Nominalizații la Premiul Saharov 2021

nominalizații la premiul saharov 2021 Parlamentul European a anunțat recent nominalizările pentru ediția din acest al Premiului Saharov. O distincție menită să încurajeze libertatea de gândire.

"Pentru noi,  ceremonia de acordare a Premiului Saharov este un moment important. Apărătorii drepturilor omului și activiștii pentru democrație sunt modelele noastre de urmat", spunea anul trecut în decembrie  președintele Parlamentului European, David Sassoli, la ceremonia în timpul căreia opoziţia democratică din Belarus a primit premiul.

            

Distincția  poartă numele fizicianului rus, Andrei Dmitrievici Saharov, considerat  în  fosta Uniune Sovietică un dizident subversiv, și a fost creată în 1988 cu scopul de aduce un  omagiu personalităților și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

            

Anul acesta, lista nominalizărilor este deschisă de tot un rus, Aleksei Navalnîi, lider al opoziției și principal adversar al președintelui Vladimir Putin.  În vârstă de 45 de ani, el execută în prezent o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare în condiții nu tocmai ușoare.  


Nominalizări au mai primit un grup de 11 femei afgane care luptă pentru drepturile omului, activista Sultana Khaya, care militează pentru dreptul de autodeterminare al populaţiei din Sahara Occidentală, dar și fosta preşedintă interimară a Boliviei, Jeanine Anez, acuzată de "lovitură de stat" şi întemniţată, şi o organizaţie pentru drepturile omului, Global Witness.


Peste exact o săptămână va fi stabilită o listă scurtă cu trei finalişti, iar câştigătorul din acest an va fi anunţat pe 21 octombrie. Ceremonia de înmânare a premiului va avea loc în decembrie în cadrul unei şedinţe plenare a Parlamentului European.

           

 "Andrei Saharov, Nelson Mandela, Vaclav Havel. Nu mi-am imaginat vreodată că numele meu va fi menționat alături de al lor. Este o mare onoare și în același timp o responsabilitate uriașă".Sunt cuvintele rostite de regizorul ucrainean șiactivistul pentru drepturile omului ,Oleg Sențov, laureatul din 2018 al premiului Saharov.În momentul în care i-a fost acordată distincția, el se afla în închisoare. Fusese arestat pentru că protestat față de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. A putut primi premiul un an mai târziu, după ce a fost eliberat ca parte a unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina.


Distincția a fost câștigată de-a lungul timpului de activista pakistaneză Malala Yousafzaï, împușcată în cap de talibani pentru că a apărat dreptul fetelor la educație, sau de Nadia Murad, una dintre miile de fete irakiene, răpite de militanții grupării radicale Statul Islamic și forțate să îndure sclavia sexuală.

RadioRomaniaInternational · Europa la zi 07.10.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-10-07 08:39:00
Vizualizari: 250
TiparesteTipareste