Avertismente MAE pentru Rusia

avertismente mae pentru rusia MAE le reaminteştecetăţenilor români recomandarea sa fermă de a părăsi, cât mai curând, teritoriul Federaţiei Ruse.

Rusia se pregăteşte să anexeze cele patru regiuni din sudul Ucrainei -Zaporojie, Herson, Lugansk şi Doneţk - în care au fost organizate pseudo-referendumuri prin care majoritatea covârşitoare a populaţiei ar fi votat pentru alipirea la Federație. Reluând retorica folosită pentru a-și justifica ofensiva în Ucraina, Rusia susține că locuitorii acestor regiuni nu aveau altă alternativă, în condițiile în care Kievul ar fi pregătit reprimarea populaţiei rusofone din Ucraina. "Bine aţi venit acasă, în Rusia!" - a exclamat fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. 


Kievul şi aproape întreaga comunitate internaţională nu au încetat să denunţe așa-zisele referendumuri, imagini şi mărturii de la faţa locului aratând că a fost mobilizată armata rusă pentru a-i intimida şi forţa să votezepe localnici. Oficialităţi de la Moscova au spus că, odată anexate acele teritorii care reprezintă circa 15% din suprafaţa Ucrainei, Rusia ar putea folosi pentru apărarea lor inclusiv arme nucleare. O cutie a Pandorei care, odată deschisă, va fi foarte greu, dacă nu imposibil de închis! 


România a condamnat și ea, încă o dată, în termenii cei mai fermi referendumurile ilegale şi ilegitime din perioada 23-27 septembrie din regiunile ocupate ilegal de trupele ruse în Ucraina și a anunțat că nu recunoaşte rezultatele lor. MAE român punctează că aceste simulacre de consultare populară reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional şi, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic. Ministerul român mai afirmă că, prin organizarea aşa-ziselor referendumuri, Rusia demonstrează, încă o dată, că încălcă principiile fundamentale ale dreptului internaţional şi că acţionează contrar responsabilităţilor care îi revin ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. Bucureștiul reafirmă sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi face apel către toate statele să respingă încercările Rusiei de a anexa ilegal teritorii ale altui stat sau orice tip de acţiuni similare. 


În paralel, în contextul evoluţiilor recente din Rusia, inclusiv ca urmare a anunţului privind mobilizarea parţială, Ministerul de Externe reiterează cu insistenţă recomandările adresate, deja, românilor de a evita călătoriile neesenţiale pe teritoriul rus, iar celor care se află temporar acolo de a lua în considerare părăsirea acestuia cât mai curând. Totodată, MAE le recomandă cetăţenilor români prezenţi în Rusia să manifeste atenţie sporită, să evite locurile în care sunt adunări publice sau aglomerări mari de persoane şi să nu participe la eventuale acţiuni de protest. Între timp, războiul declanșat de Rusia pare să fi intrat într-o nouă logică, și mai periculoasă, odată cu recentele explozii la gazoductele din Marea Baltică Nord Stream 1 şi 2, calificate de europeni drept sabotaj.


RadioRomaniaInternational · Nota 1 - 29.09.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-09-29 11:56:00
Vizualizari: 276
TiparesteTipareste