UE consumă mai puţine gaze naturale

ue consumă mai puţine gaze naturale Obiectivul UE de reducere cu 15 la sută a consumului de gaze în perioada august 2022 - martie 2023 are șanse bune să fie atins, arată datele statistice.

Consumul de gaze naturale în Uniunea Europeană a scăzut cu peste 20 la sută în august, septembrie, octombrie și noiembrie anul acesta, faţă de media pentru acelaşi interval din perioada 2017 - 2021, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). 

Consumul de gaze naturale a scăzut în majoritatea statelor membre, dar diferit. În 18 ţări, acesta a scăzut peste ţinta de 15%, în unele chiar cu peste 40%. Cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Finlanda (aproape 53%), Letonia şi Lituania. Luxemburg, Olanda, România şi Estonia au raportat scăderi de peste 30%. Şase membre UE, chiar dacă şi-au redus consumul, nu au atins încă ţinta de 15%. Mai mult, consumul de gaze naturale a crescut în Malta şi Slovacia. Obiectivul este o reducere cu 15% a consumului de gaze în perioada august 2022 - martie 2023, comparativ cu media similară din ultimii cinci ani consecutivi, pentru a stopa dependenţa blocului comunitar de combustibilii fosili din Rusia și pentru a nu mai alimenta cu bani industria de război a Kremlinului. 

Între ianuarie şi iulie 2022, consumul de gaze naturale în Uniunea Europeană a variat între 1.938 petajouli (PJ) în ianuarie, o lună mai rece, şi 785 PJ în iulie, ceea ce indică per ansamblu o scădere lunară chiar înainte de a se stabili ţinta de reducere de 15%. August a fost luna cu cel mai scăzut consum: 708 PJ, faţă de 823 PJ media pentru perioada 2017-2021. 

Pe de altă parte, miniştrii europeni ai Energiei au ajuns la un acord, luni, cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale, după mai multe săptămâni de discuţii cu privire la un pachet de măsuri de urgenţă care au creat diviziuni în rândul statelor membre, în încercarea de a răspunde la criză energetică. 

Potrivit unor documente consultate de Reuters, s-a convenit că plafonarea va fi declanşată în momentul în care cotaţiile, la hub-ul de gaze de la Amsterdam, ajung la 180 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh) timp de trei zile. În acelaşi document se precizează că plafonul ar putea fi declanşat începând cu dată de 15 februarie 2023 şi, iniţial, nu se va aplica tranzacţiilor de tip 'over the counter' (în afara pieţei). 

Comisia Europeană a ținut, marţi, o masă rotundă la nivel înalt în domeniul industrial pentru a sprijini activitatea în cadrul Platformei energetice a UE în direcţia achiziţionării în comun a gazelor, care este programată să înceapă în 2023. Au participat reprezentanţi ai 33 de companii din statele membre şi ai părţilor contractante la Comunitatea Energiei. Obiectivul Platformei este de a contribui la coordonarea achiziţiilor de gaze, utilizând în acelaşi timp puterea de negociere şi politică a UE pentru a asigura aprovizionarea cu energie de la parteneri de încredere la preţuri sustenabile pentru cetăţenii şi întreprinderile comunitare.


RadioRomaniaInternational · UE consumă mai puţine gaze naturale 21.12.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-12-21 11:15:00
Vizualizari: 310
TiparesteTipareste