit împrumuturi celor cu abilități antreprenoriale pentru dezvoltarea sectoarelor economice productive. În special industria s-a bucurat de un tratament preferențial, fiind ramura economică prin care se crea plusvaloare adăugată mare. 


Așa s-a dezvoltat clasa antreprenorilor români, oameni curajoși și inteligenți, care și-au pus în valoare toate capacitățile pentru a crea produse industriale și de consum. Marile nume ale antreprenoriatului românesc au fost Max Auschnitt, Ion Gigurtu, Nicolae Malaxa, Aristide Blank și lista poate continua. De pe această listă nu poate lipsi Dumitru Mociorniță, unul dintre cei mai talentați antreprenori pe care i-a avut România la începutul secolului 20.


Mociornița s-a născut în 1885 într-o familie de oameni simpli. Cariera sa strălucitoare este exemplul care dovedește că originea socială contează mai puțin atunci când aptitudinile native sunt combinate cu educația și sprijinul altor oameni puternici. Este rețeta succesului de oriunde și oricând. În 1997, Centrul de Istorie Orală din Radiodifuziunea Română înregistra un interviu cu juristul Ionel Mociornița, fiul lui Dumitru Mociornița, în care acesta rezuma condițiile pe care le-a îndeplinit tatăl său în construirea unei afaceri de succes: 

"Tatăl meu, Dumitru Mociorniţa, fiu de ţăran sărac din satul Ţintea, judeţul Prahova, a fugit de acasă după ce a terminat cele patru clase primare şi s-a întors în România ca absolvent al Hautes Etudes Commerciales din Paris ca primul din 400 de absolvenţi. A venit să-şi vadă familia şi cu această ocazie a cunoscut-o pe mama mea, fiica industriaşului Grigore Alexandrescu, care este întemeietorul industriei de pielărie şi încălţăminte din România, creând o făbricuţă în anul 1862. S-a căsătorit cu mama, a colaborat cu bunicul meu până în 1923 şi atunci simţind în el flacăra creaţiei s-a împrumutat la Banca Generală a Țării Româneşti, asistat de Vintilă Brătianu şi de socrul său, Gargaran, şi a cumpărat două hectare de pământ la marginea Bucureştiului, brăzdate de ape minerale. Le-a asanat şi a făcut această cetate impunătoare care se numeau întreprinderile Dumitru Mociorniţa, cu ramuri diferite, de încălţăminte, de confecţii, de curelărie, de articole de voiaj şi multe altele.”


În 1923, Dumitru Mociorniță înființa fabrica de încălțăminte căreia îi va da numele său pe un teren viran la marginea Bucureștiului. Cu utilaje aduse în leasing din Germania și din Marea Britanie, Mociornița avea să se afirme în trimp relativ scurt drept cel mai important producător de încălțăminte din România dintre cele două războaie mondiale. Afacerea era una de familie și Mociornița și-a pregătit fiii să-i urmeze la conducere încă din copilărie. Ionel Mociornița.  

"De la vârsta de 11 ani, împreună cu fratele meu, am început să învăţăm meseria de la început. În fiecare zi de la ora 2 după masă până la 6 seara, până când ne întorceam acasă, ne făcem lecţiile pentru a doua zi la liceu şi aşa am cunoscut meseria de la început până la sfârşit. Tata avea o lozincă, nu poţi pretinde unui om un lucru pe care tu nu îl cunoşti. Și eu cred că avea dreptate. Asta înseamnă că nu am avut copilărie, mai ales că vara îl loc să respirăm aerul de la Predeal sau la Eforie, unde aveam vilă, el ne trimitea în străinătate în fabricile de tăbăcărie şi aşa am lucrat la Freiburg, am stat la Grenoble şi aşa mai departe, ca să ne perfecţionăm. Am trecut toate treptele meseriei şi am dat şi examenul oficial în faţa sindicatelor ca să obţinem diploma de calfe."


Produsele de pielărie marca Mociornița erau unele foarte apreciate de cei care le cumpărau. În 1945, odată cu venirea regimului comunist, totul se va schimba pentru România, deci și pentru Dumitru Mociornița. Pe 11 iunie 1948 i s-a confiscat fabrica după ani de zile în care a fost atacat de presa comunistă și acuzat de legionarism. Ionel Mociornița a ținut să respingă acuzațiile și în acest sens își amintea de un episod din timpul guvernării legionare.  

"Industriaşul Mociorniţa a fost liberal şi a încetat să facă politică, deşi şi I. G. Duca şi Gheorghe Tătărescu i-au propus să fie ministru de atâtea ori. S-a pomenit declarat senator de drept de regele Carol al II-lea când s-a format în 1938 prima dictatură românească. Nu avea ce face, dar ni s-a interzis în casă să pomenim numele acestui rege. Era admirat de legionari şi, trebuie să recunosc, Corneliu Codreanu în prelegerile pe care le făcea dădea de exemplu pe tatăl meu și spunea că vom fi o ţară liberă şi românească atunci când vom fi ca industriaşul Dumitru Mociorniţa. Tata nu l-a cunoscut personal pe Codreanu, nu a vorbit niciodată cu el. Când au venit legionarii împreună cu Antonescu la putere s-a pomenit cu un inginer de la Sibiu care-i zice: "Domnule Mociorniţa, sunt trimis de Mişcarea Legionară să românizez fabrica." Şi în faţa tuturor, a 40 de funcţionari, tata l-a prins de umeri, l-a întors şi l-a azvârlit pe uşă afară. Astea au fost legăturile lui cu legionarii."


Dumitru Mociornița a refuzat să plece din țară la venirea comuniștilor. Cu averea confiscată, cu cei doi fii întemnițați, el însuși grav bolnav, moare în 1953 în vârstă de 68 de ani. 


www.rri.ro
Publicat: 2020-05-25 15:39:00
Vizualizari: 357
TiparesteTipareste