Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Meniu în aşteptare

S-a deschis cu câteva luni în urmă, folosind spaţiul unui fost restaurant, pe care l-a mobilat cu mese recuperate din vechi case săseşti.

Meniu în aşteptare
Meniu în aşteptare

, 13.03.2016, 10:33

S-a deschis cu
câteva luni în urmă, folosind spaţiul unui fost restaurant, pe care l-a mobilat
cu mese recuperate din vechi case săseşti. Un bistro cu un aspect simplu şi
luminos şi care şi-a propus de la deschidere să aibă şi o componentă socială.
De altfel, motto-ul unuia dintre bucătari ne şi întâmpină pe geamuri: Mănâncă
la noi, că altfel murim amândoi de foame. Este vorba de un bistro care are
pregătite meniuri de prânz pentru oamenii străzii.


Mona Brătescu,
iniţiatoarea proiectului meniu în aşteptare, ne-a vorbit despre originea
proiectului: Este vorba e un proiect preluat din străinătate.
A început pe străzile din Napoli, proiect care constă în cumpărarea unor
meniuri din bistro, de către clienţii noştri, meniuri care apoi urmează să
meargă către persoane defavorizate: de orice tip ar fi, fie persoane vârstnice,
cu pensia mică, fie familii cu mulţi copii şi nu îi pot întreţine pe toţi, fie
oameni ai străzii. Nu facem discriminări de niciun fel. Practic oricine vine să
ceară o porţie de mâncare gratis, i-o oferim.


O idee care îi
protejează pe cei nevoiaşi, făcut cu discreţia şi generozitatea specifice
modului autentic de a face fapte bune şi-a continuat povestea Mona Brătescu: Cu siguranţă mai sunt bistro-uri care fac lucrul acesta, e un lucru bun
să fim mai mulţi colegi care să facem acest lucru. Noi am auzit de iniţiativă
şi pur şi simplu a venit natural. Efectiv veneau oameni şi cereau câte o porţie
de mâncare şi ne-am gândit să facem ceva mai mult în sensul acesta. Singura
problemă pe care am întâmpinat-o este cea legislativă, în sensul că o firmă nu
poate accepta donaţii. Şi atunci e greu să faci o faptă bună, dar şi legal.
Varianta pe care am găsit-o noi este să vindem meniurile la preţ de cost, cu un
adaos infim, pentru că este ilegal să vinzi fără adaos, tăiem bon fiscal,
plătim taxe, şi practic totul este şi legal, dar şi de bine. Trebuie doar să
fii puţin proactiv, adică să găteşti un pic mai mult pe zi, e foarte simplu,
mai ales pentru un restaurant.


Bistro-ul de
care vorbim pregăteşte mâncare organică, din ingrediente de foarte bună
calitate, folosite în reţete cu totul şi cu totul speciale şi la preţuri
decente. Aceasta a fost filosofia de business a iniţiatorilor proiectului. Vine
cu detalii cu gust Mona Brătescu care ne-a spus că, dincolo de autorizaţii, cel
mai dificil a fost să-şi găsească furnizorii: În principiu
încercăm să fie în marea lor majoritate producători locali, mai puţin pe partea
de băcănie sau lucruri care nu se găsesc la noi. Întotdeauna avem trei tipuri
de carne şi un meniu vegetarian. Meniul vegetarian este foarte dorit, se pare
că vegetarienii din Bucureşti nu au o gamă aşa de mare de produse. Gătim viţel,
purcel, pui şi două deserturi. Întotdeauna servim o supă sau o ciorbă, trei
tipuri de carne, meniul vegetarian şi un desert din partea casei.


Şi cum în ziua de azi oamenii
comunică mult pe facebook, bistro-ul de care vorbim a crescut în notorietate: Am început cu gândul de a servi prânz pentru corporatiştii din zonă, care
nu au nici timpul necesar la prânz şi nici după, ca să-şi gătească acasă. Au
fost oameni care au venit special la noi din celălaltă parte a Bucureştiului,
special ca să cumpere meniurile în aşteptare. Deci, dacă oferi pârghiile ca
oamenii să facă o faptă bună, o fac. Cumva cel mai bun canal de comunicare al
nostru este pagina de facebook, şi am avut mulţi oameni care au susţinut tot ce
înseamnă meniu în aşteptare, pentru că mereu postăm bonurile fiscale, câte
meniuri avem, câte porţii am dat. Am ajuns la zece meniuri pe săptămână, din
donatori individuali şi mai avem donatori spontani, cumva apăruţi din neant,
care au donat foarte multe meniuri. Am avut pe cineva care a cumpărat 100 de
meniuri, la început, ca să încurajeze iniţiativa, apoi 15, apoi 25.


Mona Brătescu ne-a spus că în pregătirea
bucatelor au oscilat între tradiţie şi noutate, astfel încât, de sărbătoarea
mucenicilor, au pregătit mucenici moldoveneşti (mici cozonacei în formă de opt,
însiropaţi cu miere şi nucă) ca desert, iar de Paşte vor pregăti şi miel şi ouă
vopsite, dar şi meniuri diferite de cele de acasă.


Fiind un proiect în creştere, Mona Brătescu a menţionat şi alte
aspecte particulare: Proiectul mai are o componentă foarte
importantă şi anume eliminarea barierelor sociale, adică la fel de bine poate
sta la masă un student, un corporatist, un bătrân, o mamă cu copii şi un om al
străzii. Vrem să facem livrare pe biciclete, care nu se mai face în Bucureşti, colectăm
uleiul alimentar, încercăm să fim un hub pentru proiecte faine din jurul
nostru.


Un proiect cu gustul binelui, la care putem cu toţii participa,
oricând dorim.

Foto: facebook.com/alina.tofan.16
România la ea acasă marți, 24 iunie 2025

Festivalul Internațional de Film Ecoperformance reînvie Valea Jiului

Filmul, artele performative și ecologia s-au reunit într-un cadru internațional, creativ și profund actual în Valea Jiului, odată cu Ediția a...

Festivalul Internațional de Film Ecoperformance reînvie Valea Jiului
Muzeul Satului Maramureşean (foto: Mariana Cjhiriţă/RRI)
România la ea acasă marți, 17 iunie 2025

Casa copilăriei, muzeu sătesc

Avea numărul 729, la vremea când a fost ridicată, în 1835, şi avea atârnată la uşă, după obiceiul locului, o piatră de râu găurită,...

Casa copilăriei, muzeu sătesc
CyberSea Festival 2025
România la ea acasă marți, 10 iunie 2025

Securitatea cibernetică în festival!

Vară, mare, distracţie pe plajă! Sună a vacanţă? Ei bine, avem de gând să vă lansăm o altă provocare: CyberSea Festival 2025:...

Securitatea cibernetică în festival!
România la ea acasă marți, 03 iunie 2025

“We are Romania! You are welcome”

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, în luna mai, un proiect de lege care prevede ca Ziua naţională a gastronomiei şi vinului românesc să...

“We are Romania! You are welcome”
România la ea acasă marți, 27 mai 2025

Istorii recitite

Platforma Formare Culturală din România anunţă lansarea proiectului „Nordic Insights: addressing cancel culture in public spaces through...

Istorii recitite
România la ea acasă marți, 20 mai 2025

Apifitoterapia în tendinţe

Se ştie că Apifitoterapia este o metodă complementară de tratament a diferitelor afecţiuni şi boli, bazată pe remedii naturiste din plante...

Apifitoterapia în tendinţe
România la ea acasă marți, 13 mai 2025

Povestea curelelor lucrate în piele

Meşteşugurile sunt pe cale de dispariţie şi tocmai de aceea experienţele meşteşugarilor au caracter de poveste. Este şi cazul lui Petru...

Povestea curelelor lucrate în piele
România la ea acasă marți, 06 mai 2025

Brunch în Banat

Asociaţia My Banat a reluat şi anul acesta evenimentele de cultură gastronomică organizate cu scopul de a promova resursele locale şi...

Brunch în Banat

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company