Consiliul Concurenţei a sancţionat Compania Hidroelectrica şi pe zece dintre foştii săi parteneri contractuali cu amenzi în valoare totală de 37 de milioane de euro pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale.
Consiliul Concurenţei a sancţionat Compania Hidroelectrica (producătoare de electricitate în hidrocentrale), aflată în prezent în procedură de insolvenţă, şi pe zece dintre foştii săi parteneri contractuali cu amenzi în valoare totală de 37 de milioane de euro pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică. Societăţile Hidroelectrica, Elsid şi Electrocarbon au recunoscut săvârşirea faptelor anticoncurenţiale şi, ca urmare, au beneficiat de reducerea amenzilor.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-un interviu pentru Radio România: „Ce le-am reproşat noi este faptul că au avut contracte pe termen foarte lung, care au acoperit, au consumat în esenţă toată producţia Hidroelectrica şi în felul acesta n-a mai rămas energie electrică pentru alte companii care voiau să intre pe piaţă, n-a mai rămas energie electrică pentru platforma de tranzacţionare - pentru bursa de electricitate, se numeşte OPCOM, şi, nu în ultimul rând, n-a mai rămas energie ieftină pentru consumatorii casnici, care au trebuit să primească în regimul reglementat energie mai scumpă produsă prin arderea cărbunelui. Trei din cele 11 companii, deci Hidroelectrica şi doi consumatori industriali, şi-au recunoscut vina, deci încălcarea legii, şi au primit sancţiuni mai reduse. Ceilalţi foarte posibil vor contesta în instanţă. Suntem însă încrezători că avem un caz bun şi va fi confirmat de instanţă. Oricum, ei vor trebui să plătească sancţiunile în mod normal. Ele vor fi încasate de către ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală). Ce e iarăşi important, în majoritatea lor, contractele au fost reziliate în 2012 de Hidroelectrica, dar această decizie e contestată la rândul ei în instanţă. Deci aceste companii de comercializare a energiei au atacat în instanţă decizia Hidroelectrica de a anula contractele respective.”
Dar cum stau lucrurile acum, pe piaţa energiei electrice, după ce Hidroelectrica a anulat contractele pe termen lung? Bogdan Chiriţoiu: „De când au fost reziliate contractele, lucrurile merg mai bine. În momentul de faţă, pentru consumatorii casnici e electricitate de la cei mai ieftini producători din ţară, de la Hidroelectrica şi de la Nuclearelectrica. Deci din punctul acesta de vedere deja lucrurile merg mai bine pentru consumatori. Desigur, dacă nu cumva instanţa va constata că a fost greşită rezilierea contractelor de către Hidroelectrica. Repet, aşa cum arată lucrurile acum, în momentul de faţă, consumatorii casnici primesc energie ieftină.”
Oficialii autorităţii de concurenţă amintesc faptul că investigaţia a fost declanşată în anul 2012, din oficiu, indiciile fiind identificate în cadrul anchetei sectoriale pe piaţa energiei electrice. Pe parcursul investigaţiei, mai multe companii, comercianţi de energie, au acţionat în instanţă Consiliul Concurenţei, contestând folosirea unor documente ridicate cu ocazia inspecţiei inopinate efectuate la sediile acestora. Aceste litigii au condus la întârzierea procedurii investigaţiei cu peste un an.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu: „Pe noi ne interesează să funcţioneze bursa de electricitate. E important ca într-adevăr tranzacţiile să se facă în mod transparent, să se facă prin intermediul acestor platforme, acestor burse, ca într-adevăr producătorii să obţină un preţ corect şi la rândul lor marii consumatori de electricitate să aibă acces la preţuri avantajoase. În ultimii ani, lucrurile au mers într-adevăr mai bine, deci vedem volume mai mari tranzacţionate pe bursa de electricitate, vedem cum preţul electricităţii a scăzut în ultima perioadă. Sunt semne bune din punct de vedere al funcţionării pieţei. Contractele astea pe termen lung au făcut rău şi de aceea am sancţionat companiile participante, dar de când contractele au fost reziliate lucrurile merg în mai bine.”
La rândul său, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat pentru Agerpres că decizia Consiliului Concurenţei va ajuta Hidroelectrica în procesele pe care le are cu „băieţii deştepţi din energie”, întrucât demonstrează că acele contracte pe termen lung au fost ilegale. „Băieţii deştepţi au cerut daune de peste 600 de milioane de euro când am reziliat contractele cu ei, în 2012, iar decizia Consiliului Concurenţei, practic, anulează orice şansă ca ei să primească vreun ban de la Hidroelectrica”, a explicat Borza. Potrivit acestuia, dintre cele 75 de contestaţii înregistrate iniţial împotriva Hidroelectrica, pe rol mai sunt încă nouă.
"Prefer să plătesc 4,6 milioane de euro statului român, amenda primită de la Consiliul Concurenţei, decât să plătesc unora care nu au muncit în viaţa lor şi care au externalizat tot profitul în afara ţării", a adăugat Remus Borza. El a argumentat că aceste contracte pe termen lung au fost principala cauză pentru care Hidroelectrica a fost adusă în insolvenţă, întrucât au provocat prejudicii companiei de peste un miliard de euro în perioada 2003 — 2012, reprezentând diferenţa dintre preţurile foarte mici din contracte şi preţul pieţei. Remus Borza a mai menţionat că, în unele contracte, preţul era chiar sub costurile de producţie.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved