Jurnal românesc - 14.12.2021

jurnal românesc - 14.12.2021 Liderul regiunii separatiste Transnistria din componenţa Republicii Moldova, Vadim Krasnoselski, a fost reales pentru al doilea mandat, în urma unui scrutin nerecunoscut de administraţia centrală de la Chişinău.

Liderul regiunii separatiste Transnistria din componenţa Republicii Moldova, Vadim Krasnoselski, a fost reales pentru al doilea mandat, în urma unui scrutin nerecunoscut de administraţia centrală de la Chişinău. Krasnoselski, care a obţinut 79,4% din voturile exprimate, se află la conducerea regiunii transnistrene din 2016 şi beneficiază de sprijinul Rusiei şi al conglomeratului Sheriff, care controlează cea mai mare partea a activităţilor economice din Transnistria. Duminică, ministerul român de Externe a transmis că nu recunoaşte legitimitatea alegerilor organizate în regiunea separatistă. Bucureştiul a arătat că susţine "o reglementare cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a conflictului transnistrean în conformitate cu dreptul internaţional, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional şi fără afectarea viitorului său european". La rândul său, Chişinăul a apreciat că alegerile au fost o formalitate pentru a-i legitima regimul actualului lider de la Tiraspol şi le-au catalogat drept o sfidare la adresa suveranității Republicii Moldova.


Circulaţia trenului Chişinău-Bucureşti şi retur a fost reluată oficial din 12 decembrie. La ceremonia organizată cu acest prilej a participat şi ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, care a declarat că redeschiderea rutei comportă valenţe economice, turistice şi simbolice. 

"Această relansare a cursei Chişinău-Bucureşti are loc după doi ani de întrerupere, într-un an în care au fost reluate pe deplin şi revigorate relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Moldova", a declarat diplomatul. Până pe 31 decembrie, garnitura va circula de două ori pe săptămână, cu plecare din Chişinău în zilele de joi şi duminică, la ora 17:20, iar din Bucureşti în zilele de luni şi vineri, la ora 19:20. Începând din 2 ianuarie, trenul va circula de trei ori pe săptămână. Plecările din Chişinău vor avea loc marţi, joi şi duminică, iar cele din Bucureşti luni, miercuri şi vineri.


Ofertele educaţionale a 11 universităţi din România au fost prezentate la seminarul "Study in Romania", care a avut loc la pavilionul României de la Expo 2020 Dubai. Evenimentul, organizat de Consiliul Naţional al Rectorilor, are drept scop promovarea ofertei educaţionale naţionale adresate studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor din străinătate. Preşedintele interimar al Consiliului Naţional al Rectorilor, profesorul doctor Ioan Vasile Abrudan, le-a prezentat participanţilor conceptul de "Study in Romania", sub umbrela căruia sunt promovate peste 3.500 de programe educaţionale oferite de 100 de universităţi din România tinerilor din afara graniţelor. Instituţiile de învăţământ promovate sunt Universitatea din Bucureşti, Universitatea Transilvania din Braşov, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, Facultatea de Arhitectură, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din București. România este prezentă la expoziţia mondială din Dubai cu un pavilion naţional dezvoltat în jurul conceptului "New Nature", ce aduce în atenţia publicului internaţional istoria relaţiei României cu natura, din perspectivă culturală şi ştiinţifică.


Artiștii Filarmonicii de stat din Cernăuți au prezentat proiectul video "Terra Bukovina - magneți artistici", care include 15 videoclipuri despre atracţiile turistice din regiune, transmite Agenţia BucPress. În videoclipuri, artiștii Filarmonicii cântă și dansează în obiective turistice cu scopul de a crește fluxul de vizitatori în nordul Bucovinei. Sunt promovate printre altele Muntele Tomnatic, una din cele mai înalte culmi ale Carpaților nord bucovineni, muzeul în aer liber din Cernăuți sau Biserica Sfintei Inimi a lui Isus. La realizarea clipurilor video au participat şi membri ai Ansamblului de cântece și dansuri Andrii Kușnirenko și ai Corului de cameră din Cernăuți. Toate videoclipurile pot fi vizionate pe canalul de YouTube al Filarmonicii de stat din Cernăuţi.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 14.12.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-12-14 11:45:00
Vizualizari: 286
TiparesteTipareste