Bugetul de stat, adoptat

bugetul de stat, adoptat După două zile de dezbateri intense, parlamentarii români au votat bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale pe 2021, în forma propusă de executiv.

Parlamentul de la București a adoptat, marți, bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale pe acest an așa cum au fost propuse de Guvern. Este primul buget de stat al României care nu a fost modificat în Parlament, coaliția reușind să respingă toate amendamentele opoziției. Reprezentanţii PNL, USR PLUS şi UDMR au caracterizat bugetul pe 2021 drept unul echilibrat, bazat pe sustenabilitate, responsabilitate politică şi creştere economică. Premierul Florin Cîţu a precizat că odată cu acest buget va începe reconstrucţia României, iar acest lucru nu se poate face decât prin reforma aparatului administrativ şi prin investiţii. 

Florin Cîţu:  "Reformă şi investiţii - sunt cele două lucruri pe care am axat acest buget. Investiţii-record, jumătate din fonduri europene, şi reformă, pe care mulţi politicieni au tot aruncat-o în spaţiul public, dar cam toţi au fugit de ea, şi este momentul să o facem". 


Ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, spune că bugetul este unul al relansării, robust, echilibrat și realist. La rândul său, vicepremierul Dan Barna consideră că votul de marţi din Parlament confirmă că România are 'cel mai ambiţios buget de investiţii' pe care l-a avut vreodată. Tot din Coaliție, UDMR a atras atenţia că este nevoie de bugete multianuale pentru asigurarea creşterii economice şi a predictibilităţii pentru investitori. 

Vicepremierul Kelemen Hunor:  "Am reuşit să venim cu un buget foarte bine gândit, foarte bine făcut, în aşa fel încât în 2021 nu numai că reducem deficitul la 7,1, dar reuşim să facem investiţii în toate domeniile importante - de la infrastructură mare până la sănătate, de la educaţie până la mediu şi dezvoltare locală. Vor fi investiţii care vor schimba România în anii care urmează"


Opoziţia, care a depus peste 3.400 de amendamente, susţine că la baza acestui proiect de buget stă principiul austerităţii. Social-democraţii acuză coaliţia de guvernare că a instaurat "dictatura bugetară" şi a impus controlul absolut asupra bugetului, contrar prevederilor constituţionale şi cutumelor democratice. 

Lucian Romaşcanu, liderul senatorilor PSD:  "Antieconomic, antisocial, ilegitim şi antinaţional. Nu reprezintă sub nicio formă voinţa celor care ne-au trimis pe noi în Parlament, iar lucrul cel mai grav este că pentru prima oară în 30 de ani acest buget trece fără niciun amendament"


Și reprezentanţii Alianţei pentru Unirea Românilor, ultranaţionalist, au criticat bugetul. Deputatul Mircea Chelaru:  "Este bugetul coaliţiei de guvernare, nu este bugetul românilor. Este un buget, aşa cum e şi bugetul asigurărilor sociale, respingător, pentru că s-a respins tot. Este un buget care s-a construit pe excluziunea politică".

Bugetul României pe 2021 este fundamentat pe o creştere economică de 4,3% şi un deficit bugetar de 7,1%, cu venituri în creştere până la 365 de miliarde de lei (circa 75 mld euro) şi cheltuieli de 445 de miliarde de lei (circa 90 mld euro).


www.rri.ro
Publicat: 2021-03-03 11:44:00
Vizualizari: 278
TiparesteTipareste