Jurnal românesc - 18.03.2021

jurnal românesc - 18.03.2021 Guvernul Elveţiei a introdus România pe lista statelor cu grad ridicat de risc epidemiologic, transmite ministerul de Externe de la Bucureşti.

Alegerile parlamentare din 2020 s-au desfăşurat corect, liber şi fără incidente, cu respectarea măsurilor sanitare, se arată într-un raport prezentat de Autoritatea Electorală Permanentă. Preşedintele instituţiei, Constantin Mituleţu-Buică, a declarat că îşi propune introducerea unor sisteme alternative de vot. "Votul prin corespondenţă l-am experimentat, trebuie să încercăm modernizarea sistemului electoral, încă avem în calcul maşini de numărat buletinele de vot, cât şi testarea, analizarea şi posibil introducerea unui sistem de vot electronic şi pe internet", a spus şeful AEP. El a precizat că se află în contact cu autorităţile franceze, care vor testa votul electronic şi votul pe internet pe 30 mai cu ocazia alegerilor regionale din Hexagon.

Mituleţu-Buică a mai anunţat că pe 26 martie va avea o întâlnire cu ambasadorul Olandei la Bucureşti pentru a stabili contacte cu instituţia omoloagă din Regatul Ţărilor de Jos. De asemenea, el a precizat că AEP a transmis o solicitare către Ambasada Statelor Unite şi către partenerii americani pentru a analiza sistemele de vot alternativ în vigoare peste ocean.  "Vrem să ştim dacă în 2024 vom putea introduce vot electronic şi pe internet şi alte mecanisme de modernizare a procesului electoral", a explicat Mituleţu-Buică. El a mai subliniat necesitatea unui Cod electoral care să unifice prevederile referitoare la alegeri şi la organizarea şi finanţarea partidelor politice din România.

 

Guvernul Elveţiei a introdus România pe lista statelor cu grad ridicat de risc epidemiologic, transmite ministerul de Externe de la Bucureşti. Astfel, toate persoanele care cu 10 zile anterior intrării pe teritoriul elveţian s-au aflat, pentru mai mult de 24 de ore, pe teritoriul României trebuie să prezinte un rezultat negativ al unui test molecular de tip PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore. De asemenea, oamenii vor efectua obligatoriu o perioadă de carantină de 10 zile şi trebuie să se înregistreze la administraţiile cantonale din localitatea de destinaţie în maximum 48 de ore de la sosire.

MAE român arată că măsura carantinei poate fi redusă dacă se efectuează un test în cea de-a 7-a zi, iar rezultatul este negativ, dar atrage atenţia că persoanele în cauză vor suporta costurile testării. Exceptate sunt persoanele implicate în asigurarea bunei funcţionări a sistemului medical, de ordine şi securitate publică şi a sistemului administrativ federal, transportatorii internaţionali de mărfuri şi persoane, oamenii care călătoresc în scop profesional sau medical urgent şi cei care au tranzitat un stat cu grad ridicat de risc epidemiologic, dacă şederea lor nu a depăşit 24 de ore. Bucureştiul le reaminteşte românilor că pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Berna +41 313 51 36 39 sau +41 313 51 05 46. Pentru situaţii de urgenţă, conaţionalii au la dispoziţie linia telefonică specială a misiunii diplomatice +41 763 87 50 05.

 

Fotografii de epocă inedite, care-l înfăţişează pe Nicolae Titulescu în calitate de ministru de externe al României, au fost prezentate pe pagina de Facebook a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia pe 17 martie, dată la care au fost marcaţi 80 de ani de la dispariţia marelui diplomat român. Ilustratele provin din colecţii private din ţară şi din străinătate, sunt însoţite de o fişă descriptivă în limba italiană şi cuprind date relevante despre viaţa şi cariera lui Nicolae Titulescu, despre activitatea sa ca diplomat român, dar şi ca membru şi respectiv preşedinte al Adunării Generale a Societăţii Naţiunilor de la Geneva, actuala Organizaţie a Naţiunilor Unite.

Licenţiat în drept la Paris, profesor de drept civil la Universitatea din Iaşi şi la Universitatea din Bucureşti, Nicolae Titulescu a contribuit la modelarea Europei de astăzi, la stabilizarea şi dezvoltarea economiei româneşti postbelice şi se bucură de prestigiu şi largă recunoaştere internaţională. Cei interesaţi de demersul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia pot regăsi fotografiile pe pagina de Facebook a instituţiei.

 

"Vinerea Artelor", programul permanent al ICR New York, prezintă publicului nord-american o nouă serie online intitulată "Conversaţii de atelier", la care vor participa zece artişti români. Proiectul are la bază promovarea valorilor de egalitate de gen, astfel că prezintă un număr egal de 5 artişti şi 5 artiste. Evenimentul începe pe 19 martie cu prezentarea artistei Ioana Palamar, lector universitar la Facultatea de Arte Plastice și Design din cadrul Universității Naționale de Arte Plastice "George Enescu" din Iași şi se va desfășura în fiecare vineri pe toate platformele de socializare ale Institutului, Facebook, Instagram și YouTube. Manifestarea va continua pe 26 martie cu prezentarea artistului Cătălin Bădărău şi pe 2 aprilie, cu Lea Rasovszky. Seria se va încheia pe 11 iunie, iar programul complet poate fi consultat pe site-ul icr.ro şi pe pagina de Facebook a reprezentanţei culturale româneşti la New York.

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-03-18 11:53:00
Vizualizari: 325
TiparesteTipareste