Comisia Europeană a prezentat cadrul pentru identitatea digitală europeană, de care vor putea beneficia toți cetățenii comunitari, rezidenții și întreprinderile din UE.
Comisia Europeană a prezentat pe 3 iunie cadrul pentru identitatea digitală europeană, de care vor putea beneficia toți cetățenii comunitari, rezidenții și întreprinderile din UE. Printr-o aplicație pe telefon, cetățenii își vor putea dovedi identitatea și vor putea partaja documente electronice din portofelele lor de identitate digitală europeană. Orice european va putea accesa servicii online pe baza identificării digitale naționale, care va fi recunoscută în întreaga Europă. Marile platforme vor trebui să accepte, la cererea utilizatorului, folosirea portofelelor de identitate digitală europeană. Aceste portofele vor putea conține informații și documente doveditoare legate de identitate, vârstă, certificate de naștere, medicale, sau domiciliu.
Ne dă detalii despre viitoarele portofele digitatele, Ionuţ Marcu, expert în cadrul Institutului European din România:
"Trebuie spus că identitatea digitală europeană nu înlocuieşte alte forme de autentificare digitală la nivel naţional, ci oferă un cadru care să se aplice uniform pentru toate cele 27 de state membre. Principala inovaţie pe care Comisia o va introduce este dreptul oricărui cetăţean european la un asemenea portofel digital european, însă acest drept nu este şi o obligaţie a cetăţeanului european de a folosi acest portofel digital european. Principalele avantaje ale portofelului sunt că este recunoscut în toate statele membre ale Uniunii Europene, introduce uniformitate, securitate şi mai ales control cu privire la datele personale din partea utilizatorului. Acesta va putea fi folosit in toate cele 27 de state ale UE atunci când este nevoie de autentificare la un nivel ridicat de securitate. De exemplu, ne vom putea plăti taxele, ne vom putea înscrie la studiile universitare, vom putea solicita un împrumut din partea unor instituţii financiare".
În baza noului regulament, statele membre le vor oferi cetățenilor și întreprinderilor portofele digitale care vor fi în măsură să le conecteze identitățile digitale naționale cu dovada altor atribute personale (de exemplu, permis de conducere, diplome, cont bancar). Aceste portofele pot fi furnizate de autorități publice sau de entități private, cu condiția să fie recunoscute de statul membru.
Cum va fi asigurată protecţia datelor utilizatorului unui astfel de portofel, ne explică Ionuţ Marcu, expert IER:
"Din punct de vedere tehnic nivelul de securitate va fi unul foarte ridicat. Se vor discuta şi implementa o serie de măsuri care din punct de vedere tehnic vor asigura securitatea datelor. Din punct de vedere al controlului asupra datelor cu caracter personal, utilizatorul va avea control total în ceea ce priveşte datele pe care vrea să le transmită în momentul autentificării. La fel, este important de subliniat că, prin acest portofel digital european în momentul autentificării se vor transmite exclusiv datele necesare autentificarii respective".
Prin intermediul programului Europa digitală, Comisia va sprijini punerea în aplicare a cadrului pentru identitatea digitală europeană. Multe state membre au prevăzut proiecte pentru punerea în aplicare a unor soluții de e-guvernare, inclusiv a identității digitale europene, în planurile lor naționale din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved