Jurnal Românesc - 22.04.2021

jurnal românesc - 22.04.2021 MAE va începe o campanie publică de informare cu privire la condiţiile pe care cetăţenii români trebuie să le îndeplinească pentru a obţine viza de intrare în Statele Unite ale Americii, a anunţat ministrul Bogdan Aurescu

Ministerul Afacerilor Externe va începe o campanie publică de informare cu privire la condiţiile pe care cetăţenii români trebuie să le îndeplinească pentru a obţine viza de intrare în Statele Unite ale Americii, a anunţat ministrul Bogdan Aurescu. Acesta a spus că demersul îşi propune să reducă la sub 3 procente rata de refuz a acordării vizelor pentru ca România să poată accede la programul american Visa Waiver, ce permite călătorii fără viză în SUA pe o perioadă limitată. "Programul Visa Waiver este reglementat de o legislaţie a Congresului american, prevede un plafon de 3% din rata de refuz pentru cererile de viză pentru deplasare pe interval scurt de şase luni în Statele Unite. Noi nu suntem încă la acest plafon de 3%, noi suntem în jur de 9-10% (...). Prin urmare, trebuie să facem eforturi în continuare de conştientizare publică pentru cetăţenii români, atunci când depun o cerere pentru viză să ştie dacă au şanse să obţină această viză. Pentru că altfel riscăm să rămânem în continuare la acest plafon sau să nu progresăm suficient de rapid pentru a ajunge la 3%", a declarat Aurescu. Potrivit acestuia, campania de informare publică va pleca "de la elementele concrete al refuzului" vizei. "În momentul în care vom avea o discuţie aplicată pe motivele de refuz, atunci vom putea să ţintim această campanie publică exact pe acele elemente care fac ca în momentul de faţă să rămânem la un astfel de plafon destul de ridicat", a explicat şeful diplomaţiei române. În prezent, România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru sunt singurele statele membre ale Uniunii Europene care nu sunt cuprinse încă în programul Visa Waiver.


Ministerul Muncii va elabora o Ordonanţă de Urgenţă menită să reglementeze plecarea la muncă sezonieră în străinătate prin forme legale şi prin agenţii specializate, a declarat ministrul de resort, Raluca Turcan. "Urmează perioada sezonieră, în care un număr mare de români anticipăm că vor pleca din nou la muncă în străinătate pe perioadă determinată. Vom veni cu o Ordonanţă astfel încât (...) să se plece prin agenţii specializate, să-şi cunoască drepturile, să cunoască condiţiile de muncă din străinătate, să li se asigure transportul de la sosire în ţara respectivă până la locul de muncă", a spus aceasta. Turcan a precizat că iniţiativa are scop de a preveni abuzurile, blocajele şi dificultăţile pe care de multe ori românii le-au întâmpinat odată ajunşi în străinătate. Ministrul Muncii a mai arătat că deşi guvernul a venit cu un set de măsuri de sprijin pentru românii care au fost concediaţi abuziv în străinătate şi s-au întors în ţară, doar 20.000 de persoane au apelat la acestea.


Ratificarea de către Parlament a acordului de tehnică militară cu Ucraina nu poate avea loc decât după ce Kievul va binevoi să respecte, fie şi minimal, drepturile şi libertăţile românilor pe care îi are în graniţele statului ucrainean, a declarat copreşedintele Alianței pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu. Senatorul a afirmat că statul ucrainean duce o politică susţinută şi radicală a minorităţilor naţionale şi, în special, a minorităţii române. În aceste condiţii, spune parlamentarul, ratificarea acordului poate avea loc numai după ce Ucraina le garantează românilor de pe teritoriul său "învăţământ în limba materrnă, cultul creştin în limba română, finanţare a proiectelor cultural-identitare, reprezentare parlamentară şi toate celelalte aspecte convenite în documentele internaţionale pe care Ucraina le-a semnat". Liderul AUR a precizat că formaţiunea pe care o reprezintă este în favoarea apropierii Ucrainei de NATO, însă apreciază că un parteneriat se face cu bunăvoinţa ambelor părţi. "Nu putem să dăm un cec în alb (...) Nu putem doar noi să oferim, iar ceilalţi doar să primească. Nu este nici corect şi nici productiv.", a afirmat Claudiu Târziu. Aproape 410.000 de români trăiesc în Ucraina concentraţi în regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa şi reprezintă a treia etnie din statul vecin după ucraineni şi ruşi.


Proiectul "Polifonic online - poezie și animație", organizat de ICR Lisabona, în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române din București, are loc în perioada 23-28 aprilie. Evenimentul este curatoriat de criticul de artă Simona Nastac, cu sprijinul poetului și editorului Claudiu Komartin. 22 poeme de zece autori români contemporani de etnii diferite sunt reimaginate vizual de artista Raluca Popa prin tehnici diverse de desen și inserturi video, care extind discursul poetic dincolo de pagină şi oferă o experiență dinamică. Proiectul, produs special în 2018 pentru a marca Centenarul Marii Uniri, a fost prezentat în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de poezie şi va putea fi urmărit pe rețelele de socializare ale reprezentanței Institutului Cultural Român în Portugalia. 

RadioRomaniaInternational · Jurnal Romanesc - 22.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-22 11:22:00
Vizualizari: 200
TiparesteTipareste