Jurnal Românesc - 31.05.2021

jurnal românesc - 31.05.2021 "Consolidarea dialogului şi a legăturilor cu membrii comunităţilor româneşti constituie o linie de acţiune prioritară a Ministerului Afacerilor Externe, alături de promovarea moştenirii noastre istorice şi culturale", a declarat şeful diplomaţiei române.

"Consolidarea dialogului şi a legăturilor cu membrii comunităţilor româneşti constituie o linie de acţiune prioritară a Ministerului Afacerilor Externe, alături de promovarea moştenirii noastre istorice şi culturale", a declarat şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, la 30 mai, de Ziua Românilor de Pretutindeni. Ministrul a amintit că peste 13.000 de cetăţeni români aflaţi în situaţii deosebite în contextul restricţiilor impuse de pandemie au fost repatriaţi anul trecut ca urmare a demersurilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. De asemenea, el a menţionat buna organizare în străinătate a alegerilor pentru Parlamentul României din decembrie 2020, care a fost posibilă cu sprijinul organizaţiilor şi asociaţiilor de români din afara ţării. "(...) în condiţiile deosebite generate de pandemie, au fost organizate în străinătate 748 de secţii de votare, iar întregul proces de votare a decurs în bune condiţii, ceea ce a facilitat exercitarea dreptului de vot pentru aproximativ 266.000 de cetăţeni români din afara ţării, atât la secţie, cât şi prin corespondenţă", a spus ministrul. Bogdan Aurescu a mai vorbit despre reluarea programului "Dialog cu diaspora pe teme consulare", organizat în state cu comunităţi importante de români şi despre planul anual privind consulatele itinerante, care include peste 100 de deplasări ale echipelor consulare în locurile indicate de cetăţenii români. Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând din 2015, în ultima duminică a lunii mai.


Cetăţenii români care vor să intre în Bulgaria din România o pot face doar cu cartea de identitate sau paşaportul până pe 31 iulie, transmite ministerul român de Externe. Instituţia precizează că, în urma revizuirii de către Sofia a condiţiilor de acces, românii care sosesc din alte state decât România pot intra în Bulgaria cu condiţia prezentării atât a documentelor de călătorie cât şi a unuia dintre următoarele acte: certificat privind vaccinarea completă împotriva COVID-19, test molecular tip PCR cu rezultat negativ, efectuat cu maximum 72 de ore anterior prezentării la frontieră sau test rapid antigen cu rezultat negativ, nu mai vechi de 48 de ore, dovada  infectării cu SARS-CoV-2 şi ulterior a vindecării. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia +35 929 73 35 10, iar pentru situaţii de urgenţă au la dispoziţie linia telefonică specială a misiunii diplomatice +35 9879 44 07 58. Bucureştiul îi sfătuieşte pe români să se informeze temeinic anterior deplasării în străinătate, să respecte cu stricteţe măsurile aplicabile în contextul pandemiei de COVID-19 şi le recomandă consultarea site-ului mae.ro şi a pagini de internet sofia.mae.ro.


5.900 de români au primit cetățenia germană anul trecut, potrivit Oficiului Federal de Statistică de la Berlin. Românii sunt astfel cei mai numeroşi cetăţeni ai unui stat membru Uniunii Europene care primesc documente de identitate germane. Cei mai mulţi strâini care au primit cetăţenia germană în 2020 au fost turcii - 11.600, urmaţi de sirieni - 6.700. În total, 110.000 de oameni au primit cetățenie germană în 2020, un număr cu 15% mai mic decât în 2019. Conform statisticilor oficiale, peste 700.000 de români trăiau în Germania în 2020.


Lungmetrajul "Acasă", de Radu Ciorniciuc, reprezintă România la a opta ediție a Festivalului internațional de film "Arquiteturas", care are loc în perioada 1 - 6 iunie la Lisabona. Pelicula documentează povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statut de zonă protejată şi a devenit Parcul Natural Văcărești - primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit aventura prin care a trecut familia Enache, de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din capitala României. Echipa de filmare a dezvoltat, în același timp, și un proiect social, la care au contribuit specialiști și organizații umanitare. Producţia a fost premiată anul trecut la Festivalul de FIlm de la Cracovia, la Festivalul Internaţional de Documentare de la Munchen, la Festivalul de FIlm Documentar de la Thessaloniki, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi la Festivalul de Film Sundance. Potrivit Institutului Cultural Român de la Lisabona, festivalul "Arquiteturas" a fost creat în 2013 şi prezintă filme documentare, experimentale și de ficțiune pe tema arhitecturii. Pe lângă proiecții de filme, manifestarea include mai multe activități paralele, precum conversații informale, masterclass-uri, ateliere și vizite ghidate.

RadioRomaniaInternational · JURNAL ROMANESC - 31.05.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-31 11:22:00
Vizualizari: 259
TiparesteTipareste