Acord cu miză strategică
În ultimii 11 ani, mai exact după anexarea Crimeei de către Rusia, americanii au acordat ajutor militar de securitate consistent Ucrainei, iar în tot acest timp niciun preşedinte al SUA nu și-a propus să ceară compensaţii pentru acest ajutor.

Corina Cristea, 23.05.2025, 15:14
În ultimii 11 ani, mai exact după anexarea Crimeei de către Rusia, americanii au acordat ajutor militar de securitate consistent Ucrainei, iar în tot acest timp niciun preşedinte al SUA nu și-a propus să ceară compensaţii pentru acest ajutor. Până la Donald Trump. Cerința? Mineralele rare. Vehiculat intens de liderul de la Casa Albă, acordul care oferă Statelor Unite acces preferențial la noi tranzacții cu minerale ucrainene şi va finanţa investiţiile în reconstrucţia Ucrainei a fost în cele din urmă semnat la finalul lunii aprilie, la capătul multor luni de negocieri dificile și incertitudini care au persistat până în ultima clipă.
Un element central al acordului este crearea unui fond comun SUA – Ucraina în care vor merge 50% din profiturile și redevențele ce revin statului ucrainean din noile premise de exploatare a resurselor naturale din Ucraina.
Aceste fonduri vor fi reinvestite în noi proiecte de dezvoltare. În același timp, orice asistență militară viitoare acordată de SUA Ucrainei va fi luată în considerare pentru contribuția Washingtonului la fondul comun. Ce presupune implementarea acestui parteneriat economic? Profesorul universitar Ştefan Popescu, doctor la Sorbona în istoria relaţiilor contemporane internaţionale
“Presupune în primul rând pacea. Aceasta este condiţia esenţială pentru materializarea acestui acord într-adevăr important. Am putea spune că el, deja, îşi produce efecte prin simpla încheiere, mai ales după toate dificultăţile care au stat în calea încheierii acestui acord – şi de partea americană, şi de partea ucraineană, să ne aducem aminte că şi Europa şi-a dorit partea leului în ce priveşte minereurile critice ale Ucrainei. Pentru că, prin simpla lui semnare, se dă un impuls moralului ucrainean, moralului establishment-ului ucrainean de la Kiev, moralului militarilor ucraineni aflaţi pe front, care apără Ucraina. Li se arată, practic, o perspectivă, faptul că Statele Unite ale Americii au totuşi un interes în Ucraina.”
Iar interesul este într-adevăr mare. Esențiale pentru industrii precum apărarea, aparatele de înaltă tehnologie, industria aerospațială și energia verde, mineralele critice includ, între altele, nichelul și litiul, dar și pământurile rare – adică un grup de 17 metale esențiale pentru multe dintre produsele electronice de înaltă tehnologie, precum telefoane mobile, televizoare cu plasmă, computere, baterii de automobile electrice, sisteme de energie regenerabilă și chiar echipamente miltare. Metale pentru care nu există înlocuitori viabili. Rezervele totale de astfel de minerale la nivel mondial sunt estimate la circa 99 de milioane de tone, dintre care circa 36 de milioane de tone sunt în China, 19 milioane de tone în Rusia și țările vecine și 13 milioane de tone în SUA.
Fără a avea, în prezent, mine de pământuri rare operaționale din punct de vedere comercial, Ucraina se pare că dispune de 22 dintre cele 34 de minerale identificate de Uniunea Europeană ca fiind esențiale. Țara deține, între altele, potrivit Institutului de Geologie al Ucrainei, lantan și ceriu, utilizate pentru televizoare și iluminat, neodim, folosit în turbine eoliene și baterii electrice, dar și erbiu și ytriu, ale căror aplicații variază de la energia nucleară la lasere. Ucraina este, de asemenea, un potențial furnizor-cheie de litiu, beriliu, mangan, galiu, zirconiu, grafit, apatit, fluorit și nichel, conform Forumului Economic Mondial.
Vital pentru baterii, ceramică și sticlă, litiul se găsește chiar în cantități foarte mari în Ucraina – ar fi vorba de circa 500 de mii de tone, localizate în centru, est și sud-est – una dintre cele mai mari rezerve confirmate din Europa, potrivit Serviciului geologic de stat din această țară. Țară care are și rezerve de titan, dar și de grafit – mai exact 20% din resursele globale – o componentă esențială a bateriilor pentru vehicule electrice și a reactoarelor nucleare, precum și rezerve semnificative de cărbune. O bună parte din resursele metalice ale Ucrainei se află, însă, acum, sub ocupație rusă, potrivit estimărilor unor grupuri de reflecție ucrainene.
Cum este văzut acest acord și de ce este el atât de important? În lumea occidentală, documentul semnat de Washington și Kiev este considerat unul istoric, în timp ce la Moscova este ridiculizat, rușii susținând că acesta transformă Ucraina într-o colonie minieră americană. Imediat după semnare, analiștii au spus, însă, că acordul ar putea reprezenta o nouă aliniere între Statele Unite şi Ucraina, care ar putea închide fereastra oportunităţii de a asigura un acord de pace care să avantajeze Moscova.
Mai mult, într-un interviu pentru televiziunea CBS, ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova, a apreciat că acordul este o parte importantă a viitoarelor garanţii de securitate. Un aspect foarte important pentru că o prezenţă economică americană este tot timpul însoţită de o prezenţă militară, iar această situație poate avea beneficii și pentru România, spune analistul militar Radu Tudor, care explică
“Dacă gazele, de exemplu, pe care Ucraina le are la dispoziţie ar putea să fie inclusiv în depozite şi în exploatări din Marea Neagră, atunci o prezenţă americană în exploatările de gaze din Marea Neagră sau de pe teritoriul Ucrainei, în proximitatea frontierei cu România, ar putea să fie o veste excepţională. De ce? Pentru că o prezenţă economică americană este tot timpul însoţită de o prezenţă militară. Îşi vor proteja exploatările, îşi vor proteja oamenii care lucrează în acea zonă, îşi vor proteja business-urile de miliarde şi lucrul acesta nu-l pot face decât cu prezenţa trupelor.
Singura ţară din flancul estic al NATO care poate asigura o prezenţă militară consistentă a americanilor pentru a proteja interesele din Ucraina este România. Noi avem un interes de securitate uriaş, să nu plece trupele americane din România, să nu fie redus numărul lor, ba mai mult, ucrainenii ne ajută printr-un acord economic extins cu resursele de energie, în aşa fel încât americanii să aibă în proximitate trupe la dispoziţie care să protejeze aceste afaceri de miliarde.”
Pentru că, adaugă analistul militar Radu Tudor, “Rusia va rămâne un stat ameninţător, Rusia nu va renunţa la politica sa agresivă şi, atunci, şi americanii ştiu lecţia istoriei, aşa s-au comportat după Al Doilea Război Mondial, unde există o mare afacere există şi o protecţie securitară şi militară.”