Centrul României este încărcat de istorie, de legende și de povești. Peisajul rural transilvănean a încântat dintotdeauna turiştii români şi străini deopotrivă.
Centrul României este încărcat de istorie, de legende și de povești. Peisajul rural transilvănean a încântat dintotdeauna turiştii români şi străini deopotrivă. Dacă Transilvania se promovează, de obicei, prin cele mai vechi și mai frumoase biserici fortificate, în ultimii ani, gastronomia a început să joace un rol important. Rețetele vechi, păstrate de la o generație la alta, reinterpretate sau originale, au devenit o componentă tot mai apreciată a ofertei turistice. Cristian Cizmaru este manager de proiect la Asociația My Transylvania.
"Transilvania cuprinde o regiune foarte mare dintre Carpați, unde, de-a lungul timpului, au trăit mai multe popoare. Faptul că am conviețuit în mai multe etnii a dus la o foarte mare diversitate în ceea ce se numește cultura gastronomică. De exemplu, în sudul Transilvaniei, unde suntem noi activi cel mai mult, în județele Sibiu, Brașov și Mureș, avem 11 influențe culturale în farfurie. În momentul în care mănânci, poți găsi influențe de la șapte popoare existente, plus patru influențe care au venit din zonele din jurul Transilvaniei. Pe unde mergem prin sate, facem același exercițiu. Gătim cu cei din comunitate și pregătim o masă prin care dorim să le arătăm vizitatorilor ce anume se poate mânca în satele din Transilvania."
Pentru a exemplifica modul de desfășurare a unui astfel de eveniment, Cristian Cizmaru ne vorbește despre cel mai recent eveniment. "A fost un eveniment în localitatea Râul Sadului, acolo unde avem o comunitate românească foarte mare, care are o ocupație foarte mare, oieritul. Oieritul a dus la existența mai multor tipuri de brânză, iar noi am vrut să celebrăm și să promovăm burduful de munte. Este o zonă care se face numai în zona muntoasă, la stâne, la o altitudine de peste 1600 de metri și doar între iunie și septembrie. Ca să exemplificăm cât e de greu să urci și să cobori de fiecare dată de la stână, cu laptele sau cu burdufii gata închegați, am avut o competiție sportivă care s-a numit "Burduf Challenge". Oamenii au alergat până la o colibă și s-au întors, având în fața lor pregătită o masă mare, cu toate specialitățile locale."
Calendarul evenimentelor este bogat. Aflăm de la Cristian Cizmaru, manager de proiect la Asociația My Transylvania și câteva detalii practice. Începem cu o invitație. "În 1 august, de data aceasta la o fermă de vaci, unde există o rasă din Transilvania, numită sura de stepă. Sunt niște vaci albe, cu coarne foarte mari. Este o rasă foarte puternic legată de cultura și de poporul maghiar. În satul Cobor, la nord de Făgăraș, vom organiza un brunch transilvănean, la fel, bazându-ne pe produsele din localitate, în care felurile principalele sunt asigurate de aceste văcuțe. Noi ne promovăm mereu evenimentele pe o pagină de internet care se numește eat-local.ro, în traducere mănâncă local. Având foarte mulți vizitatori străini, este o pagină în limba engleză. Ei sunt bucuroși că pot avea acces la această parte de cultură gastronomică. E foarte greu să ajungi într-un sat și să găsești pregătite zeci de feluri de mâncare, cum avem noi, în ideea de a degusta. Porțiile nu sunt mari și se poate gusta din toate câte un pic. În al doilea rând, turiștii se bucură că au ocazia de a intra în contact cu comunitatea locală. De regulă, când vin ei, vara, oamenii sunt foarte ocupați la câmp, cu fânul sau cu animalele. Așa că, într-o duminică în care noi îi așteptăm la aceste brunchuri, chiar cei din comunitatea locală stau în spatele meselor și explică preparatele tradiționale."
În speranța că v-am convins, vă așteptăm și data viitoare cu o nouă destinație. Până atunci, drum bun și vreme frumoasă!
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved