Jurnal Românesc - 02.09.2021

jurnal românesc - 02.09.2021 Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul Electoral la data de 31 august a fost de 18.914.234, cu 999 mai mic decât la 31 iulie, transmite Autoritatea Electorală Permanentă.

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul Electoral la data de 31 august a fost de 18.914.234, cu 999 mai mic decât la 31 iulie, transmite Autoritatea Electorală Permanentă. Din totalul de alegători români care figurează în Registrul Electoral, 749.875 aveau domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi erau deţinători de paşaport electronic. Cei mai mulţi cetăţeni români cu drept de vot din afara graniţelor ţării, înscrişi în Registrul Electoral, se află în Republica Moldova - 232.192, în Germania - 106.681, Italia - 69.706, Statele Unite ale Americii - 61.115, Spania - 46.544, Canada - 44.172, Israel - 41.307 şi Ungaria - 27.046. Potrivit estimărilor, care au la bază date oficiale publicate de institutele de statistică din ţări europene ce găzduiesc comunităţi numeroase de români, diaspora românească din Europa numără peste 4 milioane de oameni.


Preşedintele Comisiei pentru politică externă dinn Senat, Titus Corlăţean, a transmis un mesaj de apreciere faţă de diplomaţii români cu prilejul Zilei Diplomaţiei Române marcată la 1 septembrie. "Să adresăm felicitări corpului diplomatic românesc, fără de care marile obiective de politică externă şi legate de statutul european şi euroatlantic al României de astăzi nu ar fi fost posibile", a spus Corlăţean. El a arătat că unii diplomaţi "cu părul mai încărunţit", alţii aflaţi deja la pensie "au dus nişte lupte pe care nu toţi le cunosc în perioade chiar mai complicate". Senatoul a apreciat că eforturile diplomaţilor români ar trebui susţinute "mai consistent"cu alocări bugetare anuale care să asigure resursele necesare pentru atingerea obiectivelor stabilite. "E bine să marcăm această zi, să-i felicităm pe diplomaţii României, pe consuli, cei care, fără să fie perfecţi, au făcut lucruri foarte importante pentru România şi să încercăm să-i ajutăm mai mult", a mai punctat Corlăţean. Ziua Diplomaţiei Române este sărbătorită anual începând din 2005.


Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, și-a exprimat speranța că în Parlamentul de la Chișinău va fi identificat un consens politic pentru modificarea articolului 13 din Constituţie, ce prevede că limba de stat din stânga Prutului este "moldovenească". Dupu, care s-.a aflat în Republica Moldova cu prilejul ZIlei Limbii Române, sărbătorită la 31 august, consideră că prin modificarea Legii Supreme s-ar restabili un adevăr istoric și ar fi corectată o greșeală lingvistică. "Am preferat să fiu la Chișinău de Ziua Limbii Române, fiindcă această sărbătoare s-a născut la Chișinău, chiar dacă limba română o vorbim peste tot. Sărbătoarea s-a născut în 1989 atunci când cetățenii din stânga Prutului au avut curajul și puterea să ceară ceea ce li se cuvine, și anume, să fie recunoscută limba română ca limbă oficială, să fie recunoscută grafia latină", a declarat secretarul de stat într - un interviu televizat. Curtea Constituțională de la Chișinău a stabilit încă din decembrie 2013 că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, în condiţiile în care textul Declarației de Independență prevalează asupra textului Legii Supreme. Constituția Republicii Moldova poate fi modificată doar cu voturile a cel puțin 68 din cei 101 parlamentari.


România va fi reprezentată de designerul Radu Abraham la a 7-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico, care are loc în perioada 2-5 septembrie în orașul Logroño din Spania. Radu Abraham prezintă în cadrul festivalului instalaţia "No words conversation", care, potrivit autorului, urmărește atât atingerea unei funcții fizice, respectiv iluminatul, cât şi a uneia sociale, sub forma unei instalații care să atragă și să invite publicul să intre în contact cu aceasta, și care de asemenea să surprindă prin forma sa în raport cu funcția, generând astfel un context propice dialogului. Lucrarea "No words conversation" este amplasată în Plaza Muralla de Revellín, în fața Parlamentului regiunii La Rioja, și va rămâne acolo ca un simbol ce reunește în sărbătoare locuitorii și vizitatorii din Logroño, oraș vestit pentru multiculturalismul și diversitatea comunităților sale etnice. Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico are loc din 2015 și propune abordarea unor perspective diferite asupra problemelor urbane. La ediția din acest an participă 18 arhitecţi și studiouri de arhitectură din Germania, Mexic, Italia, Franța, Finlanda, România, Ungaria, Polonia, Cehia, Spania, SUA și Portugalia. Participarea României este susţinută de Institutul Cultural Român de la Madrid şi de Uniunea Arhitecților din România.


www.rri.ro
Publicat: 2021-09-02 11:22:00
Vizualizari: 309
TiparesteTipareste