Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate din peşte

Ziua de Bunavestire şi cea de Florii sunt singurele din perioada Postului Paştelui când creştinii ortodocşi au dezlegare la peşte, în rest fiind restricţie totală la alimentele de origine animală.

Preparate din peşte
Preparate din peşte

, 25.03.2017, 10:19

Ziua de Bunavestire
şi cea de Florii sunt singurele din perioada Postului Paştelui când creştinii
ortodocşi au dezlegare la peşte, în rest fiind restricţie totală la alimentele
de origine animală. Pornind de aici, pentru ediţia din această săptămână încercăm să vă recomandăm un meniu
bazat exclusiv pe peşte.


Se poate face un platou de gustări reci pe
care putem pune pastă de peşte, salată de icre, chiftele şi felii de ştiucă umplută. Pasta de peşte o obţinem punând în cuptor, la
foc mic, câteva bucăţi
de file într-o tavă cu puţină apă, un strop de ulei, câteva boabe de piper şi o foaie de
dafin. După ce s-a răcit, amestecăm peştele cu o ceapă tocată mărunt, cu zeama
de la o lămâie, cu puţin busuioc uscat şi, dacă doriţi să fie mai cremos, cu
brânză sau cu unt. Pasta se poate pune în mici forme din aluat şi ornată cu
rondele din măsline.


În continuare, poate fi
servită o ciorbă de peşte, cu multe legume. Nefiind încă sezonul legumelor de grădină, la ciorbă pot fi puse rădăcinoase
precum morcovi, ţelină, ceapă şi cartofi. O astfel de ciorbă, specifică Deltei
Dunării, este storceagul. Toate legumele trebuie mărunţite şi puse la fiert
împreună cu bucăţi de file de peşte într-o oală de 4 .. 5 litri. Spre final se
acreşte cu puţin oţet, cu borş sau cu zeamă de lămâie. Spre deosebire de
traditionala ciobă de peşte, la storceag se adaugă la final, un gălbenuş de ou
amestecat cu câteva linguri de smântână.


Vedeta primăverii este scrumbia, o specie de peşte care, pe măsură ce vremea se încălzeşte, migrează din Marea Neagrăşi urcăîn bancuri pe Dunăre pentru a se reproduce. Din scrumbie se pot obţine multe preparate:
scrumbie la cuptor cu garnitură de legume, scrumbie la tigaie cu garnitură de ciuperci şi multe
altele. Atunci când este proaspătă, scrumbia poate fi pregătită pe grătar.

După ce au fost curăţate de solzi, eviscerate
şi spălate, scrumbiile trebuie sărate bine şi lăsate să stea aşa vreo jumătate
de oră. Le clătim de sare şi le punem pe grătar sau pe o tablă încinsă de jar
sau de focul de la aragaz. Pentru a fi preparate uniform, scrumbiile trebuie
întoarse şi pe cealaltă parte. După ce s-au rumenit, luăm scrumbiile de pe
grătar şi le punem într-un vas în care turnăm apoi o saramură făcută din apă
clococtită, usturoi pisat, piper, cimbru şi rondele de ardei iute. Acoperim cu un
capac pentru circa 20 de minute astfel încât aromele ingredientelor să se amestece,
iar în acest timp putem pregăti o mămăligă. Punem peştele în farfurie
alături de mămăliguţă şi presărăm deasupra frunze tocate de pătrunjel.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company