Brunch în Banat
Asociaţia My Banat a reluat şi anul acesta evenimentele de cultură gastronomică organizate cu scopul de a promova resursele locale şi patrimoniul rural folosind gastronomia locală ca mijloc de atragere a publicului spre sateşi de a valorifica resursele locale.
Ana-Maria Cononovici, 06.05.2025, 17:31
Asociaţia My Banat a reluat şi anul acesta evenimentele de cultură gastronomică organizate cu scopul de a promova resursele locale şi patrimoniul rural folosind gastronomia locală ca mijloc de atragere a publicului spre sateşi de a valorifica resursele locale.
Plimbări, inclusiv cu automobile de epocă, teatru şi gastronomie sustenabilă sunt numai câteva dintre tentaţiile de anul acesta despre care am vorbit cu preşedinta Asociaţiei My Banat, Delia Barbu:
“Este vorba despre evenimente de cultură gastronomică locală care pun în valoare patrimoniu local, atât patrimoniul material, cât și cel imaterial, patrimoniu material reprezentat, sigur, de bucătăria tradițională locală, pe care o folosim ca un teaser, ca un motiv de a atrage oamenii în sate, în care în mod normal, fără alte motive nu ar ajunge și patrimoniul imaterial legat de rețete tradiționale vechi, legat de obiceiuri și tradiții, de bucătărie locală.”
Am întrebat-o pe Delia Barbu cum au fost găsite aceste resurse atât de prețioase?
“Le găsim de obicei în întâlnirile și discuțiile cu oamenii locului, care se dovedesc întotdeauna fascinante. Pentru că atunci când îți faci puțin răgaz, să te oprești puțin și să discuți cu oamenii, să intri în gospodăriile lor, descoperi adevărate comori. Şi nu este o exagerare, realmente se întâmplă asta. O dovedește și faptul că oamenii care ajung la aceste brunch-uri, la aceste evenimente, în satele noastre, se reîntorc pentru că au această bucurie, sau trăiesc poate pentru prima dată această bucurie a întâlnirii cu lucrurile simple, cu oamenii care sunt într-un alt ritm de viață, decât cel cu care suntem noi obișnuiți, cei care trăim în marile orașe.”
Şi cum un prim eveniment din seria celor de anul acesta s-a desfăşurat pe 5 aprilie, Delia Barbu a povestit:
“În 5 aprilie a avut loc primul banat Brunch în Denta, acolo unde fermierii locali au pregătit un meniu de post. La acea vreme eram într-o perioadă de început a primăverii. În doi mai, brunch, la Rudăria, în Ţara morilor de apă, cum îi spunem noi acestui loc, cu, bineînțeles, elemente de bucătărie locală extraodinar de fascinante, am spune noi: salata de melci. Urmează după aceea, în 10 mai, un brunch la Secusigiu, un prim brunch care pune în valoare Parcul Național Lunca Mureșului, pentru că gazdele, Asociația De la Măicuța, ne vor duce într-o plimbare alături de rangerii parcului prin această zonă. Așa că ne bucurăm pe de o parte de bucătăria locală și de o plimbare în acest parc absolut fascinant, pentru că avem deja promisiunea unor întâlniri cu popândări, cu păsări și cu elemente de natură absolut unice în această parte a țării și nu numai. După care, în 24 mai plecăm la Deta, ne vom opri din nou la Casa Ferch, casa unde familia Renner va aduce în acest an, pe lângă bucătăria locală, pe lângă elemente de bucătărie austriacă pe care ei o reprezintă, și activități precum plimbări cu mașini de epocă. Şi în 14 iunie un alt eveniment anunțat până în acest moment la ‘Trandafiri de Curtea’, unde familia Grecu, prezintă în acest an în premieră și un spectacol de teatru realizat de Teatrul Basca.”
Iată o mulțime de activități și o mulțime de locuri în care oamenii nu ar ajunge altfel. Astfel, am întrebat-o pe nterlocutoarea noastră ce au de făcut cei tentaţi să se alăture acestor evenimente:
“În mod normal, fiecare gazdă anunță datele de contact, însă puteți găsi aceste informații pe site-ul asociației My Banat, adică www.mybanat.ro. Acolo unde există și numerele de contact și datele de înscriere și participare. Acolo, de fiecare dată, revenim cu informații în funcție de cum le dau gazdele. Deja avem detalii mai ample despre Banat Brunch la Secusigiu, în Parcul Național Lunca Mureș.”
Am aflat că evenimentele de tip Brunch reunsec şi până la 60-70 de participanţi, depinzând de sezon. În primăvară se întâmplă ca în gospodărie să ajungă 70 de persoane, pentru că primăvara oamenii abia așteaptă să iasă în aer liber, dar vara e mai liniștită și numărul celor prezenţi se reduce.
Delia Barbu a adăugat:
“Aceste evenimente care aduc tradițional în atenţie această denumire de brunch, care nu e deloc românească, dincolo de faptul că promovează satele, așa cum v-am spus, au acest acest mare merit că salvează parte din patrimoniul nostru extraordinar, nu neapărat reprezentat de bucătărie. Pentru că în jurul bucătăriei se adună multe alte lucruri, se adună poveștile oamenilor și oamenii chiar se adună în jurul acestor evenimente, dacă pot să spun așa, și redescoperă bucuria de a fi împreună, de a ne aminti de ceea ce suntem și de unde venim.”
Cât despre tentaţiile culinare, este de ajuns să amintim câteva din cele degustate sau anunţate: ciorbă de leurdă, mâncare de urzici şi desert cu prăjituri de casă, jintiţă de oaie (mâncare ciobănească preparată din zer fiert și urdă), cornuri cu mac şi chimen, sau rindsroulade.