Retrospectiva săptămânii 16.05 - 22.05.2021

retrospectiva săptămânii 16.05 - 22.05.2021	România în scenariul verde / PIB-ul României, în creștere / Redeschiderea şcolilor / Dispute şi pe tema Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă / Medalie de aur la Europenele de înot

România în scenariul verde

Bucureştiul şi toate judeţele ţării sunt, în continuare, în scenariul verde din punctul de vedere al infectărilor cu SARS-CoV-2, adică rata de contaminare se menţine mai mică de 1,5 procente – a anunţat, joi, Grupul de Comunicare Strategică. Premierul Florin Cîţu a dat asigurări că, de luna viitoare, vor fi adoptate şi alte relaxări ale măsurilor anti-COVID, după ce, deja, s-a renunţat la obligativitatea purtării unei măsti de protecţie sanitară în spaţii deschise şi la interdicţia de a circula pe timp de noapte. Şeful Guvernului a precizat că acest lucru nu depinde neapărat de atingerea ţintei de cinci milioane de persoane vaccinate până pe 1 iunie.

Şi coordonatorul Campaniei Naţionale de Imunizare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, consideră că este puţin probabil să se ajungă la acest obiectiv până la sfarşitul lunii mai, dar anticipează că ţinta va fi atinsă în prima parte a lui iunie. Peste patru milioane de oameni s-au vaccinat, până acum, anti-COVID-19, România ocupând locul al şaptelea la nivel european privind administrarea în schema completă de imunizare şi locul al 19-lea la nivel mondial. În prezent, vaccinarea se face fără programare, fiind necesară doar prezentarea la un centru, cu un act de identitate. Zeci de mii de persoane au fost imunizate, în ultimele zile, în sistem drive-through şi în cadrul aşa-numitelor maratoane de vaccinare organizate în numeroase oraşe. Rămân, însă, dramatice disparităţile dintre mediul ruban şi cel rural. Dacă la Bucureşti proporţia celor vaccinaţi a trecut de o treime, în ţară sunt comune întregi în care nimeni nu vrea să se inoculeze.

 

Redeschiderea şcolilor

De luni, elevii români nu mai sunt obligaţi să poarte mască de protecţie sanitară în curtea şcolii. Potrivit ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, circa trei milioane de copii din toată ţara pot fi prezenţi fizic la cursuri. Predarea se face exclusiv online doar în clasele în care au fost confirmate cazuri de infectare cu SARS-COV-2. Ministrul a precizat că programa pentru examenele de anul acesta a fost adaptată la condiţiile în care cursurile au fost mai mult online, dar că nivelul de dificultate al testelor la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat va rămâne acelaşi.

 

Economie şi politică

Produsul Intern Brut al României a crescut în termeni reali cu 2,8% în primul trimestru al acestui an, faţă de trimestrul al patrulea din 2020 – a anunţat Institutul Naţional de Statistică. Premierul liberal Florin Cîţu afirmă că este cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză din ultima sută de ani. El mai spune că guvernul său de coaliţie pregăteşte noi măsuri pentru ca economia postpandemie a României să fie mai puternică şi mai competitivă. Din opoziţie, liderul PSD Marcel Ciolacu a replicat că, în realitate, istorică este doar prăbuşirea galopantă a puterii de cumpărare a românilor. El a exemplificat cu facturiile cu 17% mai mari la energie, combustibilii cu 9 procente mai scumpi şi o inflaţie de peste 3%. 

 

Dispute şi pe tema Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă

Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă, a cărui miză sunt aproape 30 de miliarde  de euro pe care România îi va primi de la Bruxelles, s-a aflat pe agenda unei întâlniri dintre premierul Forin Cîţu şi o delegaţie a PSD condusă de Marcel Ciolacu. Acesta din urmă s-a declarat dezamăgit că planul nu a fost discutat în detaliu şi că i-au fost prezentate doar principiile acestuia. Nu sunt cunoscute – a acuzat liderul stângii – nici reformele pe care guvernul le-a inclus în acest plan şi nici ce bani vor primi IMM-urile. După ce varianta iniţială a fost respinsă la Bruxelles, Guvernul vrea să definitiveze şi să înainteze Comisiei Europene un PNRR revizuit la sfârşitul lui mai, cu o lună întârziere față de termenul stabilit. Majoritatea celorlalte state membre ale Uniunii şi-au depus, deja, planurile la Comisie.

 

Premieră sportivă

Înotătorul român Robert Glinţă a câştigat medalia de aur şi a stabilit un nou record naţional în proba de 100 metri spate, la Campionatele Europene de nataţie de la Budapesta. Anterior, el îşi adjudecase şi argintul, la 50 metri spate. Este primul aur cucerit de România la un Campionat European de nataţie pentru seniori, în probele masculine, şi cel dintâi după o pauză de 17 ani. Ultima medalie de aur a fost câştigată de Camelia Potec în 2004, la Madrid, în proba de 200 metri liber. La fotbal, echipa CFR Cluj (nord-vest) a câştigat, marţi, al patrulea titlu consecutiv şi al şaptelea din istorie de campioană naţională. CFR  va fi unica reprezentată a României în preliminariile Ligii Campionilor. Vicecampioana, FCSB, va juca în nou-înfiinţata Conference League.

 

RadioRomaniaInternational · Eveniment Top - 22.05.2021

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-05-22 09:25:00
Vizualizari: 491
TiparesteTipareste