Învăţământul şi pandemia

Învăţământul şi pandemia 	Cea mai mare parte a elevilor şi preşcolarilor din România fac cursuri cu prezenţă fizică, după ce autorităţile au modificat criteriile de desfăşurare a activităţii didactice.

În contextul în care numărul cazurilor de Covid 19 și al deceselor asociate este în scădere  în România și se află la cel mai mic nivel din ultimele două luni, autorităţile din educație au decis modificarea criteriilor de desfăşurare a activităţii didactice. Astfel, aproape 90% dintre elevii și preșcolarii din România s-au întors, luni, în clase, pentru ore cu prezenţă fizică. Şcolile şi grădiniţele din localitățile unde incidența cazurilor de Covid este mai mică de 3 cazuri la mia de locuitori s-au redeschis, indiferent de rata de vaccinare a personalului. După aplicarea noilor reguli, datele oficiale arată că peste 2.600.000 de copii au revenit, din această săptămână, la școală, iar restul, până la trei milioane, învață încă online. 

Ministrul interimar al educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat, la postul public de televiziune: "1.792 de unităţi de învăţământ vor fi nevoite să rămână în online, deoarece funcţionează în localităţi în care rata de infectare este mai mare de 3 la mie, iar rata de vaccinare este mai mică de 60% în rândul personalului de învăţământ. Acolo unde rata de infectare este zero sau este foarte scăzută, este vorba de localităţi îndeosebi din mediul rural, unde există şi dificultăţi de acces la internet, este ilogic să-i obligăm pe copii să rămână în online. Deci, până la 3 la mie, nu există legătură între rata de vaccinare a personalului de învăţământ şi modul de funcţionare a şcolii. Peste 3 la mie, există legătură: trebuie să aibă cel puţin 60% angajaţi vacccinaţi".Sorin Cîmpeanu a făcut din nou apel către profesori şi elevi să se vaccineze. 


În prezent, peste 400.000 de tineri cu vârsta mai mare de 12 ani s-au imunizat, adică 33 la sută din numărul total de copii eligibili pentru vaccinare. Cât privește personalul din învățământ, datele oficiale arată că procentul este de circa 70%. Săptămâna aceasta ar urma să înceapă şi livrarea în școli a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din probă de salivă, o premieră pentru învățământul românesc. Testarea copiilor, care în Franța, de exemplu, se face de la începutul anului școlar, ar fi trebuit să aibă loc și în România încă din 8 noiembrie, de când au revenit elevii la școală, așa cum promiseseră autoritățile. Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Sorin Ion explică unde se vor putea efectua testele: 

"Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ decide dacă testarea se efectuează în unitatea de învăţământ sau la domiciliu sub supravegherea părintelui sau a reprezentantului legal. Aşadar, este la opţiunea fiecărei şcoli în funcţie de specificul sau disponibilitatea cadrelor didactice din acea unitate".Amintim că, inițial, autoritățile doreau ca testele să fie efectuate exclusiv la școală. Sindicatele din învățământ au afirmat, însă, că acest lucru ar duce la blocarea activităţii unităţilor şi la transformarea lor în focare de infecţie și au cerut efectuarea testelor în familie, astfel că autoritățile au revenit asupra deciziei. 

RadioRomaniaInternational · Învăţământul şi pandemia - 22.11.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-11-22 11:44:00
Vizualizari: 296
TiparesteTipareste