Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate din peşte

Ziua de Bunavestire şi cea de Florii sunt singurele din perioada Postului Paştelui când creştinii ortodocşi au dezlegare la peşte, în rest fiind restricţie totală la alimentele de origine animală.

Preparate din peşte
Preparate din peşte

, 25.03.2017, 10:19

Ziua de Bunavestire
şi cea de Florii sunt singurele din perioada Postului Paştelui când creştinii
ortodocşi au dezlegare la peşte, în rest fiind restricţie totală la alimentele
de origine animală. Pornind de aici, pentru ediţia din această săptămână încercăm să vă recomandăm un meniu
bazat exclusiv pe peşte.


Se poate face un platou de gustări reci pe
care putem pune pastă de peşte, salată de icre, chiftele şi felii de ştiucă umplută. Pasta de peşte o obţinem punând în cuptor, la
foc mic, câteva bucăţi
de file într-o tavă cu puţină apă, un strop de ulei, câteva boabe de piper şi o foaie de
dafin. După ce s-a răcit, amestecăm peştele cu o ceapă tocată mărunt, cu zeama
de la o lămâie, cu puţin busuioc uscat şi, dacă doriţi să fie mai cremos, cu
brânză sau cu unt. Pasta se poate pune în mici forme din aluat şi ornată cu
rondele din măsline.


În continuare, poate fi
servită o ciorbă de peşte, cu multe legume. Nefiind încă sezonul legumelor de grădină, la ciorbă pot fi puse rădăcinoase
precum morcovi, ţelină, ceapă şi cartofi. O astfel de ciorbă, specifică Deltei
Dunării, este storceagul. Toate legumele trebuie mărunţite şi puse la fiert
împreună cu bucăţi de file de peşte într-o oală de 4 .. 5 litri. Spre final se
acreşte cu puţin oţet, cu borş sau cu zeamă de lămâie. Spre deosebire de
traditionala ciobă de peşte, la storceag se adaugă la final, un gălbenuş de ou
amestecat cu câteva linguri de smântână.


Vedeta primăverii este scrumbia, o specie de peşte care, pe măsură ce vremea se încălzeşte, migrează din Marea Neagrăşi urcăîn bancuri pe Dunăre pentru a se reproduce. Din scrumbie se pot obţine multe preparate:
scrumbie la cuptor cu garnitură de legume, scrumbie la tigaie cu garnitură de ciuperci şi multe
altele. Atunci când este proaspătă, scrumbia poate fi pregătită pe grătar.

După ce au fost curăţate de solzi, eviscerate
şi spălate, scrumbiile trebuie sărate bine şi lăsate să stea aşa vreo jumătate
de oră. Le clătim de sare şi le punem pe grătar sau pe o tablă încinsă de jar
sau de focul de la aragaz. Pentru a fi preparate uniform, scrumbiile trebuie
întoarse şi pe cealaltă parte. După ce s-au rumenit, luăm scrumbiile de pe
grătar şi le punem într-un vas în care turnăm apoi o saramură făcută din apă
clococtită, usturoi pisat, piper, cimbru şi rondele de ardei iute. Acoperim cu un
capac pentru circa 20 de minute astfel încât aromele ingredientelor să se amestece,
iar în acest timp putem pregăti o mămăligă. Punem peştele în farfurie
alături de mămăliguţă şi presărăm deasupra frunze tocate de pătrunjel.

sursă foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 decembrie 2025

Mâncăruri cu prune afumate

Gutuile şi prunele afumate sunt fructele care rezistă mai mult şi care pot fi folosite la mâncăruri. În perioada toamnei, prunele pot fi puse...

Mâncăruri cu prune afumate
Căsuţă din turtă dulce (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 decembrie 2025

Turtă dulce de Sf. Nicolae

În dimineaţa zilei de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, copiii găsesc, în ghetuţele lustruite, fructe şi dulciuri sau o nuieluşă dacă nu au fost...

Turtă dulce de Sf. Nicolae
foto: Mariana Chirita/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 28 noiembrie 2025

Iahnie de fasole

Fiind una dintre mâncărurile preferate ale românilor, a devenit aproape o tradiţie ca iahnia de fasole să fie servită celor care participă la...

Iahnie de fasole
Gutui (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 21 noiembrie 2025

Mâncăruri de post

În postul Crăciunului, care a început în 14 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din...

Mâncăruri de post
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 noiembrie 2025

Cârnați din topor din Vâlcea

Cârnații din topor din Vâlcea nu au, deocamdată, celebritatea de care se bucură în rândul consumatorilor cârnații de Pleșcoi, însă, cu...

Cârnați din topor din Vâlcea
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company