Astra Film Junior

astra film junior Astra Film Junior, primul și cel mai amplu program de educație audiovizuală prin film documentar din țara noastră, se desfășoară la Sibiu, în perioada 10-16 octombrie 2022, după doi ani de pauză.

Astra Film Junior, primul și cel mai amplu program de educație audiovizuală prin film documentar din țara noastră, se desfășoară la Sibiu, în perioada 10-16 octombrie 2022, după doi ani de pauză. Gândit pentru trei categorii de vârstă (6+, 11+ și 15+), programul educativ AF Junior include proiecții cinematografice în săli de cinema, urmate de activități didactice în săli de clasă, concurs de benzi desenate și un atelier de film. În fiecare an, aproximativ 27 de mii de elevi participă la AF Junior, care prezintă o selecție a celor mai bune filme documentare narative pentru copii și adolescenți. 

Gabriela Enache, coordonatoare a festivalului Astra Film Junior. "ASTRA Film Festival și-a propus încă de la început să inițieze publicul tânăr în filmul documentar, astfel că în ultimii ani am realizat un turneu atât în județul Sibiu, cât și în alte localități din țară. S-au bucurat de întâlnirea cu filmele de non-ficțiune copii din zeci de localități. În afară de Sibiu, aș menționa orașele București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Baia Mare, Deva. Pe lângă aceste turnee ASTRA Film Junior on Tour, ne-am preocupat și de educarea și inițierea în producția de film documentar a adolescenților. Dar avem activități și pentru cei mai mici dintre spectatori, lor le-am pregătit un concurs de benzi desenate. Ca să explic despre ce este vorba, după vizionarea filmelor din festival, copiii își pot imagina propriul scenariu, pot crea diverse povești pe care să le ilustreze apoi în benzi desenate. 

De asemenea, venim în sprijinul profesorilor și învățătorilor cu diverse resurse materiale, didactice. Am organizat și o serie de training-uri pentru pentru a-i aduce pe profesori mai aproape de filmul documentar și pentru a-i ajuta să să intermedieze cumva această educație vizuală. Și această educație a dat rezultate, chiar avem câțiva ambasadori în rândul profesorilor ai Astra Film Junior, avem parteneriate cu licee și școli pentru demersul nostru care urmărește facilitarea educației în ceea ce privește filmul documentar. Acum, în cadrul festivalului, avem proiecții speciale pentru cadrele didactice și consilierii educativi, cu o serie de dezbateri după vizionarea filmelor respective."


Organizatorii au pregătit pentru spectatorii din categoria 6+ povești de viață ale unor copii cu vârste apropiate de ale lor, copii care au ieșit din anonimat prin gândirea în afara tiparelor, dorința constantă de cunoaștere și perspicacitate. Yang, un băiat de 11 ani din China, face multe sacrificii pentru a învăța tot ceea ce înseamnă teatrul tradițional chinezesc (Regele-maimuță, 2019). Aatos, Amine și Flo, trei prieteni nedespărțiți dintr-un cartier din Bruxelles, caută răspunsuri la întrebări de oameni mari (Aatos și lumea, 2019).


Spectatorii din categoria 11+ vor afla ce visează copiii din diferite colțuri ale lumii: Asho, din Iran, își dorește să devină actor renumit (Asho, 2019); Ayana, o fată din Kârgâzstan, ar vrea să fie pe primul loc la un sport exclusiv masculin (Ayana, 2019); Rehad, din Danemarca, vrea să devină crescător de porumbei (Băiatul cu păsările, 2019), iar Julieta, o tânără din Olanda, inițiază o acțiune de ecologizare a oceanului, pe care îl consideră a doua ei casă (Julieta și țestoasele, într-o supă de plastic, 2020). Liceenii vor descoperi, în programul dedicat categoriei 15+, viața uneia dintre cele mai urmărite fete de 14 ani de pe Instagram (Gașca de fete, 2022), maturizarea artistică a unei cântărețe norvegiene care abandonează școala pentru a deveni vedetă pop (Aurora, 2019) sau modul în care imaginea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu este percepută de către adolescenții zilelor noastre (Pentru mine tu ești Ceaușescu, 2021). Prin filmele documentare selectate pentru ei, tinerii învață cum să reacționeze în fața prădătorilor sexuali din mediul online (În plasa prădătorilor sexuali, 2020) şi care sunt efectele răspândirii rapide a inteligenței artificiale - salvarea umanității sau, dimpotrivă, controlul total al acesteia (iHuman, 2019).

RadioRomaniaInternational · Eveniment cultural - 10.10.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-10-10 15:15:00
Vizualizari: 246
TiparesteTipareste