În Parlamentul European au avut loc dezbateri pentru punerea în aplicare a legislaţiei privind calitatea vieţii animalelor.
Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să se asigure că legislația existentă privind calitatea vieții animalelor este respectată și să actualizeze normele, acolo unde este necesar, pentru a le adapta mai bine la cerințele societății și a rezultatelor cercetării în acest domeniu, extinzând, în același timp, domeniul de aplicare și flexibilitatea acestor norme pentru a se adapta la cele mai recente evoluții științifice și tehnologice și la obiectivele Pactului verde. Comisia Europeană va revizui această legislaţie până în 2023. Investițiile în îmbunătățirea calității vieții animalelor duc la creșterea costurilor de producție şi de aceea Parlamentul European consideră că este necesar să se aibă în vedere acordarea de ajutoare publice suplimentare, inclusiv prin utilizarea de fonduri din afara bugetului Politicii Agricole Comune.
Despre acest subiect a vorbit subiect a vorbit în Parlamentul European, Dacian Cioloş, eurodeputat:
"Calitatea vieții și sănătatea animalelor este un subiect tot mai sus pe agenda publică în Europa și, din acest motiv, revizuirea legislației pentru a completa lacunele, dar și a integra progresele științifice este un lucru firesc, însă trei lucruri aș vrea să subliniez. În primul rând, avem nevoie de o mai bună armonizare a aplicării acestei legislații la nivel european între statele membre. În al doilea rând, pentru ca aceste norme să fie efective pe termen mediu și lung, fermierii trebuie susținuți financiar și aici mă aștept să văd o implicare a Comisiei în felul în care statele membre pun în aplicare planurile naționale strategice pentru a-și și susține financiar fermierii. Și, un al treilea lucru la fel de important: aceste norme vor fi efective doar dacă reușim împreună să convingem și partenerii noștri comerciali să le aplice și pentru asta, în negocierea acordurilor comerciale, dar și în relația cu Organizația Mondială a Comerțului, trebuie să avem în vedere aceste lucruri pentru că altfel rămân doar pe hârtie în Europa."
Rezoluția Parlamentului European referitoare la raportul de punere în aplicare privind calitatea vieții animalelor subliniază necesitatea de a îmbunătăți bunul tratament al animalelor și sănătatea animalelor în sectorul creșterii animalelor, ca parte a abordării de tip "O singură sănătate" şi invită Comisia Europeană să dezvolte și abordarea de tip "O singură bunăstare" în cadrul revizuirii legislației privind bunul tratament al animalelor.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved