Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Despre post, între virtute creştină şi dietă sănătoasă

Creştinii sărbătoresc Paştele anul acesta în acelaşi timp, pe data de 20 aprilie.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

, 01.04.2025, 15:15

Creştinii sărbătoresc Paştele anul acesta în acelaşi timp, pe data de 20 aprilie. Asta înseamnă că mulţi români încearcă timp de 40 de zile înaintea sărbătorii să respecte regulile postului. De altfel, dincolo de credinţele religioase, alegerea unui meniu vegetarian a devenit tot mai frecventă, în special în rândul tinerilor. Am discutat despre alegerea mâncărurilor de post şi despre influenţele zonale pe teritoriul ţării noastre cu Chef Relu Liciu.

Cei care aleg să ţină post, adică să nu consume produse animale, aleg de cele mai multe ori să o facă căutând beneficii spirituale, dar cu siguranţă există şi beneficii fizice, dacă alimentaţia este făcută înţelept. Relu Liciu a explicat ce aduce alimentaţia de post, ce produse devin baza reţetelor în această perioadă şi ce elemente specifice apar pe teritoriul României, în funcţie de obiceiurile locale:

“A început să fie un trend în creștere. După motivele spirituale, trebuie să ținem cont de starea de sănătate și de efectele alimentației asupra corpului. Ca să fie un post sănătos trebuie să mâncăm fibre vegetale: ciupeci, cartofi, pâine integrală, orez, spanac, broccoli, conopidă, alune, arahide și așa mai departe. Meniurile diferă de la o zonă la alta. La noi în România, există trei zone mari, Muntenia, Ardeal și Moldova şi, în funcție de zonă, oamenii au anumite tipuri de alimente pe care le consumă în perioada asta, asociată postului.

În zona Ardealului, unde ei mănâncă mai consistent, de exemplu, – am eu vorbă, “ăștia din Ardeal ar fi în stare să pună smântână și în iaurt”, – ei dreg toate supele, toate ciorbele cu smântână și în perioada asta fac un fel de smântână din ulei și căței de usturoi și îl folosesc în borşuri și în tot felul de rețete pe care le pregătesc. Tarhonul se folosește în Ardeal, cu precădere în toate ciorbele, pe când în celelalte zone nu prea este folosit, tarhonul este înlocuit cu borşul cu leuştean. Fasolea uscată și varza murată sunt foarte întâlnite în perioada postului în zona Ardealului față de Muntenia și Moldova, dar, ținând cont că e vorba de post și rețetele sunt limitate, și celelalte zone din România împrumută obiceiurile.”

Cei care vor să respecte regulile postului ca în mănăstiri pot alege să gătească şi fără ulei, mâncând mai mult fierturi, cel puţin pentru începutul perioadei de post. Există şi reţete sofisticate, unele incluzând şi fructele de mare, aşa cum sunt cele de post făcute în Grecia, de exemplu. Pe de altă parte, tot mai multe studii arată că este foarte binevenit să te hrăneşti cu ceea ce se produce local, în zona în care te afli, aşa că postul Paştelui prezintă avantajul că se ţine primăvara, când apar salatele, andivele româneşti, ceapa verde şi ridichile, loboda, ştevia şi leurda. Aceasta din urmă, deşi reprezintă prin gustul usturoiat un plus în salate, poate fi folosită şi în supe crème, cu mare succes.

L-am invitat pe interlocutorul nostru să ne spună ce a mai gătit el, recent, în acest post:

“Dacă e s-o luăm într-o zonă așa mai de „fine dining”, cum îmi place mie să zic, mie personal îmi place să gătesc ratatuille, sau pe românește cum se zice, ghiveci de legume. Am făcut o tocăniţă de conopidă. Poți face ciorbe pe bază de ciuperci, care seamănă cu ciorba de burtă, vezi pleurotus-ul care se găsește peste tot în magazine. Vestitele sărmăluțe, pe care le mâncăm de Crăciun, le putem face cu praz și ciuperci.

Plăcinte putem face de ciuperci. Năutul este iar foarte căutat în perioada asta. Fructele joacă un rol esențial în perioada asta a postului și sunt foarte multe rețete pe bază de fructe. Mâncarea de gutui nu știu câți români o mai fac. Eu mâncam când eram copil, la bunica-mea. Este o delicatesă tocănița asta de gutui, pe care le găsești bineînțeles în hipermarket-uri.”

L-am întrebat pe Relu Licu dacă 40 de zile de post nu dezechilibrează starea de sănătate mai mult decât să o îmbunătăţească şi la ce ar trebui să fim atenţi, mai ales că fiind presaţi de timp, puţini dintre noi chiar îşi permit să gândească meniuri vegetariene complet nutritive:

“Toată lumea se limitează la a-și prăji o felie de pâine, a pune puțin unt pe ea, pentru că toți sunt obișnuiți din Grecia, Italia. Măslinele iar sunt un aliment foarte des consumat în perioada asta a postului. Știu că la mănăstiri chiar sunt niște tradiții legate de masa de măsline. Personal, dacă mă întrebi, produsele care fac parte din categoria asta mai la îndemână şi care se prepară rapid, sunt pastele făinoase, care nu sunt tocmai sănătoase. Dar dacă știm să ne echilibrăm pe partea asta de paste făinoase, ducându-ne mai mult de zona de legume și fructe, împreună cu postul din punct de vedere spiritual, putem asocia și o mâncare sănătoasă pentru corpul nostru.”

Acestea fiind zise, vă încurajăm să exploraţi reţete care vă tentează în care să descoperiţi bucura gustului legumelor şi fructelor, asociate chiar inedit, măcar ca o experienţă culturală!

RadioRomaniaInternational · România la ea acasă 01.04.2025
Foto: facebook.com/alina.tofan.16
România la ea acasă marți, 24 iunie 2025

Festivalul Internațional de Film Ecoperformance reînvie Valea Jiului

Filmul, artele performative și ecologia s-au reunit într-un cadru internațional, creativ și profund actual în Valea Jiului, odată cu Ediția a...

Festivalul Internațional de Film Ecoperformance reînvie Valea Jiului
Muzeul Satului Maramureşean (foto: Mariana Cjhiriţă/RRI)
România la ea acasă marți, 17 iunie 2025

Casa copilăriei, muzeu sătesc

Avea numărul 729, la vremea când a fost ridicată, în 1835, şi avea atârnată la uşă, după obiceiul locului, o piatră de râu găurită,...

Casa copilăriei, muzeu sătesc
CyberSea Festival 2025
România la ea acasă marți, 10 iunie 2025

Securitatea cibernetică în festival!

Vară, mare, distracţie pe plajă! Sună a vacanţă? Ei bine, avem de gând să vă lansăm o altă provocare: CyberSea Festival 2025:...

Securitatea cibernetică în festival!
România la ea acasă marți, 03 iunie 2025

“We are Romania! You are welcome”

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, în luna mai, un proiect de lege care prevede ca Ziua naţională a gastronomiei şi vinului românesc să...

“We are Romania! You are welcome”
România la ea acasă marți, 27 mai 2025

Istorii recitite

Platforma Formare Culturală din România anunţă lansarea proiectului „Nordic Insights: addressing cancel culture in public spaces through...

Istorii recitite
România la ea acasă marți, 20 mai 2025

Apifitoterapia în tendinţe

Se ştie că Apifitoterapia este o metodă complementară de tratament a diferitelor afecţiuni şi boli, bazată pe remedii naturiste din plante...

Apifitoterapia în tendinţe
România la ea acasă marți, 13 mai 2025

Povestea curelelor lucrate în piele

Meşteşugurile sunt pe cale de dispariţie şi tocmai de aceea experienţele meşteşugarilor au caracter de poveste. Este şi cazul lui Petru...

Povestea curelelor lucrate în piele
România la ea acasă marți, 06 mai 2025

Brunch în Banat

Asociaţia My Banat a reluat şi anul acesta evenimentele de cultură gastronomică organizate cu scopul de a promova resursele locale şi...

Brunch în Banat

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company