În momentul căderii regimului comunist, în decembrie 1989, în România erau 125 de fabrici care produceau peste 200 de mărci de bere.
În momentul căderii regimului comunist, în decembrie 1989, în România erau 125 de fabrici care produceau peste 200 de mărci de bere. Rahova, Silva, Azuga, Haţegana, Gambrinus, Basarab, Măgura sau Zimbru sunt doar câteva exemple de mărci autohtone care se fabricau aproape în toate marile oraşe. În prezent, doar 11 din aceste mărci se mai fabrică sub licenţa a patru companii multinaţionale, care deţin aproape 90% din piaţa românească de bere. Dar, printre marile companii internaţionale care domină piaţa românească de bere, se încearcă revitalizarea industriei româneşti de bere locală, cândva înfloritoare în România. Apar şi la noi producători locali de bere artizanală, semn că România urmează trendul din ţările occidentale unde acest tip de bere deţine 10-20% din cota de piaţă. Cu capacităţi modeste şi mizând pe noutate şi autenticitate, micii producători de bere artizanală încep să conteze în ochii consumatorilor readucând în discuţie inovaţia şi calitatea berii româneşti. Faţă de cea produsă la scară industrială, berea artizanală este fabricată prin metode tradiţionale. Deja în România sunt peste 10 astfel de berării care produc în jur de 10.000 hl/an, ceea ce reprezintă mai puţin de 0,1% din producţia totală de bere. Investiţia într-o microberărie variază între 150.000 de euro şi câteva milioane de euro, în funcţie de capacitatea de producţie şi de tehnologia folosită, spun specialiştii.
Laurenţiu Bănescu şi Alexandru Geamănu sunt doi tineri care, după ce au renunţat la locurile lor de muncă din Bucureşti, au pus bazele unei afaceri cu bere artizanală. In urmă cu 4 ani au scos pe piaţă prima lor bere tradiţională. Tinerii şi-au dorit să readucă pe piaţă berea produsă local, unde calitatea este mai presus de cantitate şi profit. Alexandru Geamănu ne spune cum a început această poveste: "Eu şi cu un prieten am plecat de la o idee destul de simplă. Am dorit să facem ceva pe cont propriu, pentru că amândoi am fost angajaţi foarte multă vreme, aproape 16 ani, fiecare dintre noi. Apoi ne-am dorit sărevitalizăm această industrie a berii. Mi s-a părut o idee foarte bună aceea de a construi o marcă românească, autentică sută la sută, făcută în România şi gândită în România. Acum patru ani de zile a fost momentul când am creionat primul plan de afaceri. Am găsit o fabrică abandonată pe care am preluat-o, apoi a fost foarte greu să găsim un nume care să fie românesc şi care să fie puternic."
"Fabrica de Bere Bună" a celor doi antreprenori se află la poalele Vârfului Zăganu din Munţii Carpaţi, în satul Măneciu-Ungureni şi produce patru sortimente de bere. Nefiind pasteurizată, berea are un termen de valabilitate mai mic, între 45 şi 60 de zile. Din acest motiv, berea produsă d ecei doi întreprinzători este îmbuteliată doar la cerere, în funcţie de comenzile primite de la barurile şi magazinele partenere. Cum se primesc comenzile, se îmbuteliază peste noapte şi apoi berea ajunge a doua zi la destinaţie. Capacitatea fabricii este de circa 4.000 de hectolitri pe an, în timp ce piaţa din România este evaluată la 15-16 milioane de hectolitri pe an. Cei doi antreprenori îşi doresc ca berea lor să fie gustată de toţi oamenii interesaţi de o bere diferită, prospată şi aromată.
Alexandru Geamănu: "Berea artizanală are o definiţie destul de simplă. Are o reţetă proprie, este făcută în cantităţi destul de mici şi factorul uman încă este important în procesul de producţie. Noi avem oameni care cântăresc malţul, care pun hameiul, care asistă fierberea, fermentarea, maturarea şi tot ce ţine de procesul care transformă materia primă în produsul finit. In principiu, vindem în baruri şi restaurante, dar există şi câteva lanţuri de magazine în care am început să vindem. Vânzările sunt bune, adică am avut o creştere naturală în aceşti trei ani şi jumătate de când am început efectiv să vindem. Anul trecut am vândut aproximativ 4000 de hl de bere. In momentul în care ne-am făcut business planul am sperat să ne scoatem investiţia în 7 ani, au trecut trei şi jumătate şi suntem în graficul pe care l-am creionat în urmă cu 4 ani de zile. Investiţia iniţială a fost de 200 de mii de euro. Dar am fost în creştere în fiecare an, fără eforturi, am zis că această creşterea naturală e cea mai bună.."
În magazine, această bere artizanală costă între 7 şi 9 lei (aproape 2 euro) sticla de jumătate de litru. Dar, cei doi întreprinzători îşi propun să treacă la reteţe noi de bere şi să-şi extindă capacitatea de producţie, de stocare şi maturare a berii, pentru ca acest brand să ajungă şi în străinătate. "In continuare vrem să facem berea bună pe care am făcut-o până acum şi care este apreciată de toţi clienţii noştri. Tinem foarte mult la calitatea berii şi la reteţa noastră. In al doilea rând ne gândim la o extindere în următorii 3-5 ani, cam ăsta este planul nostru".
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved