Cafeaua Marghiloman
În istoria cafelei există și o contribuție românească, este vorba despre cafeaua Marghiloman ori marghilomana, o combinație de cafea, zahăr și rom, cu sau fără apă.

Steliu Lambru, 04.05.2025, 12:14
Cafeaua este considerată azi o băutură socială universală în diverse combinații și variante. În spațiul românesc ea a intrat destul de devreme, în a doua jumătate a secolului al 16-lea, adusă de Imperiul otoman, după ce acesta a intrat în contact cu populația arabă din Yemen începând cu anul 1538. În istoria cafelei există și o contribuție românească, este vorba despre cafeaua Marghiloman ori marghilomana, o combinație de cafea, zahăr și rom, cu sau fără apă.
Popularitatea cafelei Marghiloman era foarte mare în România până la jumătatea secolului 20, astăzi ea nemaifiind în atenția consumatorilor. Numele ei vine de la familia boierilor Marghiloman care au dat României politicieni, militari și funcționari, cel mai cunoscut fiind politicianul conservator Alexandru Marghiloman, care a trăit între 1854 și 1925, ocupând demnitățile de senator și prim-ministru.
Cristian Cetățeanu este istoric al gastronomiei și a investigat originea numelui invenției românești a cafelei cu rom. ”Numele acesteia este legat de familia omului politic conservator Marghiloman. Cine a inventat marghilomanul nu se știe. Dar, din cercetările pe care le-am făcut, am găsit cinci personaje care ar fi putut da numele cafelei. Primul posibil pretendent la acest titlu de glorie este Ion sau Iancu Marghiloman, mare proprietar, senator și tatăl omului politic Alexandru Marghiloman. Într-un articol al ziarului Lupta din anul 1935, deci la aproape o jumătate de secol de la moartea lui Iancu, acestuia îi era atribuită această onoare: ”
Opiniile privitoare la adevăratul inventator al cafelei Marghiloman aveau să se înmulțească, un număr de cinci Marghilomani disputându-și întâietatea. Era vorba despre Iancu Marghiloman și fratele său Mihail Marghiloman, fiii lor politicianul Alexandru Marghiloman și vărul său colonelul Alexandru Marghiloman, și un birtaș Marghiloman, scos din anonimat de cafeaua cu rom. Cristian Cetățeanu.
”Un al doilea pretendent este fratele acestui Iancu, Mihail Marghiloman, căruia i se spunea Mihalache Marghiloman. Memorialistul Constantin Bacalbașa scria în ziarul Adevărul că Iancu Marghiloman avea un frate, pe Mihalache Marghiloman, fost prefect de poliție sau agă, cum se spunea pe atunci, în timpul domnitorului Cuza. Mihalache Marghiloman era pasionat vânător. O dată, fiind la vânătoare cu mai mulți prieteni, constată că nu mai este apă potabilă pentru făcut cafeaua. În fața pericolului de a rămâne fără cafea după masă, Mihalache Marghiloman întrebă dacă mai era rom. Unul dintre vânători îi răspunde că era. <Dacă e așa, o să vă fac eu cafeaua.> Și deșertând sticla de rom în cafetieră a făcut cafeaua din rom, cafea și zahăr, fără o picătură de apă.”
După cercetările proprii, Cristian Cetățeanu înclină să-l crediteze pe politician ca fiind cel care a dat numele cafelei. ”Pentru varianta Alexandru Marghiloman avem surse chiar din timpul vieții acestuia de la dușmanii săi politici liberali. În organul de presă al partidului liberal, ziarul Viitorul din anul 1911, cu 14 ani înainte de moarte, acestuia i se recunoște paternitatea marghilomanului. Citez din Viitorul: Ținând cont de faptul că până și dușmanii lui îi recunoșteau paternitatea, nu putem decât să conchidem că el ar fi autorul cafelei.”
Colonelul Alexandru Marghiloman, având același nume cu mai celebrul său văr, a intrat și el în arena disputelor. Cristian Cetățeanu. ”A patra variantă este a unei rude, povestea a apărut într-un ziar bucureștean în anul 1931: După miezul nopții, Mihail Marghiloman, tatăl colonelului, a comandat pentru toți comesenii cafea. Colonelul Alexandru Marghiloman, înfierbântat de o veselie fără seamăn, s-a ridicat în picioare și s-a adresat tatălui său spunând că era stupid să comande cafea. Mihail s-a gândit o clipă și i-a răspuns fiului său că avea dreptate și a cerut să i se aducă ibric, cafea, zahăr și rom.”
Ultimul aspirant la inventarea cafelei cu rom a fost un proprietar de birt, conform lui Cristian Cetățeanu. ”Altă legendă spune însă că această specialitate de cafea ar fi fost inventată de un birtaș sau cafegiu pe nume Marghiloman, cu prilejul unei vizite a lui Carol I la Sulina. Astfel, din pricină că apa proaspătă, adusă pe atunci în butoaie de pe niște canale ale Dunării unde era mai curată și mai limpede încă nu sosise la cafenea, acesta i-a preparat regelui o cafea cu rom. Lui Carol I i-a plăcut gustul acelei cafele și a dorit să-l cunoască pe cel care o preparase. De atunci, respectiva specialitate s-a numit marghilomană, după numele acelui birtaș.”
Și chiar dacă nu vom afla sigur cine a inventat cafeaua cu rom, aceasta nu ne poate împiedica să încercăm să o gustăm.