Ministerul Afacerilor Externe transmite că regretă rezultatul votului desfăşurat în Camera Comunelor din Parlamentul britanic cu privire la Acordul de retragere a Regatului Unit din UE şi Declaraţia politică privind cadrul relaţiilor viitoare.
Ministerul Afacerilor Externe transmite că regretă rezultatul votului desfăşurat în Camera Comunelor din Parlamentul britanic cu privire la Acordul de retragere a Regatului Unit din UE şi Declaraţia politică privind cadrul relaţiilor viitoare. MAE anunţă că respectă procedurile interne ale Marii Britanii şi îşi exprimă speranţa că dezbaterea politică din Marea Britanie pe tema Brexit va permite identificarea unei soluţii politice care să întrunească susţinerea majorităţii deputaţilor britanici. "Aşteptăm propuneri concrete din partea Guvernului britanic cu privire la paşii de urmat şi acţiunile pe care le are în vedere în perioada următoare. Procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă o prioritate majoră pe agenda Guvernului României, în special din perspectiva finalizării acestuia pe durata Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene", se arată într-un comunicat emis de instituţie. Ministerul apreciză că Acordul de retragere oferă un fundament juridic solid pentru ieşirea Marii Britanii din UE, limitează consecinţele negative generate de Brexit şi oferă certitudine cetăţenilor europeni din Regatul Unit, dar şi mediului de afaceri. "Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene va urmări cu prioritate adoptarea accelerată a tuturor propunerilor legislative necesare, astfel încât UE27 să fie pregătită la data retragerii Marii Britanii", mai transmite Ministerul de Externe.
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunţă că își exprimă sprijinul față de comunitatea de români din Marea Britanie, în contextul în care Parlamentul britanic a respins Acordul privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. MRP informează că, în cadrul negocierilor derulate la nivel european privind efectele Brexit-ului, s-a concentrat pe protejarea drepturilor cetățenilor. "Regretăm rezultatul votului din Camera Comunelor. O retragere fără acord a Marii Britanii din UE ar avea consecințe serioase atât pentru statele membre, cât și pentru Marea Britanie. Ne exprimăm speranța că prin dialog parlamentarii britanici vor ajunge la un consens privind Brexit-ul", se precizează într-un comunicat de presă. Ministerul susţine că, și în perioada următoare, scopul comun trebuie să fie minimizarea pe cât posibil a efectelor negative asupra vieților cetîţenilor europeni din UK şi a celor britanici din UE, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile. MRP reiterează că poziția UE27 rămâne aceea că Acordul negociat este unul echilibrat și răspunde adecvat preocupărilor părților implicate. Totodată, Ministerul informează că, în calitate de deţinător al Preşedinţiei Consiliuilui Uniunii Europene, România va susține dialogul și cooperarea în vederea atingerii unui rezultat care să aibă ca principal obiectiv interesele cetățenilor europeni.
Secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Victor Alexeev, care a participat la festivitățile dedicate Zilei Culturii Române desfăşurate la Cernăuți, s-a întâlnit la sediul Consulatului General al României la Cernăuți cu membrii mediului asociativ românesc, ai mass-media în limba română, ai clerului, cu directorii de școli din regiunea Cernăuți și cu reprezentanți ai entităților locale. Subiectul principal al discuțiilor l-a reprezentat mecanismul de depunere a proiectelor pentru obţinerea finanțării nerambursabile din partea MRP, în baza Ghidului Beneficiarului 2019, document care se regăseşte pe site-ul instituţiei www.mprp.gov.ro. Secretarul de stat a anunţat că urmează să efectueze vizite de lucru şi în ținutul Herța și raionul Hliboca, în regiunea Transcarpatia, dar și la Ismail. Totodată, secretarul de stat Lilla Debelka s-a deplasat la Bruxelles pentru a le prezenta românilor din Belgia etapele depunerii proiectelor de finanţare nerambursabilă. Demnitarul a anunţat că, în perioada următoare, va desfășura sesiuni similare și în Germania, Olanda, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Grecia, Cipru, Austria şi Franța, evenimentul de la Bruxelles fiind primul care deschide turneul sesiunii de informare în Europa.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved