Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Frigărui

Pentru români, o ieşire la iarbă verde este, de multe ori, o ocazie de a instala un grătar dar numai în zone special amenajate, conform legii picnicului.

Frigărui
Frigărui

, 11.07.2015, 10:32

Pentru români, o ieşire la
iarbă verde este, de multe ori, o ocazie de a instala un grătar dar numai în zone special amenajate, conform legii
picnicului. Pe grătarul cu cărbuni încinşi se obişnuieşte să se pună carne de
porc sau de pui, cârnaţi şi tradiţionalii mititei. De luat în considerare este
şi varianta de a pune peşte pe grătar.


Frigăruile pot fi puse, de
asemenea, pe grătar. Necesită mai mult timp de pregătire, dar merită! Cu o zi înainte de ieşirea la iarbă verde, putem pregăti
aceste frigărui, fie din carne de porc, preferabil ceafă, fie din carne de pui.
Avem nevoie de un kg de ceafă de porc, de jumătate de kilogram de cârnaţi
subţiri, semiafumaţi şi uşor picanţi, cunoscuţi sub numele de olteneşti. Mai avem nevoie
de 300 de grame de costiţă de porc, de jumătate de kg de ciuperci de mărime
potrivită spre mică, de doi ardei graşi şi de 3 cepe. Tăiem ceafa de porc în
cuburi şi le condimentăm. Tăiem şi cârnaţii la aceeaşi mărime şi felim
costiţa. Curăţăm cepele şi le tăiem în sferturi, iar ardeii îi tăiem în şuviţe
de dimensiunea cuburilor de carne. Punem apoi pe ţepuşe de
lemn sau metalice, în ordine, o bucată de carne, o foaie de ceapă, o bucată de cârnat, o
şuviţă de ardei, o felie de costiţă, o ciupercă şi repetăm până când frigăruia se
umple, mai puţin 2 … 3 cm la fiecare capăt. Lăsăm frigăruile la rece până în ziua următoare când este
programată ieşirea la iarbă verde.

După montarea grătarului şi după ce s-a
făcut jarul, punem frigăruile şi avem grijă să le întoarcem câte un sfert de
tură pentru a se rumeni uniform. Se servesc imediat, dacă este
posibil cu o garnitură de cartofi prăjiţi şi cu o bere bine răcită.

Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Foto: Randy Fath / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company