Rep. Moldova, record de refugiaţi ucraineni

rep. moldova, record de refugiaţi ucraineni ONU apreciază implicarea Republicii Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă) în ajutorul refugiaţilor din Ucraina vecină.

Republica Moldova este cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei - constata şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, după ce frontiera acesteia fusese traversată de sute de mii de ucraineni, fugiţi de teama trupelor ruse care le-au invadat ţara.


Creată pe o parte a teritoriilor româneşti răsăritene anexate de Uniunea Sovietică în 1940, în urma unui ultimatum, şi independentă faţă din Moscova din 1991, Republica Moldova a împărtăşit, peste jumătate de secol, după sârma ghimpată a imperiului roşu, acelaşi destin nefericit cu Rusia şi Ucraina.


Potrivit celui mai recent recensământ, din 2014, pe lângă români (unii, autodeclarați moldoveni), care însumează peste 80% din populație, în republică trăiesc circa 180 de mii de etnici ucraineni (6,5%) și 110 mii de etnici ruși (4%). După declanşarea războiului din Ucraina, explozii şi atacuri bizare cu grenade au amplificat temerile că luptele s-ar putea extinde în estul republicii, în regiunea secesionistă pro-moscovită Transnistria, ieşită, de facto, de sub controlul Chişinăului acum trei decenii, după intervenţia armatei ruse de partea rebelilor. Toate acestea au tensionat suplimentar atmosfera într-o societate deja divizată între pro-europeni şi, respectiv, rusofili.

Autorităţile pro-occidentale au interzis afişarea simbolurilor militarismului rusesc, precum panglica Sfântului Gheorghe şi literele Z și V. Opoziţia prorusă, comunistă şi socialistă, a ignorat, însă, dispozițiile legale şi a celebrat, luni, ca în fiecare an, victoria de pe 9 mai 1945 a Uniunii Sovietice staliniste asupra Germaniei hitleriste. În acest climat, Republica Moldova, calificată de clasamentele de specialitate drept cel mai sărac stat european, gestionează şi fluxul continuu de refugiaţi ucraineni, cel mai mare în raport cu populaţia locală, de nici trei milioane de locuitori.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) apreciază acest efort şi îşi manifestă susţinerea pentru autorităţile Republicii Moldova - a afirmat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cursul unei vizite la Chişinău. El le-a mulţumit gazdelor pentru generozitate şi solidaritate şi a calificat acţiunile Republicii Moldova drept un exemplu de umanitate. Guterres a subliniat că orice încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova reprezintă şi o încălcare a dreptului internaţional, condamnată de ONU.

Premierul Natalia Gavriliţă a declarat că i-a mărturisit oficialului ONU că Guvernul său aşteaptă ca banii oferiţi de Naţiunile Unite pentru susţinerea refugiaţilor să ajungă cât mai rapid la Chişinău. Şefa Executivului mai spune că, în contextul războiului din Ucraina, instituţiile din sistemul de apărare sunt în regim de alertă, pentru a nu admite destabilizarea situaţiei în republică.


RadioRomaniaInternational · Rep. Moldova, record de refugiaţi ucraineni - 10.05.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-05-10 11:30:00
Vizualizari: 148
TiparesteTipareste