Jurnal românesc 23.10.2020

jurnal românesc 23.10.2020 Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care îi solicită Comisiei Europene să suspende timp de 12 luni dreptul cetăţenilor SUA de a călători în UE fără vize.

39.240 de români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării s-au înscris pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare programate în decembrie. Termenul de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondenţă a expirat pe 22 octombrie, la ora 24.00. Autoritatea Electorală Permanentă transmite că cele mai multe cereri au venit de la românii din Marea Britanie - 9.224, Germania - 5.772, Italia - 3.378, Spania - 3.338, Franţa - 2.769. Peste 1.000 de solicitări au fost depuse de românii din Belgia, Olanda, Elveţia, Austria, Statele Unite ale Americii şi Irlanda. 

Totodată, 3.939 de români din diaspora s-au înscris pe portalul votstrainatate.ro, cu opţiunea votului clasic, la urne. Termenul limită de înscriere pentru această modalitate de vot a expirat la 21 septembrie. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat la începutul lunii octombrie, că în urma înscrierilor pe portalul votstrainatate.ro, 12 secţii de vot vor fi înfiinţate în străinătate pentru alegerile parlamentare. 

Acestea se vor afla în Bruxelles, Paris, Stuttgart, Bonn, Roma, Milano, Haga, Londra, Manchester, Chişinău, Madrid şi Barcelona. Şeful diplomaţiei a precizat că în afara acestora vor fi înfiinţate secţii și pentru localitățile sau grupurile de localități în care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători, însă doar cu acordul statului gazdă. Scrutinul parlamentar este programat să se desfăşoare în străinătate timp de două zile, pe 5 şi 6 decembrie.


Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care îi solicită Comisiei Europene să suspende timp de 12 luni dreptul cetăţenilor SUA de a călători în UE fără vize. Legislativul de la Bruxelles solicită astfel activarea aşa-numitului mecanism de reciprocitate. În prezent, românii, bulgarii, croaţii şi ciprioţii sunt singurii cetăţeni ai UE obligaţi să deţină viză pentru a intra în SUA, în vreme ce toţi ceilalţi sunt exoneraţi de această obligaţie pentru şederile de scurtă durată. 

"Discriminarea la care sunt supuşi cetăţenii bulgari, croaţi, ciprioţi şi români care călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principiul fundamental al solidarităţii între membrii UE, solicităm Comisiei să acţioneze în conformitate cu legislaţia europeană şi să prezinte o propunere de suspendare a exonerării de obligaţia de a deţine viză pentru cetăţenii SUA. Va fi apoi la latitudinea Parlamentului şi a Consiliului să evalueze consecinţele politice ale acestei acţiuni", a declarat preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile din PE, Juan Fernando Lopez Aguilar. Este pentru a doua oară când Parlamentul European îi solicită Comisiei să respecte normele reciprocităţii în această speţă. O rezoluţie assemănătoare a fost adoptată în martie 2017.


Fostul ambasador al României în Slovenia din perioada 2012-2016, Cosmin Boiangiu, a fost ales în funcţia de director executiv al Autorităţii Europene a Muncii. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a calificat alegerea drept "o reuşită mare pentru diplomaţia română şi o veste excelentă pentru agenda socială a Uniunii Europene". "Alegerea domnului Cosmin Boiangiu ca director executiv al ELA reprezintă o confirmare a contribuției și expertizei României în domeniul afacerilor sociale la nivel european și, deopotrivă, a calității profesionale deosebite a diplomatului român", a apreciat ministrul. 

Diplomat de carieră, Cosmin Boiangiu este, din 2016, reprezentant permanent adjunct al României pe lângă Uniunea Europeană, poziţie din care a prezidat reuniuni pe durata Președinției române a Consiliului UE și a negociat numeroase acte legislative europene în domeniul social. Autoritatea Europeană pentru Muncă, recent înființată, are drept obiective principale asigurarea unei aplicări corecte și eficiente la nivel european a normelor în materie de mobilitate a forței de muncă, sprijinirea coordonării sistemelor de securitate socială și facilitarea cooperării în demeniu între statele membre.


Expoziția "Modernismul Românesc. O contribuție la istoria arhitecturii europene" a fost deschisă pe 22 octombrie la galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona. Sunt expuse 40 de panouri cu clădiri aflate printre cele mai semnificative realizări ale arhitecturii românești interbelice, de la avangarda raționalistă la adepții preceptelor școlii Bauhaus, art deco și curentelor tradiționaliste. Autorii expozitiei sunt arhitecţii Sorin Vasilescu şi Gelu Savonea, iar imaginile fac parte din arhiva profesorului Vasilescu. Acesta va susține o conferință, pe 3 noiembrie, în cursul căreia va urmări destinul arhitecturii românești interbelice în context european. Intervenţia video va fi transmisă pe pagina de Facebook a ICR Lisabona. Expoziţia rămâne deschisă până pe 27 noiembrie.                                                                                           www.rri.ro
Publicat: 2020-10-23 10:01:00
Vizualizari: 376
TiparesteTipareste