Programul Europa digitală

programul europa digitală "Europa digitală" este primul program de finanțare al Uniunii Europene al cărui principal obiectiv este acela de a aduce tehnologiile digitale mai aproape de întreprinderi și de cetățeni.

"Europa digitală" este primul program de finanțare al Uniunii Europene al cărui principal obiectiv este acela de a aduce tehnologiile digitale mai aproape de întreprinderi și de cetățeni. Bugetul planificat pe o perioadă de 7 ani este de 7,5 miliarde de euro, bani meniți să accelereze redresarea economică și să modeleze transformarea digitală a societății și a economiei europene. Principalii beneficiariai fondurilor - întreprinderile mici și mijlocii. 

Eliza Vaș, expert la Institutul European din România, explică de ce este atât de importantă transformarea digitală: 

"Digitalizarea, în prima fază, și apoi transformarea digitală, în a doua fază, către care ne îndreptăm, sunt foarte importante la nivelul Uniunii Europene deoarece există condiții și evoluții care ne îndreaptă în această direcție. Cu alte cuvinte, societatea evoluează, apar tot mai multe schimbări, inclusiv instrumente, modificări în modul în care relaționăm și nevoile pe care le au cetățenii. Așadar și Uniunea este în poziția în care trebuie să vină cu răspunsuri la aceste nevoi și, mai ales, să nu rămână în urma altor actori internaționali în materie de transformare digitală. Este și un element ce ține de competitivitate. În ceea ce privește partea de digitalizare, am putea să o vedem extrem de simplu ca fiind o schimbare care se produce la nivelul unei entități, să spunem la nivelul unei mici companii în sensul în care utilizăm anumite procese și instrumente digitale pentru a ne desfășura munca. Pe de altă parte, transformarea digitală presupune o schimbare la nivelul întregii firme, astfel încât toate procesele care pot fi digitalizate sunt digitalizate și, în același timp, modul de lucru din compania respectivă este transformat de așa natură încât să fie utilizate la maximum instrumentele care există, platformele, astfel încât și compania respectivă să aibă un nivel mai ridicat de competitivitate." 


Programul "Europa digitală" va fi implementat prin intermediul unor programe de lucru multianuale. Comisia a adoptat deja un set de trei astfel de programe, ce prevăd investiții strategice gândite să contribuie în mod decisiv la obiectivele Comisiei în vederea transpunerii în practică a deceniului digital al Europei. Programul de lucru principal, cu un buget de 1,38 de miliarde de euro, se va concentra pe investițiile din domeniile inteligenței artificiale, cloud-computing-ului și spațiilor de date, infrastructurii de comunicații cuantice, competențelor digitale avansate și utilizării pe scară largă a tehnologiilor digitale în întreaga economie și societate, până la sfârșitul lui 2022. Un alt program se axează pe finanțarea din domeniul securității cibernetice și dispune de un buget de 269 de milioane de euro până la finalul anului viitor. Iar cel de al treilea - cu o finanțare de 329 de milioane de euro, până la sfârșitul lui 2023 - se concentrează pe înființarea și asigurarea funcționării rețelei de centre europene de inovare digitală. Programele de lucru vor fi implementate, în principal, prin granturi și achiziții publice.


RadioRomaniaInternational · ALO, BRUXELLES? 08.12.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-12-08 09:10:00
Vizualizari: 845
TiparesteTipareste