Campanii de educaţie rutieră pentru prevenirea accidentelor

campanii de educaţie rutieră pentru prevenirea accidentelor În şcolile din România se desfăşoară campanii de educație rutieră pentru prevenirea accidentelor. Acestea sunt realizate printr-un proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Proiectul Poliției Române vizează conștientizarea participanților la trafic cu privire la principalele cauze ale accidentelor rutiere grave: viteza excesivă, indisciplina pietonilor sau neacordarea priorității de trecere. Dar şi alte cauze cum ar fi: folosirea telefonului mobil ori consumul de alcool şi droguri.

Campaniile de educație rutieră au loc în şcoli- fată în fată- sau, când nu este posibil- online, spune Ion Arseni de la Asociația pentru Educare, Dezvoltare şi Implicarea Tineretului, partener în proiect.

În acest moment ora de educație rutiera se desfaşoară la clasele a 3-a şi a 4-a din 10 şcoli din Capitală.

"Acum suntem în sectorul 3 şi mergem fizic acolo unde putem dar de cele mai multe ori mergem online din cauza pandemiei.. avem 2 formatori, specialişti pe educație şi siguranță rutieră care intră la clasă şi, la final, intră supereroul- polițistul, avem un parteneriat cu poliția romană la nivel național.

Tinem foarte mult să intrăm la fiecare clasă, să interacționăm cu fiecare copil, fiecare copil primeste un kit de educație rutieră şi alte materiale educaționale".


România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere grave.

Anul trecut in țara noastră s-au înregistrat 85 de decese la 1 milion de locuitori, în condiţiile în care a fost pandemie iar şoselele nu au fost chiar atât de aglomerate.

În 2019 România a avut 96 de decese la 1 milion de locuitori- adica dublul mediei Uniunii Europene.

"Fiecare copil primeste şi o broşură, acea broşură conține exact aceste statistici şi multe alte informații care ajung la părinți şi astfel ne dorim să educăm părinții prin intermediul copiilor.

De multe ori copiii spun poveşti la şcoală, care de fapt sunt din realitate, cum părinții depăşesc viteza, nu folosesc centura de siguranță, folosesc telefonul mobil şi avem şi situații in care copiii le atrag atenția părinților asupra acestor nereguli pentru că la ora de educație rutieră noi i-am invațat aceste reguli de circulație şi bună conduită".


Pentru a sustine campaniile proiectul mai presupune achiziționarea a 45 de laboratoare mobile de educație rutieră.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014- 2020 şi se desfășoară până pe 30 iunie 2023.

Bugetul total este de peste 31 de milioane de lei din care mai bine de 20 de milioane-  fonduri europene.


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 21.10.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-10-21 08:05:00
Vizualizari: 198
TiparesteTipareste