Miniştrii din statele Uniunii Europene au adoptat la începutul săptămânii trecute, pe 7 octombrie, Directiva privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI)
Miniştrii din statele Uniunii Europene au adoptat la începutul săptămânii trecute, pe 7 octombrie, Directiva privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), care s-a desfăşurat la Luxemburg.
Directiva privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii acoperă numeroase domenii ale legislației UE, de la combaterea spălării banilor, protecția datelor, protecția intereselor financiare ale Uniunii, siguranța alimentară și a produselor, sănătatea publică, protecția mediului înconjurător și securitatea nucleară. După ce va fi publicată în Jurnalul Oficial, directiva va intra în vigoare la douăzeci de zile de la data publicării.
Directiva este necesară deoarece protecția acordată avertizorilor de integritate la nivelul UE este fragmentară și inegală.
Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisie Europene ne-a spus mai multe: "În urma scandalurilor recente de tip Dieselgate, Panama Papers sau revelaţiile Cambridge Analytica, a devenit clar că avertizorii pot juca un rol foarte important în dezvăluirea unor activităţi ilegale, ce dăunează interesului public sau stării de bine a cetăţenilor sau a societăţii. A fost important pentru Comisia Europeană să vină cu această propunere, stabilind astfel noi standarde la nivelul întregii Uniuni Europene pentru avertizorii de integritate, pentru aceia ce lucrează în interesul public, să creeze canale sigure de raportare a ilegalităţilor, dar şi să îi protejeze, astfel încât să nu sufere de pe urma concedierilor sau de pe urma altor forme de răzbunare."
"Odată intrată în vigoare directiva, ţările membre UE vor avea doi ani la dispoziţie, pentru transpunerea ei în legislaţia naţională", ne-a mai spus interlocutorul nostru şi a precizat ce noutăţi aduce această directivă:
"Directiva prevede ca companiile să creze canale sigure pentru raportarea disfuncţionalităţilor. Astfel companiile ce au mai multe de 50 de angajați sau municipalitățile cu peste 10 000 de locuitori trebuie să creeze canale sigure de raportare interne. Apoi trebuie să existe o ierarhie de 14 canale, astfel încât avertizorii să fie încurajaţi să folosească canalele interne, din cadrul organizaţiilor, dacă ei consideră că aceasta este posibil, iar apoi să se adreseze publicului şi autorităţilor. Acesta este un element nou şi important. Iar un altul este protejarea avertizorilor împotriva concedierilor sau intimidărilor, pentru că s-a descoperit că 36% dintre lucrătorii ce raportează comportamente incorecte au de suportat de pe urma represaliilor."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved