Ne îndreptăm spre nord-vestul României și ne oprim în județul Satu-Mare, zonă în care se pot practica o multitudine de forme de turism.
Ne îndreptăm spre nord-vestul României și ne oprim în județul Satu-Mare, zonă în care se pot practica o multitudine de forme de turism. Vom afla câteva dintre motivele pentru care ar trebui să ne programăm o vizită aici.
Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, spune că județul și municipiul Satu Mare, aflate la granița României cu Ungaria și cu Ucraina, reprezintă o Europă în miniatură, având în vedere specificul multicultural.
"De secole, trăiesc aici împreună români, maghiari, șvabi, ucraineni și evrei. Aceștia, spunem noi, au construit împreună una dintre cele mai importante și interesante zone din Europa centrală și de est. Municipiul Satu Mare este, practic, una dintre porțile de intrare în România. Cetatea orașului a fost la confluența mai multor drumuri de importanță deosebită în Evul Mediu. Pe aici se transporta sarea către Occident.
Astăzi, Satu Mare reprezintă polul economic, social și cultural al județului, un oraș în mișcare, cu clădiri monumentale, în diverse stiluri, de la neobaroc la Secession. Una dintre cele mai vechi construcții din municipiu este o cetate, numită și Vécsey, unde s-a semnat actul de pace între habsburgi și cei care s-au răzvrătit împotriva lor în anul 1711. În urma acestui eveniment, au fost colonizați șvabii de pe aceste meleaguri care au rezistat și 300 de ani și dau o culoare aparte locului."
În municipiul Satu Mare veți remarca Turnul Pompierilor, cea mai înaltă clădire până în 1904, devenită simbol al orașului în ultimii 100 de ani și dominând peisajul urbanistic al municipiului. Deosebite sunt, însă, și locașurile de cult.
Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare. "În oraș, se remarcă și o catedrală importantă, a cărei construcție a început în 1798, cu un altar din marmură de Carrara. Pictura altarului este realizată acum 200 de ani și reprezintă Înălțarea Domnului. Apoi, se poate vedea catedrala catolică Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, construită la începutul secolului XX. Tot atunci s-a construit și o catedrală ortodoxă foarte frumoasă, Adormirea Maicii Domnului. Toate aceste biserici au fost reabilitate în ultimii ani din fonduri europene. Avem și o clădire în stil Secession care a primit un premiu special la expoziția mondială din Paris, din 1905. Era una dintre cele mai frumoase clădiri, care găzduia un hotel și un cazinou la început de secol XX. Acum este în reabilitare.
De asemenea, Teatrul din Piatră, așa cum este cunoscut, este din secolul al XIX-lea și a fost recent renovat tot din fonduri europene și e chiar o bijuterie arhitecturală."
La doar 36 de km depărtare de Satu Mare, se află cel de-al doilea municipiu al județului: Carei. Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare.
"Avem un castel care a fost construit în prima variantă în timpul domniei regelui Matei Corvin, ajungând apoi în posesia familiei Károlyi, care l-a reabilitat în secolul al XVII-lea. Și acest castel a fost renovat din fonduri europene și are anual peste 50.000 de vizitatori, o cifră considerabilă și la nivel național în privința turismului cultural. Lângă Carei, se află localitatea Căpleni, atestată în secolul al XII-lea, unde familia Károlyi și-a creat cripta, în biserica Sf Anton de Padova. Aici se poate vedea ce înseamnă înmormântarea în sarcofage, acestea având o broderie deosebită, în stil baroc, preferat de nobilimea Evului Mediu. Avem o altă cetate foarte frumoasă la Ardud, construită în secolul al XV-lea. Din păcate, s-a reușit reabilitarea doar a unui turn, tot din fonduri europene. Acum, sunt acolo două expoziții permanente acolo, iar afluxul de turiști este semnificativ."
Ne continuăm călătoria și ajungem pe Valea Someșului. Aici există o adevărată tradiție a prelucrării metalelor prețioase din Munții Maramureșului. Ne oprim la Medieșu Aurit.
Pataki Csaba. "Avem aici Castelul Lónyai, ajuns o ruină după cel de-al Doilea Război Mondial, însă este o construcție impozantă. În apropierea acestui castel găsim urme din secolele II și IV d.H. S-au păstrat 104 cuptoare dacice și este reprezentat acolo modul de viață ale oamenilor care au trăit acum 2000 de ani. Apoi, pe Valea Crasnei, găsim o biserică impozantă, construită în stil romantic timpuriu, în anul 1175, reabilitată în parteneriat de Consiliul Județean Satu Mare anul trecut. Am reușit să păstrăm o construcție de 800 de ani. Se remarcă și mănăstirea deosebită din Bixad, în partea muntoasă a județului.
În județ, avem suprafețe care se găsesc la 200 de metri sub nivelul mării și munți de 1200 de metri. Un alt punct de atracție este în zona Oașului, Muzeul Țării Oașului. Aici se regăsesc casele tradiționale din ultimele secole, din întreg județul Satu Mare. Veți găsi aici și o biserică din lemn, așa cum o construiau strămoșii noștri acum 200-300 de ani."
În acest an se va inaugura o nouă stațiune turistică în județul Satu Mare: Luna Șes. Aici veți găsi o pârtie de schi de o lungime de 1800 de metri, însă nu va fi singura atracție, spune Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare.
"Pornește de la Vârful Pietroasa, de la 1200 de metri, iar diferența de altitudine este de mai mult de 500 de metri. Așadar, e o pârtie atractivă, într-o zonă pitorească și virgină. Nu este încărcată cu multe construcții. Terenul este situat lângă o rezervație naturală. Astfel, dorim s-o promovăm ca stațiune turistică pe tot parcursul anului. În ultimii doi ani, am și omologat 12 rute turistice care se pot parcurge de la baza acestei pârtii. Sunt trasee care pot fi parcurse și de familii cu copii mici, dar și de semiprofesioniști, de la 30 de minute, la șase, șapte ore. Parcurgându-le, veți descoperi adevărate monumente ale naturii, cum ar fi Sfinxul Oașului, o formă ciudată de rocă vulcanică, situată pe Vârful Pietroasa."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved