Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Moldova

În această ediţie prezentăm câteva preparate specifice bucătăriei din Moldova (provincie situată în estul României, în exteriorul Carpaţilor Orientali).

Mâncăruri din Moldova
Mâncăruri din Moldova

, 06.02.2016, 10:17

În această ediţie prezentăm câteva
preparate specifice bucătăriei din Moldova (provincie situată în estul României, în
exteriorul Carpaţilor Orientali). Există unele preparate care au denumire de origine precum tochitură moldovenească sau sarmale moldoveneşti sau altele care, pur şi simplu, se identifică cu Moldova, precum celebrele plăcinte poale-b brâu sau acele chiftele alungite cărora li se spune pârjoale. În
comunităţile tradiţionale din Moldova, dimineaţa sunt servite ouă ochiuri cu
jumări şi brânză rasă, ţinută la păstrare în borcane, iar la prânz, printre
preparatele preferate ale moldovenilor, figurează iahnia de cartofi sau de
fasole, varza călită, ciorba de fasole şi ciorba de potroace, făcută din
măruntaie de pui fierte cu morcov, orez, ceapă şi pătrunjel şi acrită cu borş,
recomandată în special după o petrecere la care a fost consumat ceva mai mult
vin. Şi pentru că am amintit de vin, se cuvine să menţionăm că Moldova este renumităşi pentru podgoriile din zona Vrancei, a Iaşiului şi a Huşilor.


Să deschidem cartea de
bucătărie la capitolul gustărilor şi să
ne oprim la reţeta prin care obţinem aşa-numita chişcă moldovenească, un fel
de salam în intestin gros de porc. Avem nevoie de circa 2 kg de carne de porc,
pe care o trecem prin maşina de tocat. Ne mai trebuie câteva cepe pe care le
tocăm şi le călim uşor în ulei. Separat, se pune la fiert o ceaşcă de orez.
Carnea tocată, ceapa călită şi orezul sunt amestecate cu piper şi sare, după
gust, iar amestecul este îndesat într-un intestin gros de porc, în prealabil
curăţat, frecat cu mălai şi spălat în mai multe ape până când nu mai are niciun
miros. Legată la capete şi înţepată din loc în loc cu un ac pentru a se crăpa,
chişca trebuie pusă la fiert în apă, la foc mic, cu câteva frunze de dafin, cu
două, trei ramuri de cimbru, cu câteva boabe de piper, coliandru, şi ienibahar.
Se serveşte rece, tăiată felii, pe platoul de gustări.


Trecem peste ciorbele
moldoneşti, acrite cu borş, pentru a ne opri la pârjoale, obţinute din carne tocată de porc, de vită sau în amestec. În
compozitie mai intră puţină pâine, ceapă tocată, câteva ouă, mărar, piper şi
sare. După omogenizare, din
acest amestec se obţin pârjoalele, care au mărimea unui şniţel şi care se pun la prăjit după ce au fost trecute prin făină, ouă bătute şi apoi
pesmet. Într-o carte de bucate
boiereşti din secolul al
19-lea, cu subtitlul 200 reţete
cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti şi avându-i ca autori pe Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi apare o reţetă de pârjoale umplute din care citez:
pentru 12 pârjoale (făcute din carne de vită sau de miel), iei 90 de dramuri
(adică peste un sfert de kg) de
carne friptă, puţin miez de pâne
muiată în lapte şi le hăcuieşti mărunţel. Apoi iei puţin măduvă, coajă de
lămâie, petrinjel, sare, piper, două ouă şi le mesteci bine la un loc. Apoi întinde tocătura
asta pe pârjoale deasupra, nu
prea gros, le pune în tingire
cu puţină grăsime şi le lasă de ferb înăduşite până se gătesc, iar în
final este sugerată şi prezentarea: apoi le pune pe
farfurii şi le face un sos. În rolul somelierului, completăm şi noi prezentarea: şi
turnaţi în pahare o Galbenă de Odobeşti, o Busuioacă de Bohotin sau o Frâncuşă de Cotnari.

Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Foto: Randy Fath / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company